Dagens bidrag: Spania

Spania debuterte i Eurovision Song Contest i 1961 og har vært med i konkurransen hvert år siden. Det betyr at det er 51. gang Spania stiller til start i år og er et de av de land som har vært med lengst i konkurransen uten avbrudd. Denne gang er det galisiske Lucia Pèrez som skal representere den iberiske halvøya med låta “Que me quiten lo bailao”.

spania

Mannen bak vinnerlåta heter Rafael Artesero Herrero og er samme komponist som vant for Andorra i 2005 med “La mirada interior” framført av Marian van der Wal og i 2006 med melodien “Senze Tu” framført av Jenny. Det er derfor tredje gang Señor Herrero er på plass i ESC og hvem vet, kanskje er alle gode ting tre.

Spanias statlige TV-kanal TVE har hatt flere måter å velge bidrag og artist på opp gjennom årene en det man orker å tenke på, og de par siste årene er det internett som har vært tingen. Resultatet har etter hvert blitt så dårlig at det spanske kulturdepartementet grep inn i år og krevde at TVE tok ESC mer alvorlig. Det gjorde de og søte Lucia tok hjem seieren etter tre spennende semifinaler og en finale. I finalen var det tre artister som sang tre melodier hver og publikum stemte med hjelp av en ekspertjury fram Lucia Pérez. Låta er en typisk latinoinspirert sak som setter folk i god stemning og oppfordrer til dans og allsang. Lucia bruker også sjarm som våpen og håper nok å hente inn noen ekstra poeng hos de mannlige seerne.

Spania har vunnet konkurransen 2 ganger. Første gang var i 1968 med melodien “La La La” sunget av den ildfulle Massiel. Sangen vant med 1 poeng over Cliff Richard og hans låt “Congratulations” og i ettertid har det blitt satt mange spørsmålstegn ved den seieren. På den tiden fantes det bare nasjonale jurypanel og det sies at juryen var kjøpt av General Fransisco Franco, spanias fasistiske leder. Året etter holdt Spania finalen i Teatro Real i Madrid og Spania gikk til topps igjen sammen med Nederland, Storbritannia og Frankrike. Spanias vinnerbidrag het “Vivo Cantando” og ble framført av nok en ildfull sangerinne, Salome. Etter den firedoble seieren ble reglene for seiere endret og finalen har ikke gått på spansk jord siden denne spesielle kvelden. Spania er svært sulten på en revansj og ønsker nok sterkt at Lucia tar hjem seieren i år.

For øvrig har Spanias bidrag i finalen blitt avbrutt ved to tilfeller. Første gang på grunn av teknisk svikt i Zagreb i 1990 da den forhåndsinnspilte musikken og orkesteret ikke var synkronisert. Det gjorde at de to søstrene i gruppa «Azucar Moreno» ikke kom riktig inn i melodien «Bandido» og forlot scenen for oppklaring. De fikk starte på nytt og andre gangen gikk det greit. Jyryen brukte derfor opptakene fra generalprøven da de skulle bedømme Spania.

Andre gangen Spania ble avbrutt i sitt nummer var i Oslo i 2010 da «Jimmy Jump», en ufarlig spansk oppmerksomhetsfanger som har som «hobby» å reise rundt i verden for å tilltrekke seg oppmerksomhet på store TV-overførte arrangementer; hoppet opp på scenen under Spanias framførelse. Han blandet seg inn i gruppa rundt Daniel Digez før han ble tatt av sikkerhetsvakterog utvist fra landet. Spania fikk derfor lov til å framføre bidraget sitt en gang til etter at alle land hadde vært på scenen og også denne gangen måtte jurypanelet bruke generalprøven som stemmeunderlag.

Siden Spania tilhører den eksklusive klubben “de fem store” er de direkte i finalen og slipper å kvalifisere seg. Hvordan det går får vi se i Düsseldorf lørdagen den 14. mai.

 

 

Kilde: wikipedia, rtv.es

 


Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien