Variabel tredjedag i Düsseldorf

Forventningene til den tredje dagen med sceneprøver i Düsseldorf, var kanskje mest av alt knyttet til Eric Saade og hans «slanking» av bidraget «Popular» fra den nasjonale Melodifestivalen. Og om slovakenes TWiiNS kunne synge…!

bosnia2Vi fikk vel bare til dels svaret på begge deler. Her er en gjennomgang av de ni første bidragene i semifinale 2.

Om artistene var mer nervøse, eller om bare rett og slett vokalistene blant de ni landene i dag har noe dårligere vokale kvaliteter – skal man kanskje ikke trekke en slutning av her og nå. Etter to dager med til dels meget gode prøver, var det vel kanskje tilbake mer til normalen denne gang.

Det må igjen understreks at dere og vi ser og hører, er amatøropptak – tatt opp live i salen. Hvordan inntrykket virkelig vil være under finalesendingene, er inntil videre vanskelig å ane.

Bosnia-Hercegovina og veteran Dino Merlin var dagens første på scenekanten. Det nokså typiske bosniske, men allikevel iørefallende bidraget «Love In Rewind», ble fremført foran noe som så ut som et rødt, bølgende sceneteppe – før stjerner og lys overtok bakgrunnen.

Stjerner og lys virket forøvrig å være et gjennomgående bakgrunnstema for dagens ni land.

Dino har roet ned humøroverdosen fra forhåndsprestasjonen, og det kan komme godt med når poengene skal sankes. Her hoies det «hallo» (eller «ho-hooo») i åpningen – og vinkes høflig farlig mot slutten av låta.

Bosnia og Dino er nok finaleklar!Østerrike er tilbake etter tre tapte år på sidelinjen, og smeller til med kanskje hele finalens beste stemme. Nadine Beilers «The Secret Is Love» er en kraftfull ballade, og den blir til de grader hevet her vokalmessig. Koret er oppstilt pent og pyntelig bak Nadine, og virker å ha adskillig mer kraft i seg enn i den nasjonale finalen.

Dette er en slik låt der bakgrunnen spiller liten rolle, for her huskes (forhåpentligvis) bidraget og stemmen – og ikke alt annet.Nederlands 3JS har av en aller forunderlig grunn tatt med en trommis på scenen. Vokalisten står hengslengt og synger, mens de to andre i trioen tripper rundt. Gitarradiolåta er et slikt bidrag som kanskje trenger litt tid for å feste seg, og dessverre er her effekten motsatt av Østerrikes: Ingenting i scenedekorasjonen hjelper låta mot nye høyder.Det gjør det forøvrig heller ikke for Belgia, der man blir mer opptatt av hvor alle disse rare lydene kommer fra… A –cappella kan være bra eller dårlig. Om dette er bra eller dårlig, strides både fans og lærde om. Ut ifra opptreden og bakgrunn og lyd, tyder et eller annet på at de har tenkt som nabolandet: Her skal låta komme i fokus, men spørsmålet er om det vil gli inn for «folk flest»…!

Alt klaffet vel ikke her!Slovakia opptrer med semifinalens første heat av tvillingpar (Irland kommer i morgen). Jentene er søte og låta moderne, men her var det en del småsnusk i forgasseren – og søstrene må nok arbeide litt mer med både vokal og utstråling frem til neste prøve.

Bakgrunnen var her blant annet noen rare og edderkopplignende kosmiske figurer, som vel ikke helt traff tittelen «I’m Still Alive» direkte i hjerterota.Ukraina og Mika Newton hadde et helt lite kunstverk på scenen. Vokalen her var en befrielse etter de små- og hjerteskjærende tvillingene.

Det er et aller annet som skjer på scenen her, uten at det kommer fra av videoen under. Mulig at Ukraina også i år kommer til en brukbar plassering, for det er noen konturer av noe eget i denne scenefremføringen.Moldovas Zdob Si Zdub har stått på en Eurovisjonsfinale før. I Kyiv 2005 hadde de med seg bestemor på scenen. Observante seere vil nok glimte noe helt annet enn en hyggelig bestemor i år, for rundt på scenen farer noe som ser ut som en blanding av Tingeling og Nancy Kerrigan, med en hvitfarget blånisselue på toppen…

Blånisseluene til bandet er svarte, og de blir belønnet av svarte og røde hekselignende sopelimer på skjermene…

Det er vel en frykt at folk kan bli så fascinert over dette, at det kan tenkes at man glemmer å stemme!Sverige har vi omtalt tidligere i dag → og får til dels gjennomgå i svenske medier i dag, til tross for sår hals og bevisst tilbakeholdenhet under prøvene. Når Eric Saade (og ikke minst koristene…) får kontroll på stemmen(e), er det imidlertid ting som tyder på dette kan bli riktig så bra.

Glassbur og speil og lys er det mye av her, men foreløpig er disse holdt hele. En runde med JIF kan heller ikke skade – for skinnende blankt var overflatene ikke.

Uansett må det et lite under til om Sverige ikke kvalifiserer seg i år.Sist ut i dag var Kypros’ gresk-kyprioter Christos Mylordos som allerede har minus 12 poeng i bagasjen siden Hellas deltar i den andre (første) semi-en.

kypros2

Christos opptrer i svart, og har fem medhjelpere på scenen. Bakgrunnen virker å være store lys, nesten slike «bollelamper» man diskret plasserer i slitte entreer. Etter at «mellomvokalisten» midtveis begynner å sveive febrilsk på en slik medbrakt bollelampe, tar det helt av – og lamper og lys og noe som ligner på ballonger – begynner å svirre rundt på alle kanter sammen med brukne, svarte biter…

Det virker veldig effektfullt, og understreker faktisk det dramatiske i sangen. Om det er nok til å Kypros til en finale, får bli hjemmestemmerne og juryenes oppgave å svare på.Utenom prøvene, kryr det ikke akkurat av nyheter i kulissene foreløpig. Men vi kan benytte anledningen til å poste den offisielle OGAE-lista til nå; det vil si, det samlede resultatet fra de forskjellige nasjonale avdelingene til Grand Prix-klubbene over hele Europa (og litt til…):

Alle klubbene har nå stemt, og topp 10 har blitt seende slik ut:

1 Frankrike198

Ungarn 198

3 Sverige 184

4 Storbritannia 181

5 Estland 124

6 Aserbajdsjan 92

7 Bosnia-Herzegovina 79

8 Danmark 41

9 Norge 40

10 Tyskland 38

Island ble her nummer 24, mens Finland var blant de elleve landene som ikke fikk poeng.

Vi benytter også anledningen til også å minne om vår egen store poll, som nå går inn i sin siste uke: Stem her → og husk du gjerne kan oppdatere stemmene dine helt frem til mandag, da pollen stenges.

Favoritter er det også på hjemmebane, der TV2 høflig har forespurt to av landets største eksperter innen området: Forhenværende kommentator Jostein Pedersen og MGP-klubbens leder Morten Thomassen.

Der Jostein hauser ned Stellas sjanser i Düsseldorf, er Thomassen evig optimistisk – og der Jostein trekker frem Tyrkia og Estland som favoritter, lander MGP-presidenten på Aserbajdsjan og Russland.

Vi minner svakt om at ingen av disse er kjent for store lottogevinster innen området, til tross for at det ikke skulle ha noe å si på ekspertisen!

Et land som ikke vinner, er vertslandet Tyskland – og det innrømmer Lena gladelig selv over en sprakende telefon til VG.

Bidraget «Taken By A Stranger» har vært en stor hjemmesuksess, og figurer faktisk riktig så høyt på betting-listene. Allikevel har Lena føttene godt plantet på jorda, og ser heller hjemmedeltakelsen som en ny mulighet til å promotere album nummer to – som om kort tid slippes i hele Europa, også her hjemme i Norge.

I morgen, onsdag, vil de ti siste landene i semifinale 2 få sine første 40 minutter på scenen i Espirit Arena, deriblant våre naboer i sør, Danmark.

Tidsplanen ser da slik ut:

10:00 – 10:40 Bulgaria

10:40 – 11:20 Makedonia

11:20 – 12:00 Israel

12:00 – 12:40 Slovenia

13:40 – 14:20 Romania

14:20 – 15:00 Estland

15:00 – 15:40 Hviterussland

16:00 – 16:40 Latvia

16:40 – 17:20 Danmark

17:20 – 18:00 Irland

Hele tidsplanen for prøver, generalprøver og sendinger finner du på forumet vårt →


Alle videoer fra Eurovision.tv

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien