Dagens bidrag: Albania

Albania var som vanlig et av de aller første landene til å velge sitt bidrag for ESC 2011. På deres tradisjonsrike Festivali i Këngës, som gikk over tre kvelder i julehelgen, ble til slutt 36 år gamle Aurela Gaçe og sangen Kënga ime valgt til å representere Albania i Düsseldorf i mai. Etter en omarbeiding av låten fremstår den nå i engelsk språkdrakt med tittelen Feel The Passion.

albania

Albania debuterte i Eurovision Song Contest i 2004, og har fremdeles 7. plassen fra det året som sitt beste resultat. På sine seks senere forsøk har Albania oppnådd tre 16. plasser og en 17. plass, i tillegg til å bli slått ut i semifinalen to ganger.

I år prøver albanerne lykken med Aurela Gaçe, som er en av landets desidert mest populære kvinnelige artister. Dette ble svært tydelig under den nasjonale finalen den 25. desember i fjor, da hun fikk omtrent like mye applaus på scenen som alle de andre deltakerne til sammen. Aurela har vunnet Festivali i Këngës to ganger tidligere, i 1999 og 2001, men det skjedde før Albania fikk delta i ESC, så dermed blir dette første gang hun får representere landet sitt internasjonalt.

Aurela har drevet med musikk nær sagt hele livet, fra ulike amatørkonkurranser og festivalopptredener i barndommen, via utgivelsen av debutalbumet Oh Nene i 1998, til posisjonen hun nå innehar som en av Albanias mest feterte sangdivaer. I alt har hun utgitt seks soloalbum innen ulike sjangre fra pop til folkemusikk. De senere årene har hun hovedsakelig bodd og arbeidet i USA, der hun har knyttet mange verdifulle kontakter som har vært med på å bearbeide årets ESC-bidrag.

Låten Kënga ime («Min sang») blir altså hetende Feel The Passion i den endelige versjonen. Den er komponert av Shpëtim Saraçe, og teksten er skrevet av Sokol Marsi. Ingen av disse har representert Albania internasjonalt før, selv om komponist Saraçe i likhet med Aurela Gaçe har vunnet Festivali i Këngës to ganger tidligere, i 1994 og 2002.

Bidraget vant en overlegen seier i Festivali i Këngës, med toppscore fra samtlige jurymedlemmer bortsett fra ett. I perioden etter seieren har vinnerteamet arbeidet med å ferdigstille den endelige versjonen av låten i USA, med hjelp av produsenter og musikere som tidligere har arbeidet med artister som Madonna, Michael Jackson, Lady GaGa og Toni Braxton.


 

Albania starter som nummer 3 i den første semifinalen og håper å kvalifisere seg til finalen for sjette gang på åtte forsøk. Med sin dramatiske ballade kan de fremstå som en fin kontrast til alle uptempo-låtene som omringer dem – Polen og Norge på startnummer 1 og 2, og Armenia og Tyrkia på startnummer 4 og 5.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien