Dagens bidrag: Sveits

sveits

Eurovision 2010 nærmer seg med stormskritt. Det er bare noen få uker igjen før 17 spente finalister står klare i den aller første semifinalen 25 mai på Telenor Arena. I ukene frem mot den første semifinalen, skal vi her på escNorge gjennomgå alle bidragene som er med å konkurrere i Eurovision Song Contest 2010.

Bidragene blir presentert etter den rekkefølgen de skal opptre i.

Land nummer fem i den andre semifinalen er Sveits.

Først noen kjappe fakta:

Hovedstad: Bern
Innbyggertall:
7 604 467 sveits
TV-stasjon:
SF
Debuterte i:
1956
Bidrag:
”Il plut de l’or”
Musikk
: Michael von der Heide, Pele Loriano
Tekst:
Michael von der Heide, Heike Kospach, Andre Grüter
Artist/gruppe:
Michael von der Heide

Sveits debuterte som et av de første landene i Eurovision Song Contest i 1956. Ikke nok med det men Sveits tok også hjem den første seieren i konkurransen på hjemmebane i Lugano med Lys Assia og melodien ”Refrain” . Det skulle ta 33 år før landet stod øverst på seierspallen igjen og da med den fransk canadiske sangerinnen Celine Dion, som brakte seieren hjem igjen i 1988 med melodien ”Ne partez pas sans moi”.


Det lille alpelandet har blitt representert vekselvis på italiensk, fransk og tysk og av de 51 gangene de har deltatt i konkurransen har de vært på Top 10 hele 24 ganger. Noen av de mest minneverdige plasseringene er 4. plassen i 1981 med Peter, Sue and Marc og melodien ”Io Senza Te”, 3.plassen i 1993 med Annie Cotton og ”Moi, tout simplement” og 8.plassen i 2005 med ”Vanilla Ninja” og melodien ”Cool Vibes”. De tre siste årene har Sveits ikke klart å kvalifisere seg til finalen, tross ungdommelige og friske bidrag som hadde et visst favorittstempel.

I år er det Michael von der Heide og melodien ”Il plut de l’or”, som forhåpentligvis skal bringe Sveits helt til topps. For sjette år på rad er artist og melodi valgt internt av TV-selskapet SF og kravet har vært at artisten skal være kjent og hatt suksess på de sveitsiske hitlistene.


Michael von der Heide deltok i talentkonkurransen ”Musicshow Schweits” i 1990,noe som var opptakten til hans karriere. I 1995 vant han den sveitsiske cabaret prisen ”Schweizer KleinKunstPreis” og året etter spilte han inn sitt første album. Hans første kommersielle suksess kom i 1998 med albumet ”30 grader”, som lå på de sveitsiske listene i 14 uker. I 1999 fikk han muligheten til å være med i den tyske nasjonale uttagningen til Eurovision Song Contes som et sveitsisk ”WildCard”, hvor han ble nummer fem med melodien ”Bye-Bye-Bar”.


Etter 2000 har han utgitt en mengde album og turnert Sveits på kryss og tvers. I 2008 ble albumet ”Freie Sicht” lansert utenfor Sveits og ble et av hans mest suksessfulle album så langt.

Michael von der Heide har selv skrevet årets sveitsiske bidrag sammen med Heike Kospach, Andre Grüter og Pele Loriano. Melodien er en fengende og rytmisk up tempo ballade og er et av de få bidragene i årets konkurranse med schlager potensial. Om det regner gull for Sveits i Oslo gjenstår å se, først må Sveits ta seg videre fra den andre semifinalen i Telenor Arena den 27. mai.For fullstendige anmeldelser på alle bidrag se her.

Del:
Relaterte artikler