escNorge presenterer: Coral Segovia

escNorge vil i tiden som kommer med jevne mellomrom ta for seg ulike artister som i en eller annen sammenheng har tilknytning til Eurovision Song Contest eller uttagningen til denne.  I Europa myldrer det av artister som drømmer om å få representere sitt land i den store finalen hvert år. Noen lykkes andre blir slått på målstreken mens mange aldri er i nærheten av en finalebillett.

Felles for de alle er at de har forstått betydningen av å kunne promotere seg selv som artist foran hundrevis av millioner TV-seere en kveld i mai, enten det er i semifinalen eller i finalen og mange artister ser det som en fantastisk belønning etter mange år med blod, svette og tårer.

Første kvinne ut i denne presentasjonen er Coral Segovia fra Spania:

Coral Segovia Noguera ble født i Madrid 22. mars 1971. Med en mor, som hadde en kunstnerisk bakgrunn, ble man tidlig klar over Corals musikalske talent. Den unge jenta begynte derfor med leksjoner i klassisk sang og dans hos den kjente TVE koreografen Arnedillo Louis ved Giorgio Aresu akademiet og allerede i 12-års alder debuterte hun på scenen. I de kommende år hadde hun mange engasjement både på nattklubber og på teatre og dette ved siden av å sine leksjoner ved Georgio Aresu akademiet fikk hun en god kunstnerisk plattform.

I 1997 kom hun i kontakt med produsenten Manuel Pacho og gjorde en demo innspilling. Den førte til at hun fikk reise til Miami og delta i et innspillingsprosjekt ledet av Universal Music Latino. I 1998 ble et EP-album med 4 spor, som tok for seg temaene smaken av det forbudte, spilt inn. Temaene var bl. a. forbudt kjærlighet, har du sluttet å elske meg og hvem har tapt. Dessverre så dette prosjektet dagens lys samtidig som Universal Music Latino gikk sammen med Polygram, og det er usikkert om albumet ble gitt ut. Noen nettsteder bekrefter at det ble lansert 19. januar 1999 men Coral Segovia har aldri bekreftet dette.

Tilbake i Spania kommer Coral i kontakt med produsentene Juan Belmonte & Abel Arana (Pumpin’ Dolls), som ønsket en kvinnelig stemme til et kommende album. Etter å ha hørt Corals demoer bestemmer de seg for henne og produsentene går i gang med å skrive og innhente låtmateriale. Kontrakt blir inngått med CBS Columbia Records Group og i 2001 blir det samtidig sluppet en coverversjon av den italienske stjernen Raffaela Carras ”Rumore,Rumore” hvor Coral synger under navnet ”Catgirl”. Innspillingen blir for øvrig brukt som soundtrack for ” Pumpin’ Dolls” film ”The Greate Marsh”.

Start for innspilling av Corals album var planlagt til september 2001 men kom ikke i gang før i november. Singelen ”Volverás”, som skulle med på albumet, ble derfor sluppet som en teaser i september samme år. I begynnelsen av 2002 ble Coral Segovias første album sluppet på det spanske markedet. Det innholdt 12 låter, som for det meste var skrevet at Coral selv og produsentene, men også med tett samarbeide med Pablo Pinilla, David de Maria, David Santisteban, J.C. Villamil, Fernando Rodríguez, Alejandro Piqueras og Lydia.

Albumet ble promotert med melodiene ”Volveras” (Du kommer tilbake), som lå på de spanske listene og var en av de 20 mest solgte singlene i Spania i mange uker, og det samme skjedde med oppfølgeren ”Lagrimas de Cristal” (Tårer av krystall).  På grunn av suksessen la Coral ut på en omfattende turne sponset av ” Pumpin’ Dolls” som bl.a. kuliminerte med en opptreden ved en galaforestilling i Murcia. Noen måneder etter denne turneen la hun ut på en ny turne sammen med flere av Spanias store artister, som omfattet byer som i Castellón, Madrid, Barcelona, Bilbao, Valencia, Malaga, Cadiz og Valladolid. Etter endt turne ble Coral invitert til Andorra og «Youth OBA Gala Promises, en veledighetsforestilling ledet av fyrstedømmets president.

Den 9. juli 2005 vant Coral Segovia musikkfestivalen ”Festival de Benidorm”. Hun fikk tildelt festivalprisen ” La Sirenita de Oro” (Den gyldene Havfrue) for festivalens beste sang «Maldito corazón» (Ondt hjerte) skrevet og produsert av David Santisteban og Marco Dettoni. Coral fikk full pott både av TV stemmene og jurystemmene og uken etter ble det utgitt en singel med vinnersangen.

I 2005 begynte Coral innspillingen av sitt andre album «Deshojando Madrugadas» (Å velge seg en morgengry) hos CAES Records. Innspillingen foregikk i Madrid og Roma og ble produsert av David Santisteban og Pablo Pinilla, sistnevnte kjent for sitt samarbeid med David Mary. Albumet ble sluppet 27. mars 2006 og låta «Más allá de ti» (Bortenfor deg) steg raskt på de spanske listene. Dette gjorde at Coral Segovia igjen la ut på en turne og hun takket ja til å sitte i juryen i sangkonkurransen ”Universong” på Lanzarote og Tenerife.

Oppmuntret av suksessen i Benidorm besluttet Coral Segovia å forsøke seg på Eurovision Song Contest. I 2005 sendte hun inn melodien «Deshojando Madrugadas» (tittelsporet på album nr. 2) og i 2006 melodien «Dónde irán los sueños» (”Hvor tar drømmene veien”) begge skrevet av David Santisteban, men bidragene ble desverre ikke valgt ut til den spanske finalen.

I 2008 gikk det derimot bedre. Melodien ”Todo Está En Tu Mente” (Alt er i ditt sinn), skrevet av Tony Sanchez-Ohlsson, Thomas G:son og Andreas Rickstrand, ble valgt ut til den spanske finalen og Coral Segovia endte opp som nummer 2 etter Rodolfo Chikilicuatre. Slikt ble det selvfølgelig ballade av da svært mange spanjoler mente vinnermelodien bare var tull og tøys og at Spania ikke kunne delta med dette bidraget. Men valgt var valgt og Coral måtte se seg slått på målstreken.

Spania har i noen år nå invitert artister og låtskrivere til å sende inn melodier til den spanske uttagelsen, som TVE igjen har lagt ut på internett. På den måten har det spanske folk kunne stemme fram hvilke bidrag de vil ha i finalen. I 2009 sendte Coral Segovia igjen inn et bidrag ”Babylon” skrevet av Julian Pinilla og José Juan Santana, men bidraget ble av ukjente grunner trukket tilbake igjen.

Pga mye kritikk bestemte TVE at året 2010 skulle være året for kvalitet i den spanske utvelgelsen til ESC. Coral Segovia hadde også i år med et bidrag og ble på internett stemt fram til finalen av det spanske folk. Hun var storfavoritt med flest internettstemmer og alle trodde vinneren het Coral Segovia. Bidraget «En Una Vida» (I et Liv) er en storslagen ballade, hvor Coral virkelig for brukt sin fantastiske stemme og var som skreddersydd for ESC. Dessverre igjen for Coral ble hun slått på målstreken av sjarmøren Daniel Diges og melodien ”Algo Pequeñito” (Et ganske lite valg).

OGAE Second Chance Contest, er en konkurranse som er arrangert siden 1987. Den involverer OGAEs nasjonale klubber hvor de stemmer over hvert enkelt lands nasjonale bidrag som ikke vant. I år ble Coral Segovia og ”En Una Vida” nummer to. Det gir vel kanskje en pekepinn hvordan det kunne gått i en eventuell finale.

Om dette er spikeren i kista for Coral Segovias videre forsøk på å få representere Spania i Eurovision Song Contest gjenstår å se, men en profesjonell artist som Coral lar seg neppe vippe av pinnen den grunn. Hun har blitt en av Spanias største og mest betydningsfulle popartister og vil ha en flott framtid uberoende av Eurovision Song Contest. EscNorge ønsker Coral Segovia lykke til i den videre karrieren.

Denne artikkelen er dedikert til vår redaksjons egen Martine, som gråter seg til søvns hver kveld pga av Coral Segovias tap for Daniel Diges i årets spanske utvelgelse.

Kilde: Wikipedia

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien