Sverige – hvorfor kom de på 1.plass?

Foto: Corinne Cumming - EBU

Dette er et blogg-innlegg og representere kun skribent Morten Thomassens egne synspunkter.

Det veldig enkle svaret på dagens spørsmål er jo at den tidligere vinneren Loreen klarte den bragden det faktisk er å komme tilbake som tidligere vinner og vinne igjen, de fleste vinnere som kommer tilbake klarer faktisk ikke det.

Våre svenske venner har uten tvil hatt los på å få dele plassen sammen med Irland om å være det landet som har vunnet vår kjøre konkurranse flest ganger og det gir vel heller ikke veldig stor odds om at de blir det landet som klarer å få åtte seire først.

Som tidligere vinner har man i grunn veldig mye å forsvare og bevise, men når man får med seg en slik låt og et slikt show som «Tattoo» ble fremført med var det vel ikke akkurat rart at de høye herrer og damer i juryen fikk hakeslipp og stemte som gale på det.

I salen og hos folket klarte ikke Loreen helt å bli den største favoritten, hovedsaken til den var nok at vår finske venn Käärijä kom som en liten askeladd og sjarmere ganske så mange prinsesser og prinser til stede i Liverpool og bak TV-skjermene hos alle deltagerland og så er det jo litt sjarmerende når akkurat askeladden slår den på forhånd åpenbare vinneren er det ikke?

Men, vi skal ikke glemme at vår svenske venninne var nest best likt hos folket og dermed var det altså folket som gav henne seieren til slutt og så får man bare være litt sure for at juryen ikke helt var i cha-cha-cha-humør denne lørdagskvelden i mai.

Og når vi ser på hvordan «Tattoo» har gjort det på liste burde det være liten tvil for ESC sitt renomme at rett låt vant hvis rett låt betyr den låten som gjør det best på hit-listene og skal ESC overleve må låtene få ett liv etter at finalen er over.

Som i fjor var det faktisk min favoritt-låt som vant og jeg bare elsker den måten denne låten blir fremført på, den innestengt-heten og intensiteten som er i låten får Loreen fremført på en veldig troverdig og innestengt intens måte og jeg bare elsker at den desperasjonen som er i låten kommer godt frem på TV-skjermen.

Man kan jo alltids lure på om hvordan hele fremføringen hadde sett ut om våre svenske venner bare hadde hatt de egentlig tilmålte 45 sekundene til å få sitt sceneutstyr ut på scenen, det er liten tvil om at de som stemmer og ser på blir ekstra skjerpet når man må vente på akkurat din låt, men de fikk altså lov til å bruke ekstra tid så eventuelle sinne over dette må gå til EBU og BBC som produserte showet og ikke Loreen som fikk den fremføringen hun ønsket.

Neste år planlegger de svenske arrangørene å kutte ned på sendetiden og da bør alle slike numre som tar uforholdsmessig lang tid på å sette opp bli forbudt spør dere meg, vi trenger ikke store flyttelass på og av scenen, låten bør klare å skinne på ikke altfor påkledde egne ben.

Om neste års svenske bidrag klarer å holde seg «edru» på utstyrssiden vil jo tiden vise, noen spektakulært finner de uansett på hvert år.

Del:
Relaterte artikler