Lørdag er det klart for Andra chansen i Melodifestivalen; oppsamlingsheatet for bidragene som ikke lyktes i å knipe en finaleplass i første omgang. De åtte melodiene som har havnet på 3. og 4. plass i de respektive delfinalene skal duellere mot hverandre i en hard konkurranse om de siste to billettene til Globen, og det store spørsmålet blir selvfølgelig: Hvem går seirende ut av duellene?
Programmet sendes på SVT1 kl. 20.00 som vanlig, og kan også følges på nett via webcast her.
Et nytt innslag denne lørdagen blir at programlederparet får assistanse av en «ekspertkommentator,» nemlig Adam Alsing. Han skal kommentere og vurdere hvert bidrag etter at de har vært på scenen, og vil også videreformidle spørsmål og hilsener som publikum kan sende inn via webben og Twitter.
I Andra chansen er oppsettet i duellene avgjort helt tilfeldig – det er det enkelte bidrags startnummer i sin delfinale som har avgjort hvilken duell det har havnet i. For eksempel gikk Jenny Silver videre som «nr. 1 fra delfinale 1» fordi hun hadde startnummer tre, mens Pernilla Andersson ble «nr. 2 fra delfinale 1» fordi hun hadde startnummer syv.
escNorges spådommer i de enkelte duellene baserer seg på artistenes opptreden i de ulike delfinalene, på rapporter fra ulike nettblogger om hvordan prøvene i Sundsvall forløper, og på hvordan låtene ligger an på ulike nettavstemninger og hos oddsselskapene. Til slutt vurderes selvfølgelig også de enkelte låtenes antatte appell hos det svenske folket opp mot hverandre i hver duell.
Duell 1
Jenny Silver – Something In Your Eyes
Tekst/melodi: Erik Bernholm, Thomas G:son, Henrik Sethsson
Love Generation – Dance Alone
Tekst/melodi: RedOne, Bilal «The Chef», Teddy Sky, AJ Junior, Jimmy Joker og BeatGeek
En av de store fan-favorittene møter favoritten hos «forstå-seg-påerne» i pressekorpset og blant kommentatorene. Love Generaton ble hypet som favoritt til å vinne hele Melodifestivalen foran forrige ukes delfinale i Malmö, men nådde «bare» Andra chansen, til tross for at låten har selveste RedOne som opphavsmann – i tillegg til en gruppe komponister med navn som virker hentet rett ut av skurkegalleriet i den neste Batman-filmen.
Nå møter jentegruppen i hvitt og sort en rutinert slagerrev i Jenny Silver og hennes ABBA-influerte låt. Begge bidrag er kjappe, godt koreograferte poplåter med litt ulike bruksområder – Dance Alone med sine tunge, suggerererende rytmer fungerer utmerket på dansegulvet på nattklubben, mens Something In Your Eyes er det mer klassiske MF/ESC-bidraget med en fengende melodi som fester seg i øret på første forsøk.
Dette med nynnevennlighet er et fortrinn som ofte har vist seg å være uvurdelig i Melodifestival-sammenheng, der lettfattelige poplåter fremført av kvinnelige artister pleier å gjøre det bra, spesielt hvis de har en Kempe, Ljunggren eller G:son på opphavssiden. Hypen rundt RedOne fungerte ikke som planlagt i delfinalen, og det spørs om det gir et bedre utslag i Sundsvall.
Samtidig meldes det fra prøvene at jentene i Love Generation mangler litt av «trøkket» fra sist lørdag, og virker mer usikre vokalt. Dette kan bli utslagsgivende på lørdag, da det svenske folket har vist en klar tendens til å foretrekke artister med veltrimmede stemmebånd når de skal felle sin dom. På tross av favorittstempel for Love Generation hos bookmakere og i ulike polls tar escNorge derfor en sjanse og spår seier til Jenny Silver i en meget jevn og spennende duell.
Duell 2
Loreen – My Heart Is Refusing Me
Tekst/melodi: Moh Denebi, Björn Djupström, Loreen Talhaouni
Sara Varga – Spring för livet
Tekst/melodi: Sara Varga, Fredrik Boström
I denne duellen møtes to «alternative» bidrag – en sorgtung, litt aparte poplåt og en stillferdig viseballade med ettertenksom tekst. Loreens bidrag har av mange blitt nevnt som en av de få låtene i årets Melodifestival som har noen sjanse til å kapre stemmer ute i Europa, mens Saras svenskspråklige tekst om kvinnemishandling kanskje er mest virkningsfull på hjemmebane.
Loreen har utvilsomt en av de mest imponerende stemmene i årets konkurranse, og det trengs i et bidrag som stiller store krav til vokalprestasjonen. Saras bidrag er mer mykt og inderlig, og den litt skjøre stemmen hennes passer godt til låten. Der Sara står rolig rett opp og ned i tre minutter satser Loreen på et mer intrikat sceneshow med dansere som skal forestille de vonde tankene hennes og «holder henne tilbake» fra å bli lykkelig.
I følge bloggerne som følger prøvene fra Sundsvall skjer det ikke store endringer på numrene fra delfinalene, bortsett fra at Loreen skifter scenekostyme, men et viktig moment som trekkes frem av flere er at Sara Varga fremstår som mye sterkere og mer selvsikker enn hun gjorde i Linköping. Kombinert med det viktige budskapet i sangen hennes kan dette bli tungen på vektskålen i denne duellen. Med knapp margin spås dermed Sara Varga å gå av med seieren her.
Duell 3
The Moniker – Oh My God!
Tekst/melodi: Daniel Karlsson
Linda Pritchard – Alive
Tekst/melodi: Oscar Görres, Fredrik Kempe
Kveldens tredje duell står mellom to svært ulike bidrag – nostalgisk gla’pop med duft av The Beatles mot en klassisk, dramatisk eurovisjons-ballade full av pompøs dramatikk. Også artistene er forskjellige – der Linda Pritchard opptrer i en vakker, sølvfarget kjole med splitt til nesten over låret, fremstår The Moniker i sin helgule kappe mer som en snurrig Hare Krishna-figur som for anledningen har tatt litt for mye Møllers tran…
Lindas mektige ballade stiller store krav til stemmen hennes, og hun møter kravene til fulle. På den annen side påpekte flere kommentatorer etter forrige lørdags delfinale at hun mangler litt på scenesjarm og utstråling, og at de voldsomme faktene hennes kan virke anelsen påtatt. Sjarm er derimot ikke mangelvare hos The Moniker, som spretter over hele scenen i et ellevillt show – men spørsmålet blir da om alle effektene hans bidrar til å fremheve låten, eller om de i stedet forstyrrer helhetsinntrykket.
The Moniker ligger foran Linda på bettinglistene, mens Linda fremstår som pollfavoritten – men vi skal ikke glemme at årets Melodifestival så langt har vært en svært mannsdominert affære. Seks av åtte bidrag i selve finalen fremføres av menn, og som eneste hane i kurven i Sundsvall kan dermed The Moniker stikke seg ut på lørdag.
Den andre trenden i årets festival er at balladene har det tøft. Selv i startfelt der flesteparten av låtene har vært up-tempo har balladene slitt med å kvalifisere seg videre, noe som tyder klart på at dette ikke er et balladeår ifølge de svenske TV-seerne. Legges alle disse signalene sammen, peker det derfor i retning av knepen duellseier for The Moniker.
Duell 4
Shirley’s Angels – I Thought It Was Forever
Tekst/melodi: Robin Abrahamsson, Alexander Bard, Bobby Ljunggren, Henrik Wikström
Pernilla Andersson – Desperados
Tekst/melodi: Pernilla Andersson
Igjen en duell mellom to svært ulike bidrag – her står finslepen, nostalgisk schlagerpop mot en enkel, likefrem vise. Shirleys to «engler» er meget erfarne korister og koreografer, og det synes på det velslepne sceneshowet de har satt sammen, mens Pernilla satser på sjarm og naturlig ekthet der hun står rett opp og ned med gitaren og fremfører låten sin.
Shirley’s Angels fremstår nok som favoritt i denne duellen, og til og med Pernilla har uttalt til Aftonbladet at: «Jag kommer att förlora.» Om det blir et så klart utfall gjenstår å se, spesielt ettersom Pernilla fremstår veldig folkelig og varm med sin svenskspråklige tekst. Men i Shirley’s Angels har hun en formidabel motstander, ikke bare i Shirleys kraftfulle stemme, men også i den avanserte koreografien som trioen har utarbeidet.
Onde tunger vil muligens ha det til at Shirley og «englene» må være sponset av Wella shampoo all den tid de bruker mye av sin tid på scenen til å kaste frem og tilbake på de fyldige hårmankene sine. Men låten er innsmigrende og melodiøs, og nummeret fremstår så helstøpt og profesjonelt at når alt tas i betraktning, må Shirley’s Angels holdes som favoritt i denne duellen.
I andre runde bør det da bli følgende dueller:
Jenny Silver mot Sara Varga
To diametralt motsatte bidrag møtes her, og til tross for Saras naturlige sjarme og det viktige budskapet i låten hennes, bør Jenny Silver ta hjem denne duellen dersom hun alt har slått ut Love Generation i første runde. Erfaringsmessig stemmer TV-publikummet litt mer tradisjonelt i Andra chansen, og dette bør favorisere Jenny og hennes ABBA-influerte poplåt.
Sannsynligvis vil schlager-fansen mobilisere stort for sin favoritt og ringe mobiltelefonene varme for å få Jenny Silver videre til Globen.
The Moniker mot Shirley’s Angels
En ny tøff duell her, og spørsmålet er om schlagerfansen har tømt kontantkortene sine på Jenny, eller om de har noe igjen å bruke på Shirley’s Angels. The Moniker har kjønnsfordelen, men samtidig skal det ikke stikkes under en stol at svenskene har en tendens til å stemme litt ekstra på kjente navn i denne konkurransen – og få, om noen, av artistene i Andra chansen er så kjente som Shirley Clamp.
Et annet moment i en i utgangspunktet jevn duell er at det slett ikke er noen ulempe å synge sist. Under fjorårets konkurranse gikk den sist startende seirende ut av fire av seks dueller, og det kan utmerket godt vise seg å bli utslagsgivende også i denne tvekampen. Med hårfin margin tippes derfor Shirley’s Angels videre til finalen.
Går det som escNorge tror, blir det altså Jenny Silver og Shirley’s Angels som får de siste plassene i Globen-finalen. Så gjenstår det bare å slå på SVT1 kl. 20.00 førstkommende lørdag for å se om spådommene slår til…
Vær med og diskuter og si din mening om Melodifestivalen og årets låter, enten nedenfor eller på escNorges forum.