Dagens bidrag: Sverige

sverige

Eurovision 2010 nærmer seg med stormskritt. Det er bare noen få uker igjen før 17 spente finalister står klare i den aller første semifinalen 25. mai på Telenor Arena. I ukene frem mot den første semifinalen skal vi her på EscNorge gjennomgå alle bidragene som er med å konkurrere i Eurovision Song Contest 2010.

Bidragene blir presentert etter den rekkefølgen de skal opptre i.

Land nummer seks i den andre semifinalen er Sverige.

Først noen kjappe fakta:

Hovedstad: Stockholm
Innbyggertall: 9 340 682 sverige
TV-stasjon: SVT
Debuterte i: 1958
Bidrag: This Is My Life
Musikk: Bobby Ljunggren
Tekst: Kristian Lagerström
Artist/gruppe: Anna Bergendahl

Sverige debuterte i 1958 med en fjerdeplass. Landet kan regnes som en av de virkelig store landene innenfor konkurransen, da de har vunnet fire ganger: Første gang i 1974 med ABBA, deretter i 1984 med Herreys, i 1991 med Carola, og deres fjerde og siste seier kom i 1999 med Charlotte Perrelli (Nilsson).

Sverige er også kjent for deres nasjonale utvelgelse, Melodifestivalen, som skaper stor oppmerksomhet hvert år i Sverige og blant fans også utenfor grensene. De har hatt 49 bidrag med totalt siden starten, og foruten seierne, har Sverige oppnådd en andreplass, fire tredjeplasser og hele syv femteplasser. Siden semifinalene ble innført, har Sverige kommet seg til finale hvert eneste år. I fjor ble de representert av Malena Ernman, som kom på en 21 plass i finalen med bidraget «La voix».

Årets representant fra Sverige heter Anna Bergendahl. Hun vant Melodifestivalen med låten «This is my life». Den er skrevet av Kristian Lagerström og Bobby Ljunggren. Sistnevnte står bak fire av Sveriges tidligere bidrag til konkurransen.

annab

Annas kjærlighet til musikk ble tidlig oppdaget. Da hun var bare åtte år gammel, fikk hun sin aller første gitar av foreldrene. Som tiåring hadde hun skrevet sin aller første sang. Anna deltok i det svenske talentprogrammet «Super Troupers» og Idol, og sistnevnte program ble en kjempesuksess for Anna. Juryen i Idol ble veldig imponert av Anna og ikke minst hennes helt særegne stemme. Hun vant dessverre ikke konkurransen, men etter programmet ble hun meget populær i Sverige. Flere plateselskaper kontaktet Anna, og til slutt fikk hun platekontrakt.

Annas debutalbum kalt «Yours Sincerly» ble sluppet 21 april i år. I den anledning var hun også på besøk i Norge. Albumet fikk en meget bra anmeldelse av Aftenposten. Hun var også i intervju på P4 der hun fortalte om sin aller første opptreden for publikum. Da var hun fjorten år gammel og fremførte Celine Dions «My Heart Will Go On» i en katedral i Irland. Nå er det derimot andre utfordringer som venter Anna; hun er nemlig Sverige sin representant og skal stå på scenen med startnummer seks i den andre semifinalen.

sverigeFor fullstendige anmeldelser på alle bidrag se her.

Del:
Relaterte artikler