Dom over semifinale 1 – 2024

Dette er et blogg-innlegg og representere kun skribent Morten Thomassens egne synspunkter.

Endelig er den beste uken for oss ESC-fans og endelig skal vi få se hva de enkelte artistene har funnet på for å få akkurat deg til å stemme på dem.

Mye er vel gjort ved at de har en låt man selv synes er en god, men vi ser ofte at det som skjer på scenen kan få en til å endre oppfatning og da kan stemmer både hentes og mistes.

Jeg kommer til å slenge ut terningkast, både på de som faktisk konkurrerer i denne semifinalen og de tre «store» som også for første gang får vist frem hele låten sin til de som stemmer, dette er en endring jeg virkelig liker, endelig får alle som skal fremføre låten sin i finalen vist frem hele låten sin før finalen.

Før låtene fremføres får vi et heidundrende åpningsnummer og som forventet skuffer ikke svenskene her, det er bare å glede seg.

Melodi 1 – Kypros –

Heftig åpning, men man har vel sett dette før egentlig i litt bedre versjoner enn dette. Dog skal det gis plusspoeng for voksen fremføring av en såpass ung artist. Har kontroll på det vokale og har vel sånn passe sjarme også, akseptabel som åpningslåt. Men, litt vel fargeløs åpning da.

Melodi 2 – Serbia –

Vakker og behagelig fremført ballade av typen Balkan som vi vel alltid får minst en av hvert år. Synes at stemningen i låten kommer veldig bra på fremføringen og bra kontroll på det vokale også, kunne kanskje hatt det litt lysere på scenen, veldig mange er litt for glad i det mørke scenebildet.

Melodi 3 – Litauen –

Kule rytmer, med klare 80-talls vibber, men for meg blir denne låten vel monoton til tider og det skjer for lite til at jeg helt skal bli engasjert her. Klarer seg vel ganske så bra vokalt han her også, uten at det imponeres. Ble vel også litt lei alt det fargede lyset vi ble servert her.

 Melodi 4 – Irland –

Noe av det mest unike jeg noen gang har sett på en ESC-scene, det skal da ha, og det virker som om dette slår an hos veldig mange. Visuelt veldig spennende og unikt, bare så dumt at jeg rett og slett ikke faller for dette. Blir bare bråk for meg, men flott innsats på alle områder trekker denne litt opp tross alt.

Finale 1 – Storbritannia –

Her er det helt klart en kar som har kommet ut av både skapet og boksen og det så det holder. Synes kanskje det bikker over litt med det homo-erotiske her, men alt i alt er dette et såpass unikt og nyskapende show at jeg liker det veldig godt. Vokal innenfor det akseptable trekker også opp,

Melodi 5 – Ukraina –

Dette er rett og slett en maktdemonstrasjon på absolutt alle måter, vokalt, visuelt og ikke minst låtmessig. Og rap passer så absolutt inn i en ESC-låt, den forsterker låten veldig mye og jeg blir helt bergtatt av dette. Ikke se bort fra at denne kan ta pokalen hjem. Jeg sitter faktisk med tårer i øynene her, så vakkert var det.

Melodi 6 – Polen –

Da blir vi servert den første artisten som ikke helt er oppe og nikker når det gjelder det vokale. Den er tynn og spinkel og passe ujevn dessverre. Selve showet ser kult ut på TV, men føler vel at det ikke helt passer inn med det låten handler om og da blir showet litt for mye av det gode.

Melodi 7 – Kroatia –

Så skal vi se om favorittstempelet er noe å ha i denne konkurransen. Her er det fullt kjør fra første stund og det er lite å utsett på det vokale. Man heftig låt til tross, det mangler energi i fremføringen og artisten fremstår ikke som plagsomt sjarmerende, men han få publikum i salen med seg, det er det liten tvil om.

Melodi 8 – Island –

Joda, jeg vet at mange synes dette er vel gammeldags, men akkurat det driter jeg langsomt i, for dette er så flott gjennomført at jeg tror dette kan trekke de litt mere voksne stemmene. Feilfri vokal og med islandsk sjarme slått på fullt volum klarer jeg rett og slett ikke å la vær elske dette.

Finale 2 – Tyskland –

Så skal vi over til tre minutter med peiskos som rett og slett tar overhånd og setter hele scenen i fyr. Resten av showet og låten er vel ikke like mye i fyr og flamme, men reddes ganske bra av en stødig og kraftig vokal. Bra innlevelse i låten trekker også litt opp, så dette blir en låt til å leve med som dog skal slite med å stå ut i finalen.

Melodi 9 – Slovenia –

Det er allerede en Balkan-ballade i kveld og hvorfor ikke en til av typen veldig dramatisk. Skjønner ikke helt valget av kostyme, det løfter ikke låten, en låt som fremføres veldig bra vokalt og det sammen med showet understreker på en god måte det låten handler om. Men, for mange blir det nok litt for mye skrik og for lite ull.

Melodi 10 – Finland –

Tullelåter kan være en sann pest og en plage, men noen ganger bikker det så mye over at det blir herlig tull og det kan man faktisk like. Og jeg elsker dette, dette gir meg et megastort smil om munnen og da kan jeg leve med at det vokale har forbedringspotensiale til tider. Og pyro fra trusa er jo ubetalelig.

Melodi 11 – Moldova –

Noen ganger kan det være en fordel å komme etter en bråket låt, men andre ganger fremstår låten din som mest kjedelig og det skjer dessverre her. Til tross for bra kontroll på det vokale så fremstår låten som kjedelig og intetsigende, men jeg får gi et plusspoeng til en flott visuell opplevelse.

Finale 3 – Sverige –

Det er en grunn til at våre svenske venner er verdensmester i ESC og det ser man jo på dette showet. Det er så lekkert og velprodusert at man nesten mister pusten. Og når gutta også synger bra og skrur på sjarmen er det vel liten tvil om hvem som vinner salen i hvert fall. Bærre lekkert dette, litt trekk for lite nyskapende låt.

Melodi 12 – Aserbajdsjan –

De fleste får låtene til å stå ut mer når de kommer på scenen, men våre aserbajdsjanske venner har av en eller annen grunn ikke klart å få det til. Joda, det ser visuelt ganske så lekkert ut og det synges bra, men for meg blir det for mørkt og dystert. De er liksom ikke med i fremføringen de to som er på scenen og virker ikke påslått.

Melodi 13 – Australia –

Mulig det koster mye å fly masse folk til Europa så kanskje det er derfor de ikke har hatt råd til en som kunne lage et bra sceneshow. For fin sang og bra vokal til tross hele showet fremstår såpass amatørmessig at jeg helt lurer på hva de har tenkt på her. Men, de skal ha for at de skaper en bra stemning på scenen.

Melodi 14 – Portugal –

Vår portugisiske venninne skal ha for at de nesten alltid er tro mot sin egen nasjonale musikalske skatter og hun har det vokale på plass. Men, det hjelper ikke så mye når selve låten føles som noe du allerede har hørt før og dermed blir det veldig forutsigbart og nesten litt overdrevet dramatisk til tider.

Melodi 15 – Luxembourg –

Så skal vi få en heftig slutt på denne semifinale fra et land som endelig er tilbake etter veldig mange års fravær. Med min 32 års fartstid som ESC-tilstedeværende har jeg sett dem en gang før. Denne låten finner jeg passe likegyldig og noe jeg har hørt før, men det vi får høre og se er bra fremført.

Da skal det tippes på hvem jeg tror som går videre og jeg ender opp med denne listen:

Kypros

Serbia

Litauen

Irland

Ukraina

Polen

Kroatia

Island

Finland

Luxembourg

I morgen får vi fasiten, kos dere med det flotte showet dette blir.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien