En stjernespekket liste av gjesteartister er klar for Eurovision-finalen

Kalush Orchestra. Foto: Alexander Gjørøy / ESC Norge

Til tross for at det er de deltagende artister som skal skinne mest på finalekvelden, er det ingen nyhet at åpningsshow og pauseunderholdning ofte består av store navn.

Årets finale i Liverpool er intet unntak, da vi vil få liveopptredener fra blant annet fjorårets vinnere Kalush Orchestra og Storbritannias Sam Ryder som ble nummer to. Flaggparaden blir fullpakket med ukrainske Eurovision Song Contest-ikoner, og vi får en storstilt feiring av Liverpools musikalske arv – med enda flere store navn fra konkurransens historie.


Voices of a New Generation

Finalen åpnes med fjorårets vinnere Kalush Orchestra med en kraftfull forestilling med tittelen «Voices of a New Generation». Kalush Orchestra sang seg inn i hjertene til Eurovision-seere over hele verden i fjor – og nå er de tilbake for å sparke i gang den store finalen i 2023 med en opptreden som inkluderer fjorårets vinnerlåt, Stefania.

Eurovision 2022: Ukraina, semifinale 1. Foto: Alexander Gjørøy / ESC Norge

«Vi har gledet oss til å opptre i Liverpool helt siden byen ble annonsert som vert i fjor. Byen har en verdenskjent musikalsk arv, og vi er glade for å endelig kunne si hvilken ære det vil være for oss å være der. Selv om vi er triste over at vi ikke kunne bringe Eurovision Song Contest tilbake til hjemlandet vårt, er vi virkelig takknemlige overfor Storbritannia for å være vertskap for denne festen på våre vegne. Vi vil opptre for alle i Ukraina for å minne oss om at bedre dager og vårt lands seier er foran oss, samt for å vise verden hva Ukraina kjemper for.»

Kalush Orchestra

Flaggparaden

Under flaggparaden med alle årets 26 finalister, vil seerne få unike opptredener av noen tidligere ikoniske, ukrainske Eurovision-deltakere. Gjør deg klar for en ny vri på deres Eurovision-bidrag vevd med britiske klassikere, mens Go_A, Jamala, Tina Karol og Verka Serduchka går på scenen og minner oss alle på nøyaktig hvorfor de ble Eurovision Song Contest-favoritter.

Foto: Oleksander Vansovych

Sam Ryder

Mens Europa og verden stemmer, vil Storbritannias egen Space Man, Sam Ryder entre Eurovision-scenen igjen. Etter den flotte andreplassen i fjorårets konkurranse, den beste plasseringen til UK på to tiår, har Sam Ryder gått fra suksess til suksess. Hans debutalbum gikk rett til topps på de britiske hitlistene, han fikk en nominasjon for Best Breakthrough Act på BRITs, og en plass i lineupen for «Platinum Party at the Palace» for fjorårets Platinum Jubileum. Finale-seerne kan forvente seg en utrolig opptreden som garantert vil overraske.

Sam Ryder. Foto: Alexander Gjørøy / ESC Norge


«For en ære å bli invitert tilbake til Eurovision-scenen for andre gang! Jeg gleder meg til å komme tilbake til dette vakre kaoset og se de utrolige artistene som skal opptre denne gangen, samtidig som jeg gir deg en egen spesiell forestilling. Big Love!

Sam Ryder

The Liverpool Songbook

Det siste pauseinnslaget i årets finale er kalt «The Liverpool Songbook» og er en feiring av vertsbyens flotte bidrag til popmusikkens verden. BBC har samlet seks ikoniske artister fra tidligere Eurovision Song Contests – Italias Mahmood, Israels Netta, Islands Daði Freyr, Sveriges Cornelia Jakobs, Duncan Laurence fra Nederland og Liverpools helt egen Sonia, som feirer at det er 30 år siden hun ble nummer to i 1993. Liverpool har produsert noen av de mest kjente sangene i historien, sanger disse Eurovision Song Contest-legendene vil alle sette sitt eget preg på.

Cornelia Jakobs. Foto: Alexander Gjørøy / ESC Norge

Semifinalene

Under semifinale 1 får vi se en av årets verter Julia Sanina fremføre deler av  Маяк av hennes band The Hardkiss, mens superstjernen Rita Ora vil levere ett «show-stopping medley» med noen av sine største hits. Den ukrainske sangeren Alyosha – som representerte Ukraina i 2010 – vil opptre sammen med Liverpools egen kritikerroste singer-songwriter, Rebecca Ferguson. De vil synge en nye versjon av Duran Duran’s Ordinary World.

I Semifinale 2 vil Mariya Yaremchuk, som representerte Ukraina ved Eurovision Song Contest 2014, lede en moderne montasje av noen av de mest kjente musikkstykkene fra landet. Etter en reise gjennom tiden, avsluttes stykket med ett fantastisk samarbeid kalt «Music Unites Generations» med rapperen OTOY, den 14 år gamle ukrainske Junior Eurovision-representanten Zlata Dziunka og Mariya. Sammen viser de at for generasjoner av ukrainere er musikk lyset som overvinner mørket.

I denne semifinalen får vi også en forestilling kalt «Be Who You Wanna Be» som feirer hvordan Eurovision er et sted for alle – uansett hvem du er. Tre ekstraordinære drag-artister fører ann i en imponerende high-end popopptreden sammen med en gruppe eklektiske dansere. De representerer det enorme spekteret av fans – uavhengig av alder, nasjonalitet eller bakgrunn – som nyter å være en del av Eurovision Song Contest hvert år. Med en blanding av fantastiske sanger og en utrolig iscenesettelse, blir det en forestilling seerne husker.

Finalistene

Er du nysgjerrig på de 37 artistene som skal konkurrere i årets Eurovision Song Contest? Da kan du se og høre alle sammen her:

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien