Ti år med Melodifestivalen – Husker du?

Ti år med Melodifestivalen har passert. 2010 markerer at vi nå er inne i et nytt tiår. I løpet av de ti årene som har gått har Melodifestivalen gitt oss nye sanger å høre på, og nye vinnere som vi kan huske i historien videre. Om noen få dager begynner 2010 sesongen av Melodifestivalen, for å markere dette skal vi ta en gjennomgang med alle vinnerne fra 2000 til 2009. Husker du ikke alle vinnerne, har du nå en mulighet til å friske opp de små grå.

2000:

roger_pontare_302

 

La oss begynne i år 2000. Sverige skulle være vertsland for konkurransen dette året, som en følge av Charlotte Nilsson(nå Perrelli)sin seier i Jerusalem året før. Vinneren dette året ble Roger Pontare, som tidligere hadde vunnet i 1994. Sangen hans dette året het «När vindarna viskar mitt namn». Iført et indianer kostyme og bakgrunnssangere i samme kostymet, sang han seg rett til topps og fikk 227 poeng totalt. Sangen er skrevet av: Thomas Holmstrand, Linda Jansson og Peter Dahl.

Andre og tredje plassen dette året:

2: Friends – «När jäg tenker på i morgon»
3: Barbados – «Se mig»


2001:

friends_302


Siden vi startet i år 2000, så er det jo naturlig å følge på med 2001. Dette året ble Eurovision avholdt i København. Vinneren av Melodifestivalen dette året er på mange måter omdiskutert og historisk. Historisk i det perspektivet at det er den eneste Eurovision sangen der låtskriverne har måttet betale royalties, til opphavsmennene bak et annet bidrag. «Lyssna til ditt hjärta» var nemlig en liten kopi av Belgias 1996 bidrag. Dette var friends andre bidrag på rad i konkurransen, de gikk helt til topps og vant med 237 poeng. Sangen er skrevet av; Thomas G:son og Henrik Sethson.

Andre og tredjeplassen dette året:

2: Barbados – «Allt som jäg ser»
3: Sanna Nielsen «igår, idag»


2002:

afrodite_302


I 2002 skjedde det en stor endring i Melodifestivalen. For første gang ble det såkalte semifinaler, før finalen. Hele fem runder før finalen ble avholdt i ulike deler av Sverige. Dette året vant trioen Afrodite, med sangen «Never let it go». De sang seg helt til topps og vant med 248 poeng. Sangen er skrevet av: Marcus Ubeda.


Andre og tredjeplassen dette året:

2: Mendez – «Adrenaline»
3: Kikki, Bettan & Lotta – «Vem e det du vill ha?»


2003:

fame_302


Melodifestivalen rullet videre rundt omkring i Sverige i 2003, et år der vinnerbidraget på mange måter fikk et norskt stempel. Nok engang var Jostein Pedersen ute med munnen sin og sa at «Artistene er like sjarmerende som bokhyllen Ivar fra Ikea». Dette skapte furore i både Sverige og Norge. I sistnevnte land, var det kanskje mer på det humoristiske planet. Uansett, vinneren dette året var duoen Fame, bestående av Jessica Andersson og Magnus Bäcklund. Deres sang het «Give me your love» og vant med 240 poeng. Sangen er skrevet av; Calle Kindbom og Carl Lösnitz.


Andre og tredjeplassen dette året:

2: Pernilla Wahlgren & Jan Johanson – «Let your spirit fly»
3: Alcazar – «Not a sinner nor a saint»


2004:

lena_ph_302


2004 kan man på mange måter kalle revansjens år i Melodifestivalen. Endelig vant Lena Phillipsson Melodifestivalen, etter å ha kommet på andre plass i 1986 og 1988. Sangen hennes » Det gör ont» sies å handle om hvordan hun følte det når hun var nesten nær seier i festivalen. Hun vant med 232 poeng. Sangen er skrevet av; Thomas «Orup» Eriksson.


Andre og tredjeplassen dette året:

2: Shirley Clamp – «Min kärlek»
3: After Dark – «La dolce vita»


2005:

martin_stenmarck


Hvis 2004 var revansjens år, var 2005 sinnets år. I 2005 var det nemlig jurysystemet i Melodifestivalen som skulle bli offer for svenskenes sinne. Nanne Grönvall var med dette året, og var den virkelige store favoritten med sin «Håll om mig». Nanne vant publikumsstemmene med en stor margin foran nummer to, men hun vant ikke frem hos juryene og det førte til at hun måtte nøye seg med andre plassen. Førsteplassen tok nemlig Martin Stenmärck med sangen «Las Vegas». Han vant med 212 poeng(bare tre poeng foran Nanne). Sangen er skrevet av: Niklas Edberger, Johan Fransson, Tim Larsson og Tobias Lundgren.

Andre og tredjeplassen dette året:

2: Nanne Grönvall – «Håll om mig»
3: Alcazar – «Alcastar»


2006:

carola


Vi fortsetter med å navngi årene. Til nå har vi hatt revansjens år og sinnets år. 2006 blir da det store comeback året. En av Sveriges aller største stjerner gjorde comeback dette året, nemlig Carola. Hun stilte med sangen «Evighet». Det var et magisk øyeblikk på tv den aller første gangen denne ble fremført i semifinalen. Carola gikk videre til finalen og vant selvfølgelig med 234 poeng. Sangen er skrevet av: Bobby Ljunggren, Thomas G:son og Henrik Wikström.


Andre og tredjeplassen dette året:

2: BWO – «Temple of love»
3: Andreas Johnson – «Sing for me»


2007:

tha_ark_302


Melodifestivalen fortsatte i 2007. Dette året vant punkbandet The ark, med sangen «The worrying kind». Det var imidlertid ingen overraskelse at The ark vant, da de var favoritter i forkant på størrelse med Alexander Rybak. De fikk høyeste poengsum fra både jury og publikum. Deres sang er skrevet av: Ola Salo.


Andre og tredjeplassen dette året:

2: Andreas Johnson – «A little bit of love»
3: Måns Zelmerlöw – «Cara mia»


2008:

charlotte


I 2008 var det klart for enda et stort comeback i Melodifestivalen. 1999 vinneren Charlotte Perrelli deltok igjen med sangen «Hero». Etter en meget spennende avstemning der høyeste publikumscore gikk til andre plassen, var det alikevel Charlotte som vant. Hun hadde fått flest poeng av juryen, som sørget for hennes seier. Hun vant med 224 poeng. Sangen hennes er skrevet av: Bobby Ljunggren og Fredrik Kempe.

Andre og tredjeplassen dette året:

2: Sanna Nielsen – «Empty room»
3: BWO – «Lay your love on me»


2009:

ernman_302


2009 markerte et lite sceneskifte i Melodifestivalen. Grunnet Sveriges dårlige resultater i Eurovision de siste årene, gikk svenskene for opera i år. Operastjernen Malena Ernman, stilte opp med sangen «La voix», der refrenget var på fransk og versene på engelsk. Dette var en tidlig favoritt til å vinne, og det gjorde den også. Malena vant med 182 poeng. Sangen hennes er skrevet av: Malena Ernman og Fredrik Kempe.


Andre og tredjeplassen dette året:

2: Caroline af Ugglas – «Snella snella»
3: E.M.D – «Baby goodbye»

Alle bildene er hentet fra svt.se/melodifestivalen

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien