Blogg: Vidar vil ha mer sorg, mer glede, mer liv

Foto: Mandy Pettersen / ESC Norge

Dette er et blogginnlegg skrevet av Anders Martinius Tangen, og representerer kun skribentens synspunkter.

I 1983 ga Knutsen og Ludvigsen ut sangen «God morgen Norge». Her heter det i refrenget.

Opp til gleder opp til sorger
Opp og si god morgen Norge
Opp til gleder opp til sorger
Opp og si god morgen Norge

En tematikk som også CC Cowboys har i sin låt «Livet ut» :

Jeg liker stillhet i guds natur
Det er en gave jeg ikke bytter ut
Jeg liker gamle trær som veier i vind
Og plukker sopp og bær
Og få høstet inn
Jeg liker netter
Jeg er nytelsessyk
Jeg liker trengsel
Og forførende smil
Jeg liker akkurat deg jeg liker akkurat oss
Jeg liker Beatles og Dylan Let's zeppelin og Stones
Og jeg tror det vil vare
I livet ut

Når jeg nå går i gang med blogginnlegg om tekstene i tredje delfinale av MGP er det en sang som går litt i samme tradisjon som Knutsen og Ludvigsen, samt CC Cowboys, nemlig Vidar Villas låt «Mer». Den er skrevet av Vidar Mohaugen, Jonas Thomassen, Martin Thomassen og Mathias Nilsen.

Psykoterapi

Jeg er utdannet gestaltpsykoterapeut og ved siden av å reise rundt å holde motivasjonsforedrag for næringsliv og organisasjoner jobber jeg hver dag som karriereveileder med å motivere folk ut i jobb. En ting som går igjen i de fleste disipliner som handler om å ha det bra, er å akseptere hel livet. Både sorger, gleder, oppturer og nedturer. Det er et uttrykk som heter: Å kjenne at man lever.

Å forvente et liv uten sorger, problemer, utfordringer og nedturer er som å forvente en bilvei uten bakker eller svinger. Men, det vi alltid kan ønske oss er å oppleve «mer». Jahn Teigen sier i sangen Regi:

Du går ikke glipp av det du ikke opplever
Men opplevde du det du ikke gikk glipp av? 

Det handler om å være tilstede her og nå. For å faktisk oppleve livet, slik det er. Velger vi hele tiden å distrahere oss selv ved å scrolle på mobilen, eller lengte oss vekk til et annet sted risikerer vi å gå glipp av mye i livet vårt. For meg er det også det Vidar Villas låt i MGP handler. For meg handler ikke dette om å fylle livet med MER, men å la seg fylle MER av det selve livet allerede har å tilby. Av nettopp gleder og sorger. I inngangen til siste refreng i låta går teksten slik:

Vil ha mer av alt, vil ha sorg, vil ha glede
Jeg vil sone helt ut, jeg vil vær' til stede
Varmt eller kaldt, gi meg søtt, gi meg salt
Jeg vil kjenne på alt, jeg vil kjenne...

Vil kjenne blodet bruse, gå meg vill
Vil kjenne hjertet knuse én gang til
Jeg vil ha mer, jeg vil ha mer
Jeg vil ha mer...

Så, kanskje uten å være klar over det selv tar Vidar Villa er et skritt i retning av noen av våre svært folkelige tenkere, og motivasjonspsykologi i låta si. Det er en enkel melodi, en enkel tekst. Men innholdsmessig lodder denne sangen dypt, om vi greier å være tilstede i tekst og melodi.

Del:
Relaterte artikler
MGP
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien