Hvorfor kom Norge på 25.plass?

Foto: Sarah Louise Bennett - EBU

Dette er et blogg-innlegg og representere kun skribent Morten Thomassens egne synspunkter.

Spørsmålet kan jo også være, hvorfor kom Gåte på en for de fleste overraskende sisteplass i finalen, en finale de kom til, kanskje ikke med et nødskrik, men med så lav margin som 5 poeng.

Slik sett var det kanskje ikke så rart at man endte veldig langt ned og i utgangspunktet trodde vel jeg at «Ulveham» muligens skulle slå bedre an hos juryen, men der gikk mine fagkunnskaper om slikt på en skikkelig smell, for med unntak av 6 poeng fra den albanske juryen ble vi tilgodesett med noen få strøpoeng hvor Finland var det eneste nordiske landet som stemte på oss, men der fikk vi tross alt poeng fra begge jurygruppene der.

I gledesrusen etter at Gåte vant en ganske knepen seier i MGP-finalen trodde jeg faktisk at Norge kunne ha en vinnersjanse, men etter som tiden gikk forstod man at akkurat den sjansen ikke var plagsomt stor, men fortsatt trodde jeg på en respektfull plassering og i hvert fall en plassering på første halvdel av resultatlisten.

Nå er jeg vel ganske sikker på om at hvis Nederland ikke hadde blitt disket hadde vi kommet på 26.plass, så en plass bedre enn det vi i normale omstendigheter hadde fått ble det, men jeg vil nå helst at land skal slås poengmessig og ikke gjennom at de diskvalifiseres.

Hva var det da som gikk feil, vel egentlig tror jeg ikke noen gikk feil, vi ble vel bare rett og slett den låten som nesten ingen hadde på førsteplass, vi var såpass ned på listen at vi dermed ikke fikk poeng fra nesten noen og nå er det nå slik en gang at hvis man ikke er i topp-10 hos så får man ikke poeng, og en oversikt jeg så viser at Norge hos juryene var på en god del 11- og 12-plasser, nært, men dog så fjernt likevel.

Når jeg ser på opptaket fra fremføringen i finalen så kan man ikke annet enn å bli imponert over den vokale innsatsen til Gunnhild, hun var utvilsomt en av de beste vokalistene denne kvelden og jeg synes jo også at låten er storslagen og slik sett burde dette være noe som burde slå an hos de som stemmer.

Hvis jeg skal pirke på noe er det at hele scenebildet er og blir for mørkt, du ser at det skjer ting på scenen, men det forsvinner litt for mye og slik sett kommer ikke energien i låten så bra frem på TV-skjermen som det burde, og da fremstår det hele litt visuelt intetsigende og det skjer ikke noe som er eksepsjonelt som skal få publikums oppmerksomhet tilstrekkelig.

Det er her jeg føler at mange dermed fant noen andre å stemme på som klarte den visuelle oppgaven mye bedre enn oss, til tross for at dette er en melodikonkurranse, faktisk teller det visuelle veldig mye og aldri må underslås som en faktor som gjør det for noen land og ikke gjør det for andre land.

I tillegg tror jeg vel at i den grad vi konkurrerte i musikk-stil mot noen andre land tapte vi mot Hellas når det gjaldt det folkemusikk-aktige og mot Irland når vi tenker på rockedelen av låten, sånn skjer av og til.

Ellers så har jeg har sans for at NRK-teamet ikke stuper ned i ESC-verktøykassen og tar med seg det meste som er der, dog i år føler jeg de gikk litt for langt den andre veien og var vel blyge på besøket i verktøykassen, neste år håper jeg dermed at man tar mer for seg i den før nevnte kassen og så vet jeg at vi har haugevis med flotte artister og låtmakere, sistnevnte var en stor årsak til den sveitsiske seieren, så vi kan hvis vi vil, så får tiden vise om det blir deltagelse, tror vel at NRK tar til vett og deltar, det er lite som tyder på noe annet.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien