Melodifestivalen: Disse er med i femte delfinale

Artister delfinale 5, Melodifestivalen - Foto: Janne Danielsson/Magnus Liam Karlsson/SVT

Det er klart for den femte og siste «deltävlingen» av årets Melodifestivalen. Denne uken reiser vi til Löfbergs Arena i Karlstad.

Forrige uke var det Danny og Dotter som gikk direkte til finalen, mens SCARLET og Albin Tingwall får en ny sjanse i kvalifiseringsrunden som avholdes etter den femte delfinalen er avgjort. Dette betyr at lørdagens delfinale blir lengre enn de vanlige delfinalene. Først avgjøres den femte delfinalen på vanlig måte, med to finalister og to som får en sjanse til i kvalifiseringsrunden. Så er det tid for å finne de to siste finalistene gjennom denne. Les mer om kvalifiseringsrunden senere i artikkelen.

Denne uken er det klart for tvillingene fra Trofors’ andre deltagelse på rad i Mello. Marcus & Martinus returnerer for å revansjere andreplassen de tok i fjor. Vi får også gjensyn med Medina som fikk hele arenaen til å danse med sin In i dimman i 2022, mens Chelsea Muco, Jay Smith, Elecktra og Annika Wickihalder er debutanter i Melodifestivalen.

Delfinalens bidrag:

1. Unforgettable – Marcus & Martinus

Skrevet av Joy Deb, Linnea Deb, Marcus Gunnarsen, Martinus Gunnarsen og Jimmy «Joker» Thörnfeldt.

Tvillingbrødrene Marcus og Martinus Gunnarsen slo igjennom med dunder og brak allerede som 10-åringer når de vant Melodi Grand Prix Jr. Etter det ble ikke livet det samme for duoen fra Trofors. I flere år har de turnert Europa rundt med store stjerner som bl.a. Jason Derulo og de har sluppet låter som har havnet i toppen på hitlister både i Norge og i utlandet. I fjor debuterte de i Melodifestivalen med låten Air og endte til slutt på andreplass, bare slått av Eurovision-vinner Loreen. Air ble en stor hit, og har nådd over 14 millioner avspillinger på Spotify. Nå er de tilbake, sugne på revansj! Kan det bli topplassering?

Marcus & Martinus – Fotograf: Jonathan Perlemann/Universal Music Sweden
2. Controlla – Chelsea Muco

Skrevet av Anderz Wrethov, Chelsea Muco, Elsa Carmona Oljelund, FERNAND MP, Karl Flyckt og Pa Modou.

Chelsea Muco, av mange kalt Sveriges nye Afrobeat-dronning, er en av debutantene i Melodifestivalen 2024. Sounden hennes beskrives som dansbar og selvsikker med et glimt i øyet. Chelsea sprer glede og inspirerer, hun synger ikke bare sangene sine – hun forteller historier med stemmen sin. I 2023 var Chelsea med på «Together» som var en del av Black Lives Matter-bevegelsen, der hun delte mikrofonen med artister som Jireel og Gee Dixon. Chelsea Muco er også aktiv i ungdomsaktiviteten FreeZone Haninge der hun coacher ungdom med musikk, og hun driver jenteaktiviteten HerZone. I tillegg til musikk har Chelsea imponert som skuespiller i spillefilmene «Kluven dröm» (2015), «Värmlänningen» (2018) og «Gola Inte» (2016).

Chelsea Muco – Foto: DIGI – Mbo Momo
3. Back to My Roots – Jay Smith

Skrevet av Jay Smith, Jonas Jurström, Jonathan Keyes, Maria Jane Smith og Victor Thell. 

Americana- og countryinspirerte Jay Smith debuterer i Melodifestivalen med Back To My Roots, som han har skrevet sammen med blant andre søsteren Maria Jane Smith & Victor Thell, altså Smith & Thell. Etter å ha vunnet Idol i 2010 ga han ut debutalbumet «Jay Smith» og ble også skrevet om utenfor Sveriges grenser da den amerikanske entertaineren Perez Hilton berømmet Jays versjon av Madonnas Like a Prayer. Siden den gang har Jay fortsatt å gi ut musikk, inkludert singelen God Damn You. I 2019 kom hans siste album «Young Guns», som trekker tydelig mot hans lidenskap for amerikansk country. I 2024 har Jays musikalske stil utviklet seg til en blanding av core-country med elementer av pop, der historiefortelling står i sentrum.

Jay Smith – Fotograf: Casper Jarmo
4. Banne maj – Elecktra

Skrevet av Anderz Wrethov, Elin Wrethov, Jonny Werner og Robin Werner.

Sensasjonen Elecktra tok landet med storm i Drag Race Sweden 2023 og sangen «Unna daj (synd å slänga ju)» ble en viral suksess med over 30 millioner visninger på TikTok. Små og store synger med i refrenget og etter at debutsingelen ble offisielt sluppet i juni, har Elecktra vært å se på scener rundt om i Sverige. Som barn drev mannen bak Elecktra, Robin Werner, med både teater og dans, og startet med drag som tenåring. I en alder av 17 ble karakteren Elecktra skapt. Etter videregående utdannet Robin seg til makeupartist og karakteren ble perfeksjonert. I dag har Elecktra en lang og suksessrik karriere som dragqueen, blant annet i After Dark under en to år lang Sverige-turné. Elecktra har også opptrådt som soloartist på scener i USA, blant annet i Dream Girls i West Hollywood.

Elecktra – Fotograf: Joyce Rodriguez/Universal Music Sweden
5. Light – Annika Wickihalder

Skrevet av Annika Wickihalder, Herman Gardarfve, Linnea Gawell og Patrik Jean. 

Med gospelen som ledestjerne har 23 år gamle Annika Wickihalder alltid funnet styrke i musikken. Da hun bodde vekselvis i Örnsköldsvik og Söderhamn, ble scenen hennes åndelige rot. Med en kraftfull, men samtidig sårbar stemme, føler hun seg hjemme i rampelyset. I mai 2023 ble debut-EP-en «Hollow» sluppet, som viser hva soul og gospel i harmoni med pop kan bli til. Nå tar hun neste steg i karrieren ved å debutere i Melodifestivalen. Sangen Light begynte å ta form i 2021 da hun deltok i Idol og hun innså at noen ganger er det best å overse andres meninger og heller lytte til seg selv.

Annika Wickihalder – Foto: Dennis Wernersson
6. Que Sera – Medina

Skrevet av Ali Jammali, Anderz Wrethov, Jimmy «Joker» Thörnfeldt og Sami Rekik.

Hiphop-duoen Medina som består av Sami Rekik og Ali Jammali, skapte en egen musikksjanger på begynnelsen av 2000-tallet: Haffla Music. Med hitlåter som Miss Decibel, Där palmerna bor, In i dimman teller de over 350 millioner kombinerte streams. Sistnevnte låt, In i dimman var Medinas bidrag under Melodifestivalen 2022, og da endte gutta på en flott tredjeplass. I 2023 feiret Medina 20 år og ga ut albumet «Tropicalisera». Etter en omfattende Sverige-turné gjør Sami og Ali seg nå klare til å igjen spre kjærlighet og energi til det svenske folket fra Mello-scenen. Sangen deres Que Sera handler om å akseptere det som skjer og leve fullt ut

Medina – Foto: Ea Czyz

Kvalifiseringen

Finalekvalifiseringen er ny av året og vil fungere nesten på samme måte som det SVT tidligere kalte «Andra chansen». Det står fortsatt mellom de som endte på tredje og fjerde plass i alle fem delfinalene, men kvalifiseringen avgjøres på slutten av delfinale fem. Alle artistene vil være tilstede i arenaen, men det vil bare bli vist en «snabbrepris» fra opptrendene fra delfinalene. Under «snabbreprisen» har publikum og TV-seere mulighet til å stemme ved å gi flere hjerter via app og telefon til sina favoritter. 1000 poeng fordeles først utfra poengene bidragene fikk i delfinalene. Deretter skal nye 1000 poeng fordeles utfra resultatet av avstemningen i kvalifiseringsrunden. De to bidragene med flest stemmer til slutt går da videre til finalen helgen etter.

Disse har fortsatt en ny sjanse:

  • Elisa Lindström – Forever Yours
  • Adam Woods – Supernatural
  • Dear Sara – The Silence After You
  • Fröken Snusk – Unga & Fria
  • Klaudy – För dig
  • Gunilla Persson – I Won’t Shake (La La Gunilla)
  • Albin Tingwall – Done Getting Over You
  • SCARLET – Circus X
  • Nummer 3 fra femte delfinale
  • Nummer 4 fra femte delfinale

Melodifestivalen kan sees på SVT1 og via SVT Play lørdag 2/3 kl. 20.00. Link her.

Følg med for resultatene fra delfinalen og kvalifiseringen og andre nyheter om Melodifestivalen.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien