Sjelfullt fra Noora Noor

nooranooroffHun har opplevd oppturer og nedturer: Hun har fått Spellemann, kritiker-ros og samarbeidet med folk fra Stargate til Mike Scott fra The Waterboys:

Noora Noor er en av landets mest markante kvinnelige artister.

Opprinnelig somalisk, kom Noora Mohammed Noor fra De Forente Arabiske Emirater til Norge ni år gammel.

Stemmen og utstrålingen hennes vekket snart oppsikt, og hun fikk platekontrakt allerede i 1994 – femten år gammel.

Sjerneteamet i Stargate, som da ennå ikke hadde fått sitt store gjennombrudd internasjonalt, produserte debut-CD-en «Curious», der låta «Need You» ble en gjenganger på MTV Europe. Selv om verken single eller album kom inn på listene her hjemme, ble hun året etter belønnet med TV2s «Hit Award» for beste kvinnelige artist.

Året etter fikk Noora vist seg for alvor frem på scenen i rollen som «Maria Magdalene» i Bentein Baardsons oppsetning av «Jesus Christ Superstar».

Etter dette fulgte en tung periode med alvorlig sykdom, før en oppfølger til «Curious» kom i 2004. «All I Am» ble ingen stor suksess, men befestet Noora som Norges beste artist i skjæringspunktet R&B/Soul.

«Soul Deep» ble i 2009 hennes store gjennombrudd her på hjemmebane, med flere store og anerkjente amerikanske musikere i kulissene. «Soul Deep» var et album der Noora lekte seg med stilarter som tradisjonelt sett ligger langt fra hva den jevnlige norske platekjøperen har sett etter.

Utgivelsen hadde et nesten klassisk, men allikevel moderne lydbilde, med klare referanser til såkalt «Southern Soul», en stil i amerikansk soul musikkhistorie som i motsetning til for eksempel Motown-fabrikken, hentet referanser fra så vel blues som country og ikke minst gospel.

«Soul Deep» ble belønnet med en Spellemann i fjor etter å ha blitt med svært gode kritikker.

noranoor

Nooras MGP-bidrag, «Gone With The Wind», er skrevet av blant annet ex-D’sounds Simone Larsen, som nå har blitt en etablert låtskriver for andre i landet.

I startfeltet i Skien, skal Noora Noor på scenen som nummer to. 


Stem på din favoritt av Skiens-låtene!

Les alt om Skiens-finalen her (link)!

{pollxtbot id=31}

{pollxtresultbot id=31}

Oppdater siden for resultat.


* Noora Noor på Facebook (link)

* Offisiell hjemmeside (link)

* MySpace (link)


I Need You – 1999

What Man Have Done – 2009

Kilder:  nooranoor.com, wiki, nrk, grappa

Foto: nooranoor.com, pressebilde: NRK

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien