Hør de fem siste semifinalistene i Söngvakeppni Sjónvarpsins

island Da er endelig de siste fem semifinalebidragene i Söngvakeppni Sjónvarpsins kjent. Her finner vi som vanlig en variert meny; alt fra de helt rolige ballader til mer rocka bidrag. En av årets største favoritter på Island kommer i denne semifinalen, og det gjør også det sannsynligvis mest emosjonelle bidraget noensinne.

Det er kun mannlige artister i denne semifinalen, noe som ikke skjer så ofte. Både på artist- og låtskriversiden finner vi kjente navn, blant annet en virkelig veteran; nemlig Eirikur Hauksson.Lytt til alle fem bidragene på RÚV sine nettsider.

sjonniVi starter med det bidraget som nok vil være mest følelsesladet for mange seere, både på Island og blant ESC-fansen rundt i Europa. Sigurjón Brink har skrevet, og skulle selv fremføre, bidraget «Aftur heim». Tragisk nok døde Sigurjón for bare få dager siden, og det hersket stor usikkerhet rundt hva som skulle skje med hans bidrag. Nå er det bestemt at noen av vennene hans skal fremføre bidraget i hans sted, under navnet «Sigurjón’s friends». Det er foreløpig ikke kjent hvem det er som utgjør denne gruppen. Ut fra hvordan islandinger ofte stemmer i Söngvakeppni Sjónvarpsins vil jeg tro at denne låten uansett ville gått til finale, men på bakgrunn av det som har skjedd er det mange som nå regner den som en sikker finalist. Teksten er forøvrig skrevet av Sigurjóns kone, Þórunn Erna.magni

Den store forhåndsfavoritten, i tillegg til Jóhanna, er Magni. Han har vært aktiv som artist både på Island og utenfor, særlig i USA, i mange år. Han har også deltatt i Söngvakeppni Sjónvarpsins tidligere, i 2006 og 2008, men årets bidrag er nok det som kommer nærmest den sjangeren han vanligvis trives i, nemlig rocken. Det er en relativt mild og rolig rockeballade, som er skrevet av blant andre Eirikur Hauksson og Gerard James Borg; to av de virkelig store veteranene i ESC-sammenheng. Bidraget heter «Ég trúi á betra líf», som betyr «Jeg tror på et bedre liv».

buffSå får vi også et gjensyn med Pétur Örn, som prøvde seg i første semifinale med bidraget «Elisabet». Han satser på bedre lykke denne gangen, med sangen «Sáluhjálp». Også dette er en rolig ballade, men med ganske mye mer trøkk i refrenget enn det «Elisabet» hadde. Denne gangen er det gruppen Buff som skal fremføre sangen hans, han er selv vokalist og gitarist i bandet. Buff har ikke deltatt i Söngvakeppni Sjónvarpsins tidligere, men de har solid erfaring fra tv, blant annet som husband i den islandske versjonen av «Singing Bee».

georgalexanderDen fjerde semifinalisten heter Georg Alexander. Han er en relativt ukjent ung artist, også blant islendinger. Han begynte ikke å synge «på ordentlig» før i 2007, og holder nå på med innspillingen av sitt første album, som kommer til våren. Bidraget han skal fremføre i lørdagens konkurranse heter «Morgunsól», og er en litt bluesinspirert, slentrende sommerlåt. Dette er nok, sammen med «Aftur heim», den låten som skiller seg mest ut, rent musikalsk, i denne semifinalen.

jogvanSiste bidrag som skal kjempe om finaleplass på lørdag er Jógvan, med sangen «Ég lofa». Jogvan har deltatt to ganger tidligere i Söngvakeppni Sjónvarpsins, uten den helt store suksessen. Denne gangen har han også vært med på å skrive bidraget sitt, sammen med Vignir Snær Vigfússon og Sigurður Örn Jónsson. Som alltid er det en relativt rolig låt Jógvan skal fremføre, men han får brukt stemmen sin i det litt mer uptempo refrenget. Vignir Snær er heller ingen nykommer i denne sammenhengen; han skrev «If I Had Your Love» for Selma i 2005, og har i tillegg vært med i teamet rundt flere andre islandske bidrag. .

 

 

Diskuter gjerne disse fem bidragene på vårt forum, eller si hva dere synes i kommentarfeltet under!

Kilde; ruv.is, escnorge.net 
Bilder; ruv.is

songvakeppnilogo

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien