Dagens bidrag: Ukraina

ukraina

Med en seier i 2004, og to andreplasser på rad regnes Ukraina som en av de mest suksessfulle landene i Eurovision. De siste årene har det kanskje gått litt trått for landet, men dette håper de endrer seg når de sender superstjernen Mika Newton til Düsseldorf.

Den ukrainske statskanalen som er ansvarlig for landets Eurovisiondeltagelse, startet tidlig med å finne representanter. Allerede i uagust 2010 kunne intresserte artister delta på auditioner i et stort telt ved elven Dnieper, i hovedstaden Kiev. 

Ut av disse auditionene ble 35 ulike artister og grupper valgt ut. Disse ble så delt på fem grupper som hver søndag i en periode på fem uker skulle ta seg til finalen. Underveis ble den opprinnelige planen endret, så de fem første programmene telte da som kvartfinaler. Tre semifinaler ble så arrangert, og til slutt kunne NTU annonsere 19 heldige som skulle kjempe i finalen. 

Finalen foreløp og Mika Newton vant denne. Dagen etter finalen ba juryen om å få se på stemmene som ble telt under finalen. Der viste det seg nemlig at Mika hadde jukset seg til seieren. Hun hadde riktignok fått flest telefonstemmer, men konkurrent Jamala hadde fått fra flere ulike numre enn Mika.

En ny finale med Jamala, Mika og andreplassen Zlata skulle bli annonsert, men både Jamala og Zlata trakk seg, og dermed ble det alikevel Mika som fikk reise til Düsseldorf.

I 2010 kunne Mika feire fem år som artist i Ukraina, og se tilbake på en stor karriere. En karriere hun startet allerede som ni år gammel. Noen år senere i 2002 vant hun noe som heter «Black sea games», og fikk etter dette platekontrakt. Hennes debut singel ble kalt «Anomaliya» og toppet hitlistene i både Russland og Ukraina.

Hun ble gjort stor stas på da hennes debutalbum skulle lanseres. I et stort lokale der scenen var bygget under vingene på et av verdens største fly hadde 2000 publikummere kommet for å se henne.

Etter sukssen med sitt deutalbum ga hun så ut tre andre album. To album på ukrainsk/russisk og et engelsk album. Det engelskspråkelige albumet åpnet enda flere dører utenfor Ukraina for Mika. Hun spilte albumet inn i London, og reiste videre til Los Angeles.

I Los Angeles arbeidet hun med flere kjente stjerneprodusenter, blant annet Walter Afanasieff, som har skrevet «My heart will go on» for Celine Dion. Han har nå skrevet to fortsatt upubliserte sanger til Mika.

Det er ikke bare innen musikken Mika har utmerket seg. Hun har også spilt i flere reklamefilmer, og hatt to filmroller.

Det er helt klart en stor stjerne som skal representere Ukraina i år. Mange sammenligner stemmen hennes med artister som Mariah Carey, Whitney Houston og Celine Dion.

Bidraget hun skal stille med heter «Angel» og er skrevet av Maryna Skomorohova og Ruslan Kvinta. Hun har startnummer seks i semifinale to.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien