Sanremo 60 år

I år fyller den populære Sanremo-festivalen hele 60 år. I løpet av disse årene har festivalen vært en av de viktigste hendelsene i Italia, og blir av mange sammenlignet med Superbowl i USA. Sanremo-festivalen er også den viktigste arenaen for italiensk musikk, og er selve moderen til Eurovision Song Contest.

festival-sanremo-2010

Festivalen har blitt sendt hvert år siden 1956 på tv, og vises på RAI. San Remo er en liten by nordvest i Italia, nesten helt på grensen til Frankrike. Byen er også kjent som Italias blomsterhovedstad, noe som vises hvert år på festivalen. Byen har 57000 innbyggere og beskrives som et sommerparadis.

Det hele startet i en liten enebolig i 1948. En lokal kunstner bestemte seg for å arrangerre en musikk konkurranse. Konkurransen fortsatte i 1949, men ble i 1950 avbrutt på grunn av økonomiske problemer. Det var ikke før i 1951 at dagens Sanremo festival ble født. Busetti Pier som var en kasinoeeier i Italia slo seg sammen med Guilio Razzi og sammen utformet de regler for konkurransen, og dermed var Sanremo festivalen født. Lite visste de at festivalen skulle vokse seg stor og sterk i løpet av få år.

De brukte sine kontakter i det statseide radioselskapet RAI, og fikk de til å sende konkurransen på radio. Fra 1956 ble den sendt direkte på tv og populæriteten var et faktum. Ingen annen event i Italia samler like mye mennesker foran tv skjermen som Sanremo. I en uke fra slutten av februar til starten av mars stopper hele Italia opp, og hele landet fokuserer nemlig på en ting: Sanremo festivalen.

italiaI den aller første utgaven av festivalen i 1951, byttet tre sangere på å synge alle bidragene i løpet av konkurransen. Fra det andre året og utover økte antall artister som var med. En annen tradisjon som utviklet seg var at to artister sang samme sang, bare i ulike tempoer. Dette varte helt frem til 1967, da reglene ble endret til at kun en artist kunne delta med samme bidraget. I noen utgaver fra 1981 til 1984 ble sangene også presentert på engelsk og fransk, men det var alltid de italienske versjonene som vant.

Nilla_Pizzi_resI 1982 introduserte arrangørene en «best critics award», som fortsatt blir delt ut årlig. I 1996 ble denne oppkalt etter Mia Martini, som var den aller første artisten som vant denne prisen. Videre finnes det en «volare»pris for de beste versene i en sang. Denne er oppkalt etter Domenico Modugno som vant festivalen med sangen «Volare».

I 1956 var Europa revet opp av krig og økonomiske problemer. Tv stasjonene samlet seg da og dannet den europeiske kringkastingsunionen EBU. Etter et forslag fra nmelig RAI, om at alle landene bør samles engang i år å stemme frem en sang, ble Eurovision Song Contest. Eurovision bygger nemlig på samme prinsipp som Sanremo har gjort siden 1951, og er idag en av verdens største hendelser på tv.

Fra 1956 til 1966, 1972 og 1997 ble festivalen brukt til å velge Italias representanter i Eurovision Song Contest. Selv om mange av Italias deltagere i Eurovision Song Contest på et eller annet tidspunkt har deltatt og vunnet i Sanremo.

De som har vunnet festivalen flest ganger er Claudio Villa og Domenico Modugna som har vunnet fire ganger. Blant rekordholderne finner vi Milva, Toto Cotugno og Peppino di Caprio med femten rekorder. De eneste som har klart å vinne festivalen to ganger på rad er Nilla Pizzi, Domenico Modugna og Nicola Di Bari. Eros Ramazotti, Aleandro Baldi, Marco Masini og Annalisa Minnetti har vunnet både festivalen og i nuevo generazione.

Den aller første vinneren av festivalen var Nilla Pizzi med sangen «Grazie dei fiori», hun vant også året etter med sangen «Vola Colomba».

 

Som sagt har mange artister vunnet festivalen og blitt kjente. Stjerner som Al Bano og Romina Power vant i 1984, Gigliola Cinquetti vant i 1964, Laura Pausini vant i 1993 nuevo generazione kategorien og i 1984 vant Eros Ramazotti samme kategori. En av de mest kjente artistene som har vunnet er Mia Martini, hun har også deltatt en rekke ganger i festivalen, og representert Italia to ganger i Eurovision Song Contest. Mia ble et ikon og megastjerne i Italia, og selv om hun ble funnet død i 1995 er hun fortsatt et ikon for festivalen.

 

Andre som har vunnet og blitt kjente er duoen Jalisse. De var også Italias aller siste deltagere i Eurovision Song Contest 1997.

Fortsatt den dag i dag er Sanremo den viktigste hendelsen i Italia. Festivalen samler flere seere enn noensinne, og den/de som vinner er garantert å bli superstjerner. I 2010 utgaven vant Valerio Scanu med sangen «Per tutto le volte che«. Vinneren i kategorien Nuevo Generazione ble Tony Maiello med sangen «Il linguaggio della resa«.

Under følger et lite utvalg av perler fra Sanremo festivalen:

1. Mia Martini – Gli uomini non cambiano(Sanremo 1992)

2. Al Bano & Romina Power – Oggi sposi (Sanremo 1991)

3. Laura Pausini – la solutidine (Sanremo 1993)

4. Domenico Modugno – Nel blu pinto di blu (Sanremo 1958 vinner, også kjent som Volare).

5. Gigliola Cinquetti – Non ho l`eta(Sanremo 1964)


images

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien