Eurovision 2022: Ukraina, semifinale 1. Foto: Alexander Gjørøy / ESC Norge
Slagord
Datomai 2023
Sted
Programledere
Vertskringkaster
Seere 
Deltakerland
Returnerer
Deltar ikke

 Hviterussland (utestengt)
Russland (utestengt)

Stemmesystem50 % jury / 50 % telefon og SMS – to sett med 12, 10 og 8–1 poeng
Vinner

Eurovision Song Contest 2023 blir den 67. utgaven av sangkonkurransen. Hvor Eurovision 2023 skal avholdes er usikkert etter Kalush Orchestra vant Eurovision Song Contest 2022 for Ukraina med sangen «Stefania» i Torino i Italia.

Vertsby

Etter seieren ytret den ukrainske presidenten at han ville ønske Europa velkommen til Eurovision 2023 i Odessa, men på grunn av Russlands invasjon av landet vil ikke 2023-årgangen foregå på ukrainsk jord.

Flere land var tidlig ute med å si at de ville hjelpe Ukraina med å avholde Eurovision Song Contest 2023.

Den 17. juni slapp EBU en pressemelding der de sa at de har sett på flere muligheter sammen med den ukrainske kringkasteren UA:PBC, men etter grundig analyse har de kommet frem til at UA:PBC ikke klarer å møte sikkerhets- og driftsgarantiene som kreves for at en kringkaster skal være vertskap for, organisere og produsere Eurovision Song Contest.

I samme pressemelding forteller EBU at de vil gå i dialog med BBC om muligheten for å arrangere neste års ESC i Storbritannia, da de kom på 2. plass i Torino 2022.

Når et vertsland blir annonsert starter prosessen med å velge vertsbyen. Alle byer som er interessert får en frist av EBU til å melde sin interesse, før EBU sender ut en liste med krav som byene må svare på gjennom en «budbok». I listen under ser du noen av kravene til vertsbyen.

Vertsbyen må ha:

Arena

Infrastrukturen til arenaen skal:

Eurovision Village

Eurovision Village er den offisielle festival-plassen under Eurovision-ukene. Her vil DJ’s, artister og andre kjente fra vertslandet eller ESC-universet opptre. Under livesendingene er det mulig å se showene på storskjerm sammen med tusenvis av andre feststemte tilskuere. Flere vertsland har tidligere valgt å lese opp sine stemmer direkte fra scenen i Eurovision Village.

Euroclub

Ofte kun tilgjengelig for akkreditert presse og fanpresse. Noen år er det mulig å kjøpe inngangsbillett i døra. På Euroclub er det gjerne opptredener fra artistene, spesielle fester og den offisielle etterfesten til finalen.

Eurocafé

Også kjent som Euro fan café. Dette er stedet der fans møtes til spesielle tilstelninger og fester. Eurocafé organiseres av OGAE-fanklubbene.

Bidrag

Eurovision Song Contest 2023 vil bestå av to semifinaler og en finale. Ti land går videre fra hver semifinale og seks land er allerede forhåndskvalifiserte, ‘de fem store’ og arrangørlandet. Totalt vil det bli 26 sanger i finalen.

Billetter

Det forventes at billetter til Eurovision 2023 vil selges ved utgangen av 2022. Her er en oversikt over når billettene har blitt lagt ut for salg de siste årene:

De seneste årene har billettene blitt lagt ut for salg i ulike bolker, basert på antall tilgjengelige plasser i salen. Det legges ut billetter til ni show: seks prøver og tre livesendinger.

Juryprøvene er der juryene skal avgi sine poeng og 50% av resultatet avgjøres. Dette er sendinger som er tilnærmet like livesendingene. Resultatene som leses opp under denne prøven er simulerte og helt tilfeldige. Artistene vil være stylet likt som på TV-sendingen og gjøre nummeret så godt de klarer for å imponere juryene.

Familieprøvene går på dagtid. Dette er avslappede prøver hvor artistene kan komme uten sminke og kostymer.

Livesendingene er opptaket hele Europa får se på skjermene sine. Det er svært vanskelig å få tak i disse billettene, og det kan lønne seg å være tidlig ute i den digitale køen for billettsalget.

Billettpriser

Billettprisene varierer veldig, alt fra 100 NOK – 4000 NOK. De billigste billettene får man gjerne til familieprøvene til semifinalene, og de dyreste er oftest til livesendingen for finalen.

Billetter for fans

Er du medlem av den norske Grand Prix-klubben kan man få gode billetter til showene!

I mange år har en rekke billetter blitt reservert for medlemmene i en av de offisielle Eurovision-fanklubbene rundt om i verden. Disse billettene vil som regel være til områder rett foran scenen, i en spesiell fan-sone. Billettene selges vanligvis i pakker, med billetter til seks forestillinger: De tre live-showene og de tre juryprøvene.

Fanbillettene vil bli solgt gjennom de offisielle Eurovision-fanklubbene.

Uttakinger

I listen under ser du hvordan deltakerlandene vil velge sine sanger til Eurovision 2023.

LandKringkasterUttaking for 2023
 Albania Festivali i Këngës
Armenia 
 Aserbajdsjan 
 Australia Australia Decides
Belgia 
Bulgaria 
 Danmark Dansk Melodi Grand Prix
 Estland Eesti Laul
 Finland Uuden Musiikin Kilpailu
 Frankrike 
Georgia 
Hellas 
 Irland 
 Island Söngvakeppnin
 Israel 
 Italia Festival della Canzone Italiana di Sanremo
 Kroatia Dora
 Kypros 
 Latvia Supernova
 Litauen Pabandom iš naujo!
 Malta 
 Moldova 
Montenegro 
 Nederland 
 Nord-Makedonia 
 Norge Melodi Grand Prix
 Polen 
 Portugal Festival da Canção
 Romania Selecția Națională
 San Marino 
 Serbia 
 Slovenia EMA Freš og EMA
 Spania Benidorm Fest
Storbritannia 
 Sveits 
 Sverige Melodifestivalen
 Tsjekkia 
 Tyskland 
 Ukraina 
 Østerrike 
Listen vil fylles ut etter hvert som landene bekrefter sin deltakelse og utvelgelsesmetode for 2023.

← Torino 2022 • Eurovision 2023 • Lugano 1956 →