1 måned igjen til finalen

I dag er det nøyaktig 1 måned igjen til den 55. finalen i Eurovision Song Contest går av stabelen i Telenor Arena. Den siste tiden har det kommet flere avsløringer angående showene 25., 27. og 29. mai og snart står scenen klar og delegasjonene fra hele Europa inntar Oslo og Bærum med full kraft.

Det har kommet mye informasjon den siste måneden og det har ikke vært lett å følge med på alt. Vi har dermed laget en oppsummering av hva vi vet hittil om det som skal skje i mai.

Programledere

10. mars ble det avslørt at Haddy N’jie og Erik Solbakken skal lede sendingene i Mai, mens Nadia Hasnaoui skal lede avstemningen i finalen. Du kan lese mer om det som kom frem tidlig i mars her!

Kommentatorer

07. april offentligjorde NRK at det er Olav Viksmo Slettan som får æren av å kommentere Eurovision på NRK i år. Slettan er et velkjent navn fra utallige radio-programmer, som «Nitimen» og «Reiseradioen» – men har også vært å se foran kamera, som programleder for «Reperatørene» og tidligere «Sommer-Lørdag». Hanne Hoftun (kommentator 2008) skal kommentere på radio.

Scenen

Det har vært lite sagt fra NRK sin side om hvordan scenen skal se ut. Det gikk til og med rykter om at scenen ikke skulle inneholde noen LED-skjermer i år, noe som har vært ett gjennomgangstema de siste årene. Det ble i midten av april avslørt at NRK skal satse på et spektakulært lys-show, men det skal også befinne seg massevis av LED-skjermer i Telenor Arena. Ikke bare skal de plasseres på scenen, men også rundt publikum! Det blir spennende å se det ferdige resultatet! Riggingen av scenen er i full gang og det er avslørt at hovedplattformen vil være rund og laget av glass. Du kan lese bloggen til dem som rigger scenen her. Scenen skal stå ferdig 6. mai

Postkortene

Postkortene skal visstnok inneholde innslag fra deltakerlandene. Flere eurovision-entusiaster rundt om i Europa har fortalt at NRK har vært både her og der for å filme en samling av fans på en kjent plass i det aktuelle landet. Det spekuleres også i om vi skal få innblikk i Europas familieliv under visningen av postkortene.

Pauseinnslag

Det har vært mye hemmelighetskremmeri rundt pauseinnslagene, men vi vet at Madcon skal delta i en av dem, med en ny låt kalt «Glow». Samtidig skal det være dansing i salen og det skal vises flash-mobs fra hele Europa som har vært filmet de siste ukene, blant annet i Vilnius og Düsseldorf. Årsaken til dette er at NRK ønsker å vise at øyeblikket virkelig kan deles av alle, samme hvor man bor og stammer fra.

Det har også kommet frem at de som danset med A. Rybak under finalen i fjor, fra Frikar, ikke skal delta i i Eurovision 2010. Derimot skal andre medlemmer fra folkedans-gruppen delta. Om dette er pauseinnslag eller åpningsshow, vites ikke.

Låtene

Rett før påskeferien var alle årets låter offentliggjort, 39 i totalen. Du kan høre dem her. Det er også mulig å kjøpe de fleste låtene på Wimp eller Itunes, men du kan også finne noen av låtene på Spotify. Selve CD-en er ikke sluppet helt enda.

Trekning av rekkefølge

23. mars ble rekkefølgen i semifinalene trukket. Samtidig ble det også bestemt når de direktekvalifiserte skulle opptre i den store finalen. Det ble også laget en rekkefølge over hvordan landene skulle stemme. Du kan se hele startrekkefølgen her.

Prøvene

Blant eurovision-fans er det stor spenning ikke bare rundt selve konkurransen, men også rundt prøvene. Prøvene skal starte 16. mai og du kan se hvordan det hele skal foregå her. Legg merke til at prøvene ikke stoppes bare fordi vi feirer nasjonaldag her i Norge.

Streik og demonstrasjoner

Det var en stund fare for at det ble streik under ESC-ukene, blant annet for NRK-ansatte. Streiken ble heldigvis avblåst i går kveld. Det er ikke med det sagt at vi er fri for alle «skandaler» enda. Bøndene ser for seg at årets jordbruksforhandlinger går dårlig og varsler at de dermed ønsker å stå utenfor Telenor Arena for å protestere. Slagordet deres er «80 kr per time er til å tute av – tut du også!». Det spørs om de får lov til å utføre dette stuntet.

Hva skjer i Oslo/Bærum under ESC-ukene?

Det er mye som skjer under ESC-ukene, spesielt i Oslo, men også i Bærum. Blant annet blir samlingspunktet på rådhusplassen i Oslo og det skal være både Eurocafé og Euroclub. Du kan lese mer idenne artikkelen.

Transport

Det anbefales IKKE å ta seg til Telenor Arena ved hjelp av motorkjøretøy. Det blir satt opp busser og du kan lese mer om hvordan du kommer deg rundt i denne artikkelen!

Frivillige

300 frivillige er med å å gjøre festen i mai enda bedre. De skal hjelpe til med å gjøre arrangementet til en stor suksess! Dette fører til at NRK sparer hele 7 millioner kroner! Noen av arbeidsoppgavene for de frivillige er å kjøre artistene rundt, være verter og hjelpe til med å rigge scenen.

Adresse Oslo

Adresse Oslo sendes i år i tre deler og skal være en ren fremvisning av videoene og låtene som de ulike deltakerlandene har sendt inn. Adresse Oslo starter på NRK3 02. mai klokken 20.15.

Destinasjon Fornebu

Destinasjon Fornebu sendes på lørdager kl. 20.55 på NRK1 og tar for seg årets låter. Per Sundnes leder programmet og har besøk av tre personer med en eller annen form for tilknytning til musikk- og kulturlivet, gjerne fra Eurovision Song Contest. Du kan se programmene her.

Eurovision Countdown

Tradisjonen tro får vi også i år et gjensyn med programmet «Eurovision Countdown». Dette er EBU og NRK sitt eget program der årets bidrag blir vist, og vi blir bedre kjent med vertslandet og vertsbyen. I år er det Ian Wright som skal lede dette programmet. Han kjenner du kanskje igjen fra Melodi Grand Prix tidligere i år da han hadde ansvar for pauseunderholdningen. Det er ikke kjent når disse programmene skal sendes per 01. mai.

Hva skjer på escNorge den neste måneden?

Vi er så heldige at vi skal ha to skribenter tilstede under «kaoset» senere i mai. Du vil få oppdateringer fra prøvene og andre godbiter!

Vi presenterer alle bidragene som skal være med. Du kan se dem hver eneste dag på forsiden!

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien