Melodifestivalen: Disse er med i fjerde delfinale

Artister deltävling 4, Melodifestivalen - Fotograf: Anders Norrsell/Magnus Liam Karlsson/Janne Danielsson /SVT

Det er klart for den fjerde «deltävlingen» av årets Melodifestivalen. Denne uken reiser vi til Eskilstuna og Volvo CE Arena.

Forrige helg var det Jacqline og Cazzi Opeia som gikk direkte til finalen, mens Klaudy og Gunilla Persson får en ny sjanse i kvalifiseringsrunden neste lørdag.

Denne uken får vi gjensyn med Lasse Stefanz, Dotter og Danny Saucedo, mens Albin Tingwall, Lia Larsson og SCARLET gjør sin debut i konkurransen.

Delfinalens bidrag:

1. Albin Tingwall – Done Getting Over You

Skrevet av: Jimmy «Joker» Thörnfeldt, Joy Deb og Linnea Deb

20 år gamle Albin ble ett hett navn på den svenske musikkscenen etter andreplassen i Idol 2022. På under ett år har han gitt ut tre singler og en selvskreven julelåt, og Albin lover mer ny musikk i 2024. Før han gjorde suksess i Idol, gjorde Albin suksess på tennisbanen for Sigtuna Tennisklubb. Nå er det derimot fullt fokus på musikken og målet hans er å skrive låter som berører og inspirerer,

Albin Tingwall – Fotograf: Tove Floss
2. Lia Larsson – 30 km/h

Skrevet av: Axel Schylström, Jimmy Jansson, Lia Larsson, My Söderholm og Thomas G:son

Lia Larsson (Olivia Helena Julia Larsson Kind) kommer fra Mora i Dalarna og har gjort stor suksess innen sjangeren EPA-dunk. Før gjennombruddet kom med debutsingelen ”Va Sa ’Ru (Russin På Russin Av)» var Lia mest kjent på TikTok, der hun danset til andre artisters låter. Gjennombruddslåten lå lenge i toppen på Sveriges virale toppliste på Spotify og ble i 2022 den mest streamede nye svenske julelåten. Lia fortsatte å slippe låter og i løpet av det første året har hun blitt streamet neste 30 millioner ganger på Spotify. Flere av låtene hennes har klatret høyt på hitlistene og i sommer debuterte hun på Allsång på Skansen. Der opptrådte hun sammen med Lasse Stefanz som er en av hennes konkurrenter i denne delfinalen.

Låten 30 km/h handler om følelsen av fellesskap og gleden man får når man kjører EPA-traktor. Man hører på musikk og kjører omkring med venner og føler på friheten av å kjøre i 30 km/h.

Lia Larsson – Foto: Mats Hallin
3. Dotter – It’s Not Easy to Write a Love Song

Skrevet av: Dino Medanhodzic og Johanna «Dotter» Jansson 

Johanna Maria Jansson, bedre kjent som Dotter, er tilbake i Melodifestivalen etter noen års pause. Dotter debuterte i Melodifestivalen som låtskriver i 2017 på A Million Years med Mariette, mens hun stod på scenen for første gang i 2018. Det store gjennombruddet kom i 2020, da hun med låten Bulletproof havnet på andreplass, ett poeng bak seirende The Mamas. Låten gikk helt til topps på Svensktoppen og havnet på 49ende plass på Spotifys verdenshits-liste. Året etter var Dotter tilbake i konkurransen med Little Tot, og havnet da på fjerdeplass.

Låten It’s Not Easy to Write a Love Song sies å være en ”the naked truth behind a love ballad”. Den belyser samlivsrelasjoners virkelighet – en livsreise man gjør sammen som er som en berg- og dalbane, der perfeksjon ikke eksisterer. Selv om man har dyp kjærlighet for noen, finnes det tunge tider og utfordringer. Låten er en ærlig skildring av hvordan det er å leve med en annen person.

Dotter – Fotograf: Lukas Meijer
4. SCARLET – Circus X

Skrevet av: Emil Behmer, Henric Pierroff, Ian-Paolo Lira, Jessica Rachel Chertock, Scarlet, Simon Boustedt, Staffan Amberlind og Thirsty.

Metalduoen SCARLET består av artistene Scarlet og Thirsty. Jentene fant hverandre på en institusjon for problematisk ungdom, og begynte å skrive musikk og tekster sammen basert på deres mørke fortid, blandet med dagens opplevelser, tanker og følelser. Dette gjør at tekstene deres er rettfrem, ærlige og usensurerte. Første singelen Age of Seduction kom ut i 2018, og debutalbumet Obey the Queen kom i 2020.

Låtene deres har millioner av streams, de har opptrådt på noen av de største rockefestivalene og i 2022 var de med Mello-konkurrentene Smash Into Pieces på Europaturne. Denne turneen åpnet nye dører for SCARLET, og de spilles ofte på de største radiostasjonene for rock både i Skandinavia, USA. Canada, Tyskland og England.

En fun-fact er at de begge har bursdag 13. desember.

SCARLET – Foto: SCARLET/Held MGMT
5. Lasse Stefanz – En sång om sommaren

Skrevet av: Anders Wigelius, Anderz Wrethov og Robert Norberg.

Lasse Stefanz ble dannet i 1967 og ga ut sitt første album i 1974. Cirka 800 innspilte låter og noen utskiftninger senere, er det dags for Lasse Stefanz å stille seg på Melodifestivalens scene igjen. Sist de var med var i 2011 med En blick och nånting händer. Da ble de slått ut i delfinalen.

Bandet har hatt en rekke låter i toppen på populære Svensktoppen, og har mottatt mang en utmerkelse for musikken sin. De siste årene har de fått ett oppsving i popularitet, nå blant ungdommer som kjører EPA-traktor og gjerne kjører akkompagnert av Lasse Stefanz’ låter, og forskjellige remixer av låtene spres som ild i tørt gress i sosiale medier. Noen av disse remixene har også kommet seg inn på hitlistene, og artisten N!NE’s EPA-remix av Är det kärlek du behöver? har over 15 millioner avspillinger på Spotify.

Selv om Christer Eriksson i bandet er årets eldste deltager, viser gutta ingen tegn til å roe ned. De turnerer fortsatt mer enn en tredjedel av året.

Lasse Stefanz – Foto: Mattias Johansson
6. Danny Saucedo – Happy That You Found Me

Skrevet av: Danny Saucedo, Kristoffer Fogelmark, John Martin og Michel Zitron

Halvt bolivianske, halvt polske Daniel Gabriel Alessandro Saucedo Grzechowski er ingen nykommer på Mello-scenen. Dette blir hans femte runde, den fjerde som soloartist, da han deltok som en del av gruppa E.M.D. den første gangen. Danny er også og kjent for å ha havnet på den litt sure andreplassen to år på rad, noe som gjør at han er ganske revansjlysten. Han er den eneste av årets deltagere som er valgt inn i Hall of Fame, noe han ble i 2023 for In the Club og Amazing. I 2013 var han også programleder for Melodifestivalen sammen med Gina Dirawi.

De siste årene har han hovedsakelig gitt ut låter på svensk, og flere av disse har over 30 millioner avspillinger på Spotify. Danny har vunnet flere Grammisar i kategorien Årets låt. Han har medvirket i Så mycket bättre (Sveriges svar på Hver gang vi møtes) to ganger och har vært statist i ett par svenske filmer. Nå har han fått sin første stor rolle i Viaplay-produksjonen Scener efter ett äktenskap som kommer senere i år.

Danny Saucedo – Fotograf: Sebastian Thomsen

Fjerde delfinale av Melodifestivalen 2024 kan sees på SVT1 og på SVT Play lørdag 24/2 kl. 20.00.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien