Dagens bidrag: Makedonia

makedonia

Eurovision 2010 nærmer seg med stormskritt. Om ikke mer enn 30 dager står 17 spente finalister klare i den aller første semifinalen 25 mai på Telenor Arena. I ukene frem mot den første semifinalen, skal vi her på escNorge gjennomgå alle bidragene som er med å konkurrere i Eurovision Song Contest 2010.

Bidragene blir presentert etter den rekkefølgen de skal opptre i.

Land nummer femten er Makedonia.

Først noen kjappe fakta:

Hovedstad: Skopje
Innbyggertall: 2 114 550 makedonia
Tv stasjon: MKRTV
Debuterte i: 1998
Bidrag: Jas ja imam silata
Musikk: Kristijan Gabroski
Tekst: Kristijan Gabroski
Artist/gruppe: Gjoko Taneski

Fra Portugal med begredelig statistikk, skal vi over til Makedonia som også har en begredelig statistikk. Landet debuterte i 1998 med en nittende plass. Landets aller beste plassering er en tolvte plass fra 2006, d Elena Risteska sang bidraget «Ninanajna». I 2007 sendte Makedonia Karolina Goceva som oppnådde en fjortende plass i finalen. 2008 og 2009 ga landet en tiende plass begge gangene, i semifinalene,  men juryen valgte bort Makedonia og ga finaleplassen til andre land. Interresant er det å se at fra 2005 har Makedonia oppnådd 9 – 10 – 9 – 10 og 10. plass i semifinalene.

I fjor ble Makedonia representert av gruppa Next time og deres sang «Neshto shto ke ostane». De kom på en tiende plass, men ble valgt vekk av juryen for andre gang på rad. Det skapte debatt i landet og en deltagelse i Oslo var på et tidspunkt i fare grunnet dette.

Årets representant for Makedonia er en virkelig stjerne i hjemlandet. Gjoko Taneski sto på scenen for første gang i 1996 i en av Makedonias mest populære festivaler. Dette var starten på hans karriere, og siden har det gått i utmerkelser, samarbeid med store stjerner og et stort platesalg for artisten. Han stiller som nummer femten i den første semifinalen på Telenor Arena.

For fullstendige anmeldelser på alle bidrag se her.

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien