Dagens bidrag: Bosnia-Herzegovina

bosnia

Eurovision 2010 nærmer seg med stormskritt. Om ikke mer enn 40 dager står 17 spente finalister klare i den aller første semifinalen 25. mai på Telenor Arena. I ukene frem mot den første semifinalen skal vi her på escNorge gjennomgå alle bidragene som er med på å konkurrere i Eurovision Song Contest 2010. Bidragene blir presentert i den rekkefølgen de skal opptre.

Det åttende landet ut i ilden er Bosnia-Herzegovina.

Først noen kjappe fakta:

Hovedstad: Sarajevo
Innbyggertall: 4 613 400bosnia
TV-stasjon: BHRT
Debuterte i: 1993
Bidrag: Thunder and Lightning” (”Munja i grom”)
Musikk: Edin-Dino Saran
Tekst: Edin-Dino Saran
Artist/gruppe: Vukašin Brajić

Den 15. mai 1993 sto Bosnia-Herzegovina for første gang på scenen som selvstendig nasjon i Eurovision Song Contest. Landet ble representert av gruppa Fazla og framførte melodien ”Sva Bol Svijeta”. Gruppa fikk varm sympatiapplaus fra publikum i salen på grunn av en dramatisk avreise i kuleregn da de forlot det krigsherjede landet . Sympati til tross, debuten skulle ikke holde til mer enn 16. plass, men landet hadde kommet for å bli i konkurransen.

Siden da har Bosnia-Herzegovina deltatt i ESC i samtlige år bortsett fra 1998 og 2000 da de ikke kvalifiserte seg. Landet har blitt en veldig populær deltager i konkurransen, da de bosniske bidragene ofte har holdt en over god gjennomsnitlig kvalitet. Bosnia-Herzegovina har vært kjent for at artist og bidrag velges av TV-selskapet, og landet har derfor ingen intern konkurranse.


Landets plasseringer spenner fra 22. plass i Oslo i 1996 med Amila Glamočak og melodien ”Za našu ljubav” til 3. plass i Athen i 2006 med melodien ”Leyla” framført av Hari Mata Hari. Andre gode plasseringer innenfor Topp 10 kom i 1999 med Dino & Beatrice og melodien ”Putnici” (7. plass) og i 2004 med Dean og låta ”In The Disco” (9. plass). I 2008 sang Laka landet til en 10. plass med bidraget ”Pokušaj”, og i 2009 plasserte forhåndsfavoritten Regina og melodien ”Bistra Voda” seg på en 9. plass.

Om Bosnia-Herzegovina i år klarer å komme seg til finalen og plassere seg i Topp 10, gjenstår å se. TV-selskapet BHRT valgte den unge og talentfulle Vukašin Brajić til å representere landet i år. Vukašin, som er født i Bosnia-Herzegovina men vokste opp i Serbia, er svært populær i Balkanstatene og hans store gjennombrudd kom i forbindelse med talentkonkurransen OperacijaTrijumf i 2008/2009.

I denne konkurransen, som ble overført av seks nasjonale TV-stasjoner i fem land, ble Vukašin Brajić nummer to, og hans karriere fikk en flying start. Det sies at han på en måte gjenforente det tidligere Jugoslavia da han fikk support og stemmer hos folk i alle aldre i alle de tidligere jugoslaviske republikkene, og man må nok forvente at dette også vil gi utslag i årets ESC. Vukašin Brajić og gruppa ”OT Bend” deltok blant annet i Beovizija 2009 og var publikumsfavoritter, men fordi juryen mente noe annet, ble de bare nummer to og fikk ikke representere Serbia i 2009. Vukašins flotte stemme har det siste året trollbundet fans på konsertarenaer med publikumskapasitet fra 10 til 20 000, og han har nok derfor god trening og holder nervene under kontroll i Telenor Arena.

Edin-Dino  Saran, som har skrevet tekst og melodi til ”Thunder and Lightning”, er en av regionens mest ettertraktede komponister og har skrevet for de fleste store artistene i Bosnia&Herzegovina og Kroatia. Edin-Dino Saran er til daglig frontfigur i rockegruppa ”Letu Stuke”, og det stilles store forventninger på Balkan til kombinasjonen Saran/ Brajić i årets konkurranse.



For fullstendige anmeldelser på alle bidrag se her.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien