Vi er halvveis i de innledende rundene av årets Melodifestival, og nå er det Leksand i Dalarne, ikke langt fra skimetropolen Falun, som er vertskap for den tredje delfinalen i årets MF, der åtte nye artister skal gjøre sitt beste for å sikre seg en plass i finalen i Globen om tre uker.
Melodifestivalen 2012 har så langt vært en publikumssuksess, og begge de to første delfinalene har hatt godt over 3,3 millioner seere. Dermed plasserer de seg blant de fem mest sette delfinalene i MF noensinne. Og med en av Sveriges mest omtalte forfattere og samfunnsdebattanter på startstreken i Leksand er det ingen grunn til å tro at seertallene vil synke nevneverdig denne uken – snarere tvert imot.
Som alltid i et MF-heat finner vi både nye og gamle ansikter på startstreken, og en salig blanding av ulike sjangre og stilarter. Halvparten av låtene i startfeltet fremføres på svensk, mens den andre halvparten synges på engelsk.
1. Youngblood – Youngblood
Det nydannede boybandet Youngblood er første nummer på scenen i Leksand. Bandet består av fire svenske gutter – Oskar Kongshöj, Henric Flodin, Marcus Sjöstrand og Simon Johansson – og et norsk innslag i Christer Sjølie af Geijerstam, som bor i Oslo men har bakgrunn fra Gaupne i Sogn og Fjordane. Alle er i alderen 18-19 år og ble håndplukket til å utgjøre Youngblood gjennom auditions som ble holdt over hele Sverige sommeren 2011. Samtidig som det i november ble kjent at Youngblood skulle delta i årets Melodifestival slapp de sin aller første single, Blame It On You.
Det er de velkjente låtskriverne og produsentene Fredrik Kempe og David Kreuger som står bak Youngblood. Disse to har også skrevet låten gruppen skal fremføre, som har fått samme tittel som bandet.
– Vi elsker det vi gjør, og derfor heter vi det samme som låten, uttaler medlemmene i Youngblood til SVT.
Fredrik Kempe lover mye ungdommelig friskhet og energi og et effektfullt sceneshow når Youngblood inntar scenen på lørdag med et bidrag som i følge ham selv er en uptempo-låt med stort hitpotensiale og masse selvsikre feelgood-vibber.
2. Maria BenHajji – I mina drömmar
Maria BenHajji er årets Webjoker-deltaker og gjør sin debut som soloartist i Melodifestivalen. Men hun har allerede deltatt én gang i konkurransen, som korist bak Laila Adèle i bidraget Don’t Try To Stop Me i 2006. Hun har dessuten lang korerfaring bak artister som Robyn og Sonja Aldén og i felleskoret i programmet Allsång på Skansen. Til daglig arbeider Maria som sangpedagog på den videregående skolen Rytmus i Stockholm
Med den smektende, klassiske schlagerballaden I mina drömmar gikk Maria helt til topps i høstens Webjoker-konkurranse og ble dermed den aller første deltakeren som ble klar for årets Melodifestival. Omgitt av over 200 levende stearinlys på scenen skal hun nå forsøke å bli den første Webjokeren noensinne til å ta seg videre fra en delfinale.
I mina drömmar er skrevet av fetter-og kusinekombinasjonen Nanna Sveinsdóttir og Thomas Cars, som begge er amatører i musikkbransjen, men nærer en sterk forkjærlighet for Melodifestivalen.
– Vi tror Maria kommer til å ta Sverige med storm, og at hun har en stor fremtid som soloartist, sier låtskriverne optimistisk til SVT.
3. Mattias Andréasson – Förlåt mig
Tredjemann ut i Leksand, Mattias Andréasson, er et velkjent ansikt i den svenske underholdningsbransjen. Han slo igjennom i 2007-utgaven av Idol, og gikk helt til topps i den svenske utgaven av Skal vi danse i 2010. Som en tredjedel av bandet E.M.D. har Mattias allerede gjort suksess i Melodifestivalen, da han oppnådde en imponerende tredjeplass i 2009-finalen med poplåten Baby Goodbye. Men i likhet med bandkollega Danny Saucedo vil Mattias nå prøve lykken på egen hånd, og stiller opp i MF som soloartist – og det med en selvskrevet låt på svensk.
– Jeg har ingen å skylde på om det går dårlig, uttaler Mattias til SVT. – Samtidig er det veldig artig å få vise hvordan jeg låter solo.
I tillegg til å jobbe som artist har Mattias også begynt å skrive og produsere musikk for andre, noe han håper å gjøre mer av i fremtiden. Bidraget Förlåt mig skrev han med inspirasjon fra en periode da forholdet til hans nåværende samboer tok slutt, og ettersom han ønsker å gjøre noe annerledes enn det han tidligere har vært kjent for, har han valgt å fremføre låten på svensk.
4. Love Generation – Just A Little Bit
Da jentebandet Love Generation deltok i fjorårets Melodifestival var de fire, men i år er de redusert til en trio. Men Cornelia Jakobsdotter, Melanie Taylor og Martina Braun Wolgast (alias Charly Q) har i det minste beholdt superprodusenten RedOne som opphavsmann til låten de skal fremføre.
Love Generation ble dannet i begynnelsen av 2010, da fem jenter av i alt 500 søkere ble plukket ut til å utgjøre den opprinnelige gruppen. Da de stilte opp i fjorårets Melodifestival med låten Dance Alone var de altså fire, og det holdt til en plass i Andra chansen, der de ble slått ut av Sara Varga i siste avstemningsrunde. I år vil de tre gjenværende, høyst motiverte jentene gå ett skritt lenger og ta seg hele veien til finalen.
Årets bidrag, Just A Little Bit, er skrevet av RedOne i samarbeid med John Mamann, Jean-Claude Sindres, Teddy Sky, Yohanne Simon og Bilal «The Chef» Hajji, og blir av jentene i Love Generation beskrevet som en «pop-eksplosjon som formidler attitude, kraft og glede.»
5. Carolina Wallin Pérez – Sanningen
Carolina Wallin Pérez er en nykommer i Melodifestivalen, men har i flere år arbeidet som en kjent og respektert jazz-sangerinne i Sverige. Hun ble «oppdaget» gjennom musikksiten MySpace, og i 2009 kom platedebuten med albumet Pärlor för svin. Her tolket Carolina flere av bandet Kents låter, men gjorde sin egen touch på dem og ga dem et jazzete arrangement som slo godt an hos platekjøperne.
Når Carolina nå debuterer i Melodifestivalen skjer det imidlertid ikke med jazz, men med en etter eget utsagn «bombastisk poplåt» der teksten formidler et viktig budskap til publikum. Låten handler nemlig om de valgene man har gjort i livet og hvilke konsekvenser de kan få.
Sanningen er skrevet av Carolina selv i samarbeid med Martin Bjelke og Michael Clauss. Martin er MF-debutant, mens Michael har deltatt tre ganger tidligere, blant annet med Rednex’ bidrag Mama Take Me Home fra 2006.
6. Andreas Johnson – Lovelight
En av Melodifestivalens ivrigste deltakere de siste årene, Andreas Johnson, prøver lykken i år igjen. Siden debuten i 2006 blir dette Andreas’ femte bidrag på syv år, og hans hittil beste resultat er en andreplass med A Little Bit Of Love fra 2007. På tre av sine fire tidligere forsøk har han gått rett til finalen, men i duett med Carola på låten One Love ble det stopp i Andra chansen i 2008.
Andreas’ popkarriere strekker seg tilbake til 90-tallet, og hans store gjennombrudd kom med låten Glorious fra albumet Liebling i 1999. De siste årene har han imidlertid vært mest kjent for sine MF-deltakelser, i tillegg til at han har opptrådt på flere ulike kro-shower og vant den svenske utgaven av Korslaget i 2011.
Nå er Andreas altså tilbake i Melodifestivalen med låten Lovelight, som i følge ham selv er en «glamorøs poplåt med touch av gospel.» Den ble sendt inn til SVT bare timer før fristen gikk ut, og er, som alle Andreas’ tidligere MF-bidrag, skrevet av ham selv i samarbeid med Peter Kvint.
7. Molly Sandén – Why Am I Crying
En annen som gjør comeback i Melodifestivalen er Molly Sandén, som sang seg rett til finalen i 2009 med den stemningsfulle balladen Så vill stjärnorna. Noen år før det gjorde Molly også suksess i Lilla Melodifestivalen (MGP jr.), da hun gikk til topps med låten Det finaste någon kan få i 2006 og til slutt endte på bronseplass i den internasjonale finalen i Romania.
Årets bidrag fra Molly, Why Am I Crying, er også en ballade, men i motsetning til i 2009 har hun selv vært med på å skrive låten, som handler om savn, tomhet og det å klare seg gjennom en vanskelig periode i livet. Mange spekulerer i om teksten er basert på Mollys egne erfaringer da det mye omtalte forholdet mellom henne og hele Sveriges wonderboy Eric Saade tok slutt i fjor høst.
Molly har skrevet Why Am I Crying sammen med Aleena Gibson og Windy Wagner. Windy debuterer i MF-sammenheng, mens Aleena har seks tidligere deltakelser på CVen, både som artist og låtskriver. Blant annet var hun med på å skrive Sanna Nielsens megahit Empty Room i 2008.
8. Björn Ranelid feat. Sara Li – Mirakel
Som sistemann ut på scenen står Björn Ranelid for delfinalens kanskje mest omtalte innslag. Den 62 år gamle forfatteren, tidligere fotballspilleren og samfunnssynseren er kan hende debutant i Melodifestival-sammenheng, men han har en imponerende lang merittliste på andre områder. Siden 1983 har han medvirket i rundt 100 TV-program, skrevet 30 bøker og vunnet både Augustprisen og Aftonbladets litteraturpris, i tillegg til å gjøre over 3400 opptredener som offentlig taler. Han innehar blant annet publikumsrekorden på Liseberg, satt i 1995 da 55 000 mennesker møtte opp for å høre ham tale.
Ranelid skal i Melodifestivalen opptre sammen med artisten Sara Li, som egentlig heter Larsson til etternavn. Hun har tidligere vært med i gruppen Caracola og jobber for tiden som showartist på Wallmans salonger.
Bidraget Mirakel har Björn Ranelid skrevet teksten til, mens Fredrik Andersson har komponert melodien. Bidraget beskrives som en dansbar og positiv låt med en poetisk tekst, som sannsynligvis bærer preg av Ranelids ordgytende og etter hvert velkjente prosastil, populært kalt «ranelidsk språk.»
De hele versjonene av denne delfinalens låter vil bli lagt ut til avlytting kl. 14.00 lørdag ettermiddag på SVTs hjemmesider.
Selve sendingen starter på SVT1 kl. 20.00 på lørdag, og varer til kl. 21.30. Det er også mulig å følge programmet på web-tv.
Vær gjerne med og si din mening om årets svenske låter på escNorges diskusjonsforum.