Dette skjer i finalen i kveld!

Foto: EBU / Thomas Hanses

Endelig er dagen her! Lørdag 11. mai 2024. Finalen i Eurovision Song Contest, live fra Malmö Arena. Her er alt du trenger å vite om kveldens sending.

Det er ingen tvil om at svenskene gjør det de kan best når det arrangeres Eurovision Song Contest. Semifinalene leverte til forventning og mer til. I kveld fortsetter festen med programleder-duo Petra Mede og Malin Åkerman i spissen.

I årets finale skal 25 land konkurrerer om den gjeve seieren og muligheten for å bli neste års vertsland. Juryene ga sin dom under gårsdagens siste generalprøve, og i kveld er det publikum i alle årets deltagerland som skal stemme frem sine favoritter. I tillegg kan seere fra «the rest of the world» (alle land i verden som ikke deltar) stemme online og gi en samlet poengsum til sine topp 10. Den norske juryens poeng skal fjorårets representant, Alessandra Mele, dele ut.

Foto: Sarah Louise Bennett / EBU
Her er rekkefølgen på årets finalister:
 1. Sverige
 2. Ukraina
 3. Tyskland
 4. Luxembourg
 5. Diskvalifisert
 6. Israel
 7. Litauen
 8. Spania
 9. Estland
 10. Irland
 11. Latvia
 12. Hellas
 13. Storbritannia
 14. Norge
 15. Italia
 16. Serbia
 17. Finland
 18. Portugal
 19. Armenia
 20. Kypros
 21. Sveits
 22. Slovenia
 23. Kroatia
 24. Georgia
 25. Frankrike
 26. Østerrike

Rett før Norge skal i ilden blir det et humoristisk og musikalsk pauseinnslag med Lynda Woodruff. Det vil stå i god kontrast til Gåtes «Ulveham», som gjorde en strålende juryeprøve i går kveld. Startnummer 5 vil nå bli tomt, etter at det ble klart at Nederland ikke får delta i finalen. Alle land etter nummer 5 beholder sitt startnummer. Les mer om det her.

Hyllest til ABBA

ABBA’s 50 års jubileum går ikke forbi i stillhet. Svenskene har tenkt på alt – så her skal det hylles.

Det er de tidligere vinnerene Charlotte Perrelli, Carola og Conchita Wurst som skal stå på scenen og hylle den mest suksessrike gruppen i verden, hvert fall sett med Eurovision-øyne. Charlotte Perreli, som vant i 1999 med låten «Take Me To Your Heaven», sier følgende om det som skal skje:

«1974 var året jeg ble født og ABBA vant Eurovision Song Contest. De er forbilder jeg vokste opp med, og å ha muligheten til å være en del av deres hyllest i Eurovision Grand Final føles veldig hyggelig og betydningsfullt.»

Foto: Mikael Kenta / eurovision.tv
Alcazar gjenforenes

Disko-pop gruppen Alcazar gjenforenes for å kickstarte ABBAs hyllest. De har deltatt i Melodifestivalen fem ganger, men aldri kommet seg hele veien til Eurovision – før nå!

Per Blankens, TV produsent for Eurovision Song Contest 2024, sier:

«Hvis det er noen som kan skape den festlige atmosfæren vi ønsker å skape i Malmø Arena for å feire 50-årsjubileet, så er det Alcazar. Derfor er vi veldig glade for å ha funnet en morsom måte å involvere dem på for kveldens gjenforening.»

Dronningen av Eurovision!

Regjerende vinner av Eurovision Song Contest, Loreen, returnerer til årets finale etter å ha sikret Sverige sin syvende seier i Liverpool i fjor.

Foto: Kristian Sognli / ESC Norge

Hun lover en ekstra spesiell opptreden på hjemmebane:

«Jeg er overlykkelig over å få opptre i årets Eurovision i Malmø. Det vil bli emosjonelt. Opptredenen er dedikert til dere, fansen som alltid gir meg kjærlighet. Se på dette som min gave til dere.»

Slik stemmer du

Du kan stemme opp til 20 ganger på hvert bidrag. Avstemmingen starter når programleder-duoen sier den ikoniske setningen «Europe, start voting now!».

For å stemme, sender du SMS til 26900 med tallet på den du vil stemme på.
Du kan også stemme i den offisielle Eurovision Song Contest-appen, der du også kan gi digital applaus.

Hver stemme, både via telefon og app koster fem kroner, og du kan ikke stemme på Norge.

Hvert land presenterer juryens poeng fra 1-8, 10 og 12. Deretter leses den totale poengsummen fra publikum opp til hvert deltagerland i den rekkefølgen de ligger på resultatlisten etter juryepoengene. Hvem årets vinner blir, er ikke klart før det siste landet har fått sine poeng fra seerne.

Stemmeskjema

Har du vanskelig for å bestemme deg for hvilke låter som skal få dine stemmer i kveld? Fortvil ikke! Vi i ESC Norge har laget et stemmeskjema med ulike kriterier, som du kan laste ned og fylle ut. Når du har satt dine poeng og regnet sammen, finner du frem til dine favoritter.

Stemmeskjema finner du her.

Slik ser du Eurovision
Marte Stokstad. Foto: Alexander Gjørøy / ESC Norge

Eurovision Song Contest ser du på NRK 1 eller på NRK TV fra kl. 21.00. Eurovision-entusiast og NRK-personlighet Marte Stokstad er kommentator for sendingen.

Man kan også følge med sendingene på YouTube. Her er det ingen kommentator, da kan man gå glipp av viktig informasjon om blant annet stemmegivningen.

Foto: Stig Karlsen / NRK

Team ESC Norge ønsker Gåte og hele den norske delegasjonen lykke til i kveldens finale! Uansett resultat er vi enormt stolte av dere!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien