Sverige: Avstemningsskandale i Andra chansen

Knapt hadde scenelysene blitt slukket etter Andra chansen i årets Melodifestival før rabalderet brøt løs: SVT presterte å vise feil telefonnummer i «snabbreprisene» på de tre første duellene i programmet, slik at tusenvis av seere skal ha stemt på feil låt. Nå raser svenske TV-seere mot SVTs tabbe.

silveravstemning

Det var i de tre første omgangene av kveldens Andra chansen at SVT rotet det til under hurtigreprisen etter at artistene hadde fremført sine låter. Her byttet de om på telefonnummerne slik at f.eks telefonnummeret til Love Generation ble vist under Jenny Silvers navn – og omvendt. Det samme gjentok seg i duellen mellom Loreen og Sara Varga og mellom The Moniker og Linda Pritchard.

SVT forsikrer om at disse stemmene ikke har påvirket det endelige resultatet, og prosjektleder Thomas Hall uttaler til avisen Expressen: – Det dreier seg om mindre enn 8 + 8 sekunder under en syv minutter lang avstemning. Påvirkningen har vært minimal.

I duellen mellom Jenny Silver og Love Generation ble det imidlertid uttalt fra scenen at det kun skilte omtrent 1000 stemmer mellom de to bidragene,og i etterkant av kveldens sending ble SVTs sentralbord nedringt av sinte TV-seere som mente at utfallet av kveldens dueller måtte erklæres ugyldig.

Også kommentatorene i de største svenske avisene er kritiske, og flere av dem stoler ikke på SVTs forsikring om at tabben ikke har påvirket utfallet av duellene, og vil ha tallene på bordet. – SVTs garanti gir jeg ikke mye for, uttaler for eksempel Expressens ekspertkommentator Anders Nunstedt, og fortsetter: – Alle kortene må på bordet umiddelbart.

Etter all sannsynlighet vil det bli en skikkelig oppvask etter SVTs telefonnummer-tabbe, men det er svært lite sannsynlig at man vil gjøre om på resultatet av Andra chansen i kveld. – Vi kommer ikke til å skru tiden tilbake, sier Thomas Hall. – De låtene som gikk til finale, forblir der.

sverige

Kilder: Expressen, Aftonbladet
Foto: SVT
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien