Dagens bidrag: Østerrike.

osterrike

Fra den sentrale del av Balkan – går turen i med «Dagens Bidrag» i dag til den sentrale del av kontinentet, når der åpnes op for Alpelandet Østerrike. Sangerinnen Nadine Beiler tok sig hjem seiren i Wien, efter en musikalsk variert kamp om billetterne til Eurovisjonen.

 

 

Den Østerriske tv-stasjon ORF fikk ind 210 bidrag til årets nasjonale finale. Første step blev at en jury skulle fierne 180 bidrag, så bare 30 låter stod tilbake, og som neste step ville blive lakt ut på nettet, hvor folk skulle stemme frem de 10 til sidst, som skulle være på scenen i Wien. Flere tidligere østerriske vinnere var fra start med i kampen, men bare 2 kom sig til internet-avstemningen, og da de 10 sange var klar for finalen, var de alle sortert fra.

ostfinale 

Selve finale kvelden var like ut av veien, ingen sving eller forhindringer, de 10 artister pressentert låterne, hvoretter at den første avstemning kom i gang. Etter avstemning og reklamer, lå det klart, hvilke 3 låter som kom i «Gull-finalen». Nadine Beiler blev først avslørt, deretter kom Klimmstein ft. Joe Sumner, og til sidst Trackshittaz/Lukas Plöchl. Etter ennå en avstemning var vinneren klar, og Nadine Beiler var klar for Düsseldorf med låten The secret is love.

 

20-årige Nadine vannt i 2007 den 3. sæson av den østerriske utgave av IDOL, Starmania. Med sine 68% av stemmerne i finalen, var et liten stiernefrø kanskje plantet. Hun har siden begået sig som pop + R&B sangerinne, og har utgivet 3 singler siden starten i 2007, hvor av den sidste er med «The secret is love«. Derutover er et enkelt album også kommet ud fra den unge jente.

 osterrike11b

Nadine er føtt og opvokset i Inzing i Tyrol, hvor hun til dagligt går på gymnasiet. Hun startede allerede i en tidlig alder med å synge, gennem årene sang hun bl.a. ved fester & bryllupper. Nu er hun klar til det helt store brak, når hun går på scenen den 12. mai mellem landene Bosnia-Hercegovina & Nederland som andra land i den 2. semifinale.

 

Låten The secret is love er en R&B inspirert ballade, som kanskje vil tale til mange av den modne del av seerne, samt de som har hang til følsomme ballader. «Når jeg lukker mine øyne, faller jeg ind i en drøm – kan du ikke se denne verden, hvor alle mennesker lever i fred. Solen skinner i mit hjerte, regnbuer er på himlen – spred dine vinger og flyv, flyv, flyv høyt«. Da er låten i gang, og sluttes av med gospel-feelings.

Låten er komponert av den 54-årige musikprodusent Thomas Rabitsch. Siden 1980 har han stået bak mere end 30 forskjellige musikalske produksjoner, derudtover har han skrevet teatermusik & filmmusik. Både i 2005 & 2006 mottok han en Amadeus Austrian Music Award. Han har været på forskjellige projekter hos tv-stasjonen ORF, bl.a.: Starmania & Dancing Stars. Nadine Beiler sjelv, står for ordene som er lakt på årets vinner låt.

 

I slutningen av måneden pakker delagasjonerne tasker, og reiser mot det tyske. Nadine for æren av stå på scenen hos deres store nordlige nabo, og vise at Østerrike er klar til at komme tilbake igjen, etter at de tok sig en pause etter Eurovisjonen i 2007. Herfra er der kun at ønske Nadine og Alpelandet al mulig lykke til i Düsseldorf, hvor første kamp er om en av 10 eftertraktede billetter vitere fra semifinalen.

osterrike11c

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien