En gåtefull ferd til Malmö

Foto: Mandy Pettersen / ESC Norge

Dette er et blogg-innlegg og representere kun skribent Morten Thomassens egne synspunkter.

Nå har det snart gått en måned siden det var Gåte som med kun 6 poengs seiersmargin tok seieren og etter litt betenkningstid også aksepterte å bli våre representanter i årets ESC.

Vi må faktisk tilbake til 1989 for å finne en mindre seiersmargin enn 6 poeng, men det gjør jo ikke seieren til våre venner i Gåte noe mindre verdt av den grunn.

Hvert år er hvilken plassering Norge har på bettingen alltid noe en del av oss er opptatt av og så snart et land har valgt sin representant skjer det ting, sist var det Kroatia som plutselig befinner seg på andreplass, noen som hvis det skulle skje vil være deres beste plassering, vel det var vel den kroatiske gruppen Riva som vant for Jugoslavia tilbake i nettopp 1989 og dermed fant vi en forbindelse med 1989 gitt.

Norge har vaket rundt bunnen av topp-10 det meste av tiden etter at vi valgte vår melodi så det kan virke som om de som setter disse oddsene bare har sånn pass tro på norsk suksess, nok en gang er det Ukraina som leder og de vil vel holde seg der inntil Sverige har valgt sin låt, for det er vel først når alle land har et bidrag å vise frem at man egentlig kan begynne å stole sånn passe på denne oddsen.

Men, tilbake til Gåte, de har nå bekreftet at de skal være til stede på pre-konsertene både i London og i Amsterdam og det er vel de to største av dem, så de tar det å skulle promotere låten sin på alvor og det er jo bra.

Og det er jo mulig at de kan trenge all PR og publisitet de kan få, for det skorter en god del på listeplasseringer for dem på offisielle lister nemlig.

Mens fjorårets vinnerlåt «Queen of Kings» fikk hele 24 uker på VG-lista og i tillegg tok seg inn på lister i en god del andre land har Gåte til gode å komme seg inn på VG-liste så slik sett er vel ikke så rart at vårt bidrag ikke akkurat oser vinnerbidrag hvis man skal tro de som setter odds vel å merke.

Men, nå er det jo ikke de som setter odds som stemmer i ESC så muligheten for at Norge kan få seg en plassering kanskje blant de 5 første vil jeg fortsatt anse som ganske god, først og fremst fordi vi har en låt som burde gjøre inntrykk på den profesjonelle juryen og siden de vant folket i Norge tror jeg at mange rundt omkring i deltagerlandene vil kunne finne på å like dette også.

Uansett kan det virke litt foruroligende at Gåte enda ikke har gjort seg gjeldende på diverse lister rundt omkring, et søk på de 50 mest spilte låtene på Spotify viser at kun My AI fortsatt spilles såpass mye av de låtene vi hørte i finalen at den kommer inn på denne listen og for å komme inn på listen trenger man rundt 20.000 daglige avspillinger så vidt jeg kan forstå.

Med andre ord, skal Gåte gjøre vei i vellingen i Malmö må det andre boller til enn at man kan stole på at de som stemmer har hørt låten før slik kanskje tilfellet var med Alessandra i fjor, Gåte har blitt avspilt nærmere 1,4 millioner ganger så langt, det er en smule bak det antallet Alessandra hadde på samme tid i fjor vil jeg tro, nå er hun oppe i over 145 millioner avspillinger, et ganske så sinnsykt tall.

Tror nok vi må stole mer på det som skjer på scenen i Malmö og håpe at de vil få både jury og folket til å føle at dette er låten jeg vil stemme på i år og vi må vente over to måneder til før vi har en mer oversikt om Norge har en sjanse til å gjøre seg gjeldende i seierskampen eller om vi bare må ta til takke med en hederlig plassering.

Det blir uansett spennende å se hvordan Gåte blir mottatt rundt omkring i Europa når de skal forsøke å skaffe seg flere fans om mer støtte, de er jo et live-band som da spørs det jo om slike konserter der da bare skal fremføre en låt og det helt sikker med all musikken på en lydfil helt vil være dere måte å promotere seg på, håper de har med seg instrumenter og kanskje kan ha en egen konsert der de får vist seg mer frem som det fremragende bandet de faktisk er.

Tiden vil vise og man kan jo ikke annet enn å ønske den noe spennende og opplevelsesrike måneder fremover.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien