Susperia – Norges håp i Eurovision Song Contest 2011?

supheriaoff

I årets Melodi Grand Prix er det de hardtslående guttene i Susperia som representerer den tyngre musikkstilen, og kan de toppe Keep of Kalessins plassering fra i fjor og gå helt til topps? Det får vi vite om få uker.

Terje Andersen er gitarist og låtskriver i Susperia. Han er også primus motor når det gjelder utviklingen av musikken. Susperia og Andersen har gjort utallige turneer sammen med verdenskjente band som In Flames, Testament, Wasp, Lacuna Coil og Dimmu Borgir og mange flere. Andersen er for tiden med i Dimmu Borgir som live-musiker og er med på

Darkest of the reborn world tour 2010/2011. Andersen spilte også gitar for Dimmu på USA-turneen Blackest of the Black i 2008 sammen med Danzig. Terje har også andre prosjekter, som bandet Sarke. Sarke har med seg legendariske Nocturno Culto, vokalist fra Dark Throne, som har vært en stor inspirasjon for mange Black Metal band gjennom flere tiår.

Ian Kenneth Åkesson er trommeslager og låtskriver i Susperia. Han startet sitt første band allerede som 14-åring, og var med på å danne innflytelsesrike band som Dimmu Borgir og Old Man’s Child, og ga allerede ut sin første utgivelse som 18-åring med platekontrakt. Hans hunger for musikk var alltid tilstede, og siden den gang har han medvirket på 17 plateutgivelser og han har turnert verden rundt med både Dimmu Borgir og Susperia. I 1998 gjennomførte Åkesson og Terje Andersen flere felles låtskrivningsøkter, og inspirert av dette samarbeidet ledet dette raskt til et nytt band – Susperia. Åkesson skilte lag med Dimmu Borgir i 1999 for å gi full oppmerksomhet til Susperia. Åkesson er i dag trommeslager i Black Comedy og Gromth i tillegg til Susperia.

Pål Andersen, Christian Hagen og Håkon Didriksen har også lang erfaring fra diverse norske metalband og kom tidlig med i Susperia. Øyvind Mustaparta var med på Susperias første demoinnspilling og vi gleder oss over å ha Mustis tilbake i gjengen.

Demoinnspillingen «Illusions of Evil» vakte stor interesse i miljøet, og de fikk kontrakt med Nuclear Blast, Europas ledende plateselskap innenfor metal. Samme år startet arbeidet med deres første studioalbum «Predominance». Albumet imponerte, og Susperia turnerte med blant andre Dimmu Borgir. De ga ut nok et album, «Vindication», på Nuclear Blast, men etter en intern diskusjon med plateselskapet om prioriteringer og veien videre bestemte Susperia seg for å bryte med Nuclear Blast.

De tegnet så kontrakt med Tabu Recordings, og det resulterte i albumet «Unlimited» som oppnådde en 43. plass på Norges offisielle hitliste og 3. plass på Crucial Spin Charts i USA. Musikkvideoen til en av låtene, «Chemistry», ble ofte spilt på MTV’s Headbangers Ball.

 
   

I 2005 kom EP-en «Devil May Care», og den ble meget godt mottatt av fansen. Den oppnådde en 19. plass på VG-lista Topp-20. Dette var første norske metalplate til å entre VG-lista Topp-20, og det står det respekt av.

Susperia har gitt ut 6 studioalbum samt et demoalbum, og har de siste årene turnert i Europa og USA/Mexico.

Dagens besetning består av:

Pål «Athera» Mathisen – Vokal
Terje «Cyrus» Andersen – Gitar
Christian «Elvorn» Hagen – Gitar
Håkon «Memnock» Didriksen – Bass
Kenneth «Tjodalv» Åkesson – Trommer
Øyvind «Mustis» Mustaparta – Keyboard

Susperia frykter ikke å miste kredibilitet ved å delta i Melodi Grand Prix. De er sterkt positive til den utvikling konkurransen har hatt de siste årene og føler de har alt å bidra med i Melodi Grand Prix. De vet hvor bra deres musikk er og føler at et bredere publikum burde få bli bedre kjent med deres musikkskatter. Under fjorårets finale samlet de sammen 20+ hardbarka fans for å heie frem Keep of Kalessin og gjorde en skikkelig helaften ut av det. Det er stort samhold innad i metalmiljøet.

Susperia beskriver sin musikk som melodiøs og energisk og er klare til å dra til Tyskland for å forsvare Norges ære. Tyskland er tross alt en stor nasjon hva metal angår, og de hadde planer om å delta på Metal Breed Festival i Hamburg i mars i år. Dette måtte dessverre utgå av tekniske årsaker, og Susperia er derfor helt klare for å reise til Düsseldorf i mai.

Terje Andersen sier det rett ut: «Utrolig hyggelig å få være med på MGP, vi gleder oss til å gi det norske folk en anledning til å se oss, vi skal gi de en positiv opplevelse av hva vi kaller en episk og storslått Norsk metal låt.»

Øyvind Mustaparta er også helt klar på at MGP er moro: «Ja nå klør det virkelig i hender og fingre etter et noe lengre avbrudd. Det skal bli veldig befriende å spille på MGP-scenen med mine kompiser i Susperia for nok en gang å bidra til det storslåtte og episke!!»

Så gjenstår det å se om det norske folk trykker Susperia til sitt bryst og sender dem til Düsseldorf.

Vi krysser fingrene for Susperia i siste delfinale fra Skien.


Stem på din favoritt av Skiens-låtene!

Les alt om Skiens-finalen her (link)!

{pollxtbot id=31}

{pollxtresultbot id=31}

Oppdater siden for resultat.


Kilder:  Susperia.net, NRK.no, metal-archives.com, Wikipedia

Foto: NRK

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien