Vi har en vinner i Portugal

Pedro Pina - RTP

Finalen i Festival da Canção gikk av staben fra RTP sine studioer i Lisboa i kveld – og det var på tide å kåre Portugals representant i Eurovision Song Contest 2024 i Malmö.

Programmet ble ledet av de kjente komikerne og programlederne Vasco Palmeirim og Filomena Cautela. Sistnevnte var også en av programlederne da Eurovision ble arrangert i Lisboa i 2018.

Og det har ikke vært hvilken som helst finale – dette er nemlig 60-års jubileet til Festival da Canção! Dette ble markert på forskjellige måter gjennom sendingen, med mange tidligere vinnere som dukket opp – deriblant fjorårets vinner Mimicat som fremførte vinnerlåta «Ai Coracao».

Pedro Pina – RTP

12 håpefulle artister stilte på startstreken, med håpet om å dra hele vene til Malmø i mai. De har kvalifisert seg gjennom de to semifinalene som har vært de to lørdagene tidligere. Før finalen var det Iolanda med «Grito» som var storfavoritt på oddsen.

Artistene som deltok i kveldens finale var:

1  Silk Nobre – “Change”
2  Rita Onofre – “Criatura” 
3  Noble – “Memory”
4  Buba Espinho – “O farol” 
5  Nena – “Teorias da conspiração”
6  Iolanda – “Grito”
7  No Maka ft. Ana Maria – “Aceitar” 
8  Cristina Clara – “Primavera” 
9  Rita Rocha – “Pontos finais” 
10 Leo Middea – “Doce mistério”
11 Perpétua – “Bem longe daqui”
12 João Borsch – “Pelas Costuras”

Etter at artistene var ferdig sunget ble det, som i Norge, gjort en hyllest til årets vertsnasjon – Sverige. Nærmere bestemt ville portugiserne hylle Abba, og dette gjorde de i en nærmere 15 minutter lang Abba-medley fremført av tidligere vinnere Mimicat og The Black Mamba.

Etter de syv juryene hadde delt ut sine poeng var det Iolanda med “Grito” som ledet avstemmingen foran Leo Middea med “Doce mistério” på andreplass.

João Borsch med “Pelas Costuras” vant publikumsstemmene, men det ble allikevel Iolanda med “Grito” som vant sammenlagt.

Dermed har Portugal gjort sitt valg og vi får se Iolanda fly det portugisiske flagget i Malmø i mai.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien