Dagens bidrag: Frankrike

frankrike

Eurovision 2010 nærmer seg med stormskritt. Det er bare noen få uker igjen før 17 spente finalister står klare i den aller første semifinalen 25 mai på Telenor Arena. I ukene frem mot den første semifinalen, skal vi her på escNorge gjennomgå alle bidragene som er med å konkurrere i Eurovision Song Contest 2010.

Bidragene blir presentert etter den rekkefølgen de skal opptre i.

Land nummer atten i finalen er Frankrike.

Først noen kjappe fakta:

Hovedstad: Paris
Innbyggertall: 65 447 374 frankrike
Tv-stasjon: France televisions
Debuterte i: 1956
Bidrag: Allez ola ole
Musikk: Hugues Ducamin, Jacques Ballue
Tekst: Hugues Ducamin, Jacques Ballue
Artist/gruppe: Jessy Matador

Frankrike er et av de eldste landene i konkurransen, de var med i det aller første Eurovision i 1956. Landet har 5 seiere, 4 andre plasser og 7 tredjeplasser. Landet har ikke gjort det så veldig overbevisende de siste årene. Vi må faktisk tilbake til 2001 for å finne landets beste plassering dette tiåret, som er en fjerdeplass. I fjor sendte Frankrike superstjerne Patricia Kaas med bidraget «Et sill fallait le fare» som havnet på en åttende plass.

I år setter landet sin lit til fransk kongolesiske Jessy Matador. Med seg til Oslo har han sangen «Allez ola ole», som faktisk er spesialskrevet til fotball vm i juni. Dette har skapt sterke reaksjoner blant franske eurovisionfans, men kritikken har blitt blankt avvist av den franske kringkasteren.

Artisten Jessy Matador ble født i Kongo i 1982, og kom til Frankrike som barn. Han startet sin karrierre i 2001, men da som danser. Det var når han ble med en fransk gruppe som kaller seg «Les cæurs brises» han begynte sin sangkarriere. Sammen med gruppen reiste han på turnee i Frankrike, Kongo, Storbritannia, Italia og USA. I 2005 forlot han gruppen, og formet sin egen musikalske gruppe kalt «La selesao». Gruppen besto av tre medlemmer, og det var også disse de tre som ble med på hans neste gruppeprosjekt kalt «Magic system». Våren 2008 fikk gruppen platekontrakt, og de utga sin første singel «Decale gwada» som ble en massiv hit i Frankrike. I november 2008 utga gruppen sitt første album «African new style». Albumet beskrives som å være sterkt influert av musikk fra karibien og Afrika, samtidig med urbane toner.

I februar ble det klart at Jessy Matador skulle være Frankrikes representant i Eurovison Song Contest 2010.

For fullstendige anmeldelser på alle sangene se her.

Del:
Relaterte artikler