NRK feirer i disse dager 50 år som TV-kringkaster. August 1960 åpnet kong Olav V det regulære fjernsynsmediet for Norge, etter omlag seks år med variende prøvesendinger.
NRKs historie er imidlertid langt eldre enn dette, stiftet så langt tilbake som i 1933. I 1950 var kringkasteren med på å startet samarbeidet av de europeiske kringkasterne, EBU, og på våren 1960 hadde kanalen allerede deltatt i det vi i dag omtaler som Melodi Grand Prix eller Eurovision Song Contest. Godt gjort for en kringkaster som ikke hadde regulære TV-sendinger!
Bobbysocks’ seier i 1985. Ett av de største øybelikkene i norsk TV-historie.
Apropos ordet «kringkaster», man skal kanskje være glad for at Aftenposten tilbake på 20-tallet, da det gikk en heftig navnedebatt rundt det nystartede radioselskapet, ikke fikk sitt forslag gjennom. Da hadde vi ikke hatt NRK – men NRT: Norsk Rundtelefonering….
Allerede fra den spede starten, var det nyheter og underholdning som trakk de største seertallene til skjermen. Da direktesendinger fra sportsbegivenheter ble vanligere og vanligere, skulle også vinter-OL og ski-VM føre til invasjoner i sofakrokene. Offisielle og pålitelige seermålinger finnes ikke før 1992, slik at seertall for store begivenheter før denne tid, blir i stor grad beregninger og spekulasjoner.
Frem til 1982 hadde NRK fullt monopol på fjernsyn i Norge. Da den daværende AP-regjeringen gikk av til fordel for en blå Willoch-regjering, ble det endelig åpnet for lokale radiostasjoner. Paraboler var ennå i prinsippet forbudt, men vedtaket ble i prinsippet ikke slått hardt ned på. Til tross for oppmykningen beholdt NRKs to radiokanaler sin posisjon, og nystartede parabolkanaler som f.eks. TV-Norge, hadde på ingen måte gjennomslagskraft nok til å konkurrere med statskanalen.
Først da TV2 fikk riksdekkene konsensjon for sendinger fra 1992, fikk NRK for første gang en reell konkurrent. Fra da av, ble den norske TV-hverdagen aldri den samme.
Man antar at en av de mest sette TV-sendingene på norsk jord, er den «Internasjonale finalen i Melodi Grand Prix» fra Bergen i 1986. Bobbysocks’ seier i Göteborg året før, ble nylig av Dagbladet kåret som det fjerde største TV-øyeblikket noensinne (link).
Scenen i Oslo Spektrum 1996.
Finalen fra Spektrum i 1995 har kommet litt i skyggen, men medie-eksperter mener at årets finale fra Telenor Arena har alle forutsetninger for å huskes som noe helt unikt i en fremtidig norks TV-historie. Forsker Henrik Bastiansen sier ovenfor NRK (link) at sendingen fra årets ESC-finale, vil i all fremtid bli husket som «…ein svært imponerande og veldig profesjonell tv-produksjon, og noko som skil seg ut i norsk fjernsynshistorie.»
Fra 1992 har vi pålitelige tall å falle tilbake på når gjelder seertall. På Topp 10 over de mest sette programmene fra NRK, ser vi igjen den norske interessen for sport og underholdning (tall i mill.):
- Fotball-VM 1994: Norge-Mexico (2 139)
- EuroSong 1996 (2 111)
- OL 1994 Avslutnings-seremonien (2 061)
- Fotball-VM 1994 Italia-Norge (2 044)
- Tande-På programmet, 17. oktober 1992 (2 043)
- Fotball: England-Norge 1992 (2 028)
- Eurovision Song Contest 2009 finale (2 011)
- Kveldsnytt (i pausen Fotball-VM 1994 Italia-Norge) (2 011)
- Tande-På programmet, 21. november 1992 (2 006)
- Eurovision Song Contest 2010 finale (1 989)
Ser vi videre ned på listen, finner vi flere finaler fra både internasjonale og hjemlige MGP-show. Både årgangene fra 1993, 1995, 1998 og 2008 er blant de 50 mest sette TV-øyeblikkene, mens et tre hjemlige MGP-finaler fra 1993, 1995 og 1996 også finnes inne på listen.
Grieghallen, Bergen 1986.
Det er ingen tvil om NRKs posisjon som allmennkringkaster i dag ennå står sterkt, til tross for økende konkurranse fra både andre TV-kanaler og internett. Allikevel ser vi at det selv i vår hverdag, er mulig å samle nesten halvparten av landets befolkning til store TV-begivenheter.
Seirene til Bobbysocks i 1985, Alexanders triumf i fjor – og bildene fra årets finalesendinger – viser at det utenom fotball (og Tande P) faktisk er en utskjelt musikk-konkurranse som trekker de høyeste seertallene.
Men vil det kunne gjentas de neste årene?
Ja, det kan det. Men mye viktigere enn i NRKs monopol-år, er at de hjemlige MGP-finalene kommer med navn og låter som slår an blant det norske folk – slik Maria (Haukaas Storeng) Mittet gjorde i 2008 og Rybak i fjor. Tallenes tale er bevis nok.
Island på scenen i Telenor arena.
escNorge gratulerer NRK med sine første 50 år – og ser frem til nye begivenheter, nye innovasjoner – og nye store øyeblikk i årene som kommer!
Kilder: NRK, Dagbladet, wiki, Aftenposten, EBU.