Dagens bidrag; Island

I vår serie med presentasjoner av årets bidrag til Eurovision Song Contest er vi i dag kommet til start nummer fjorten i semifinale en, nemlig Island.

 Det er gruppen Sjonni’s friends som skal representere sagaøya i Eurovision Song Contest i år, og de skal fremføre sangen «Coming Home».island

Island valgte å benytte samme format på sin nasjonale utvelgelse, Söngvakeppni Sjónvarpsins, i år som de også brukte i fjor; tre semifinaler bestående av fem bidrag hver, der to bidrag fra hver semifinale kvalifiserer seg til finalen. Den eneste forskjellen i reglementet fra fjorårets utgave var at alle bidrag måtte fremføres på islandsk i den nasjonale uttagningen. Hvorvidt vinnerbidraget også skulle fremføres på islandsk i Eurovision Song Contest skulle avgjøres på et senere tidspunkt, i samarbeid mellom låtskriverne og RÚV. 

Det ligger imidlertid en ganske spesiell historie bak bidraget som til slutt gikk av med seieren. Sangen, som på islandsk bar tittelen «Aftur heim», deltok i den tredje semifinalen, som fant sted 29.januar. Den skulle fremføres av Sigurjón Brink, som også har skrevet musikken og den opprinnelige engelske teksten til bidraget. Hans kone, Þórunn Erna Clausen, skrev en islandsk tekst til sangen hans, da alle sangene i den . To uker før sangen skulle konkurrere i sin semifinale døde imidlertid Sjonni brått og uventet, og det ble fra familiens side bedt om at seks av Sjonnis gode musikervenner skulle fremføre sangen i hans sted. 

På bakgrunn av sjansen for sympatistemmer til «Aftur Heim» ble det også bestemt at hele tre bidrag skulle gå til finale fra tredje semifinale. Finalen, som gikk av stabelen 12.februar, besto dermed av 7 sanger. «Aftur Heim» vant finalen i Söngvakeppni Sjónvarpsins med meget klar margin, foran Magni med bidraget «Ég trúi á betra líf».  

sjonnisfriends

 

Gruppen Sjonni’s friends består av Gunnar Ólason, Vignir Snær Vigfússon, Pálmi Sigurhjartarson, Matthías Matthíasson, Hreimur Örn Heimisson og Benedikt Brynleifsson. Benni skulle opprinnelig ha fremført bidraget sammen med Sjonni. 

Når det gjelder tidligere erfaring fra ESC så har Vignir deltatt hele fem ganger (som låtskriver og musiker), Benni to ganger og Gunni Óla en gang. De andre i gjengen er «førstereisgutter», men ingen av disse er nykommere i Söngvakeppni Sjónvarpsins-sammenheng. Til sammen har de over 20 deltagelser bak seg. Matthías og Vignir Snær deltok senest i år med hvert sitt bidrag, henholdsvis «Eldgós» og «Ég lofa».

«Coming Home» er en midtempo, lett slentrende sommerlåt som fremføres med mange instrumenter; på scenen ser vi tre gitarer, et piano og slagverk. I tillegg får vi innslag av blant annet tuba, klarinett og saksofon.

Den offisielle videoen (over) er laget av Sjonnis nevø, Arnór Pálmi. Alle folkene som er med i videoen er venner og familie av Sjonni, Þórunn og de seks herrene i Sjonni’s friends. Kvinnen og barnet som flere ganger vises sentralt i bildet er Þórunn og deres yngste barn. 

Sjonni har forøvrig en lang historie i Söngvakeppni Sjónvarpsins, både som låtskriver og artist. Han deltok blant annet i 2007, med låten «Afram».  I 2010 deltok han med ikke mindre enn to bidrag, «You Knocked Upon My Door» og «Waterslide», hvorav den siste gikk til finalen. Der måtte den, i likhet med resten av finalefeltet, se seg slått av Hera Björk og hennes «Je ne sais quoi». 

Island er et av landene som mangler en seier i Eurovision Song Contest, de har to knallsterke andreplasser, men mangler altså kronen på verket. Om den kommer i år må vi vente til først 10. og så eventuelt 14. mai for å finne ut.

island

Kilder; escnorge.net, ruv.is, jurovision.wordpress.com, wikipedia.org 

 
Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien