Dagens bidrag: Portugal

Et av årets mest kontroversielle bidrag kommer fra Portugal. Portugal er en miniputt-nasjon i ESC-sammenheng, med null seiere på 44. forsøk. 6. plassen fra 1996 er fortsatt deres beste plassering noensinne. Vil de overkomme den dystre statistikken i år? Vil Europa svare på kampgleden til Homens da luta?

portugal

Det er altså gruppen Homens da Luta som i år skal representere Portugal i Eurovision Song Contest. De vant «Festival de Cancao» etter en tre timer lang sending den 6.mars. Dette kontroversielle bidraget, kalt A luta é alegria (Kamp er glede), ble møtt med buing da de vant, og publikummere forlot salen i protest. 

Homens da Luta ble startet som en liten gruppe som skulle parodiere hymner som folk sang i gatene i etterkant av revolusjonen i 1974. De ville representere Portugal i ESC allerede i fjor, men sangen ble disket da den ledet online-avstemningen, fordi den var utgitt allerede i 2009.

De ga seg ikke og ville delta nå i år igjen med sangen «A luta é alegria». Sangen referer til kampen folket må igjennom for å få stemmen sin hørt, ved å rope og synge i gatene. Det er ingen tvil om at sangen fra et musikalsk ståsted har klare røtter i tradisjonell portugisisk musikk, noe vi også fikk i 2009, dog med en litt lystigere side den gang.

Homens da luta fikk bare 6. plass av juryene, men topplassering fra seerne førte dem til seiere i Festival de Cancao. Det er mye usikkerhet rundt om i Europa for tiden, så kanskje noen der ute vil sympatisere med kampen til Homens da Luta fra Portugal.

Portugal deltar i den første semifinalen med startnummer 16, den 10. mai.

 

Del:
Relaterte artikler
Melodifestivalen
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien