Sorger, gleder og kaos i semifinale 1

2011semi1

Det var som vanlig en semifinale preget av glede og sorger, som vi fikk sett i går. I tilegg ble det en noe kaotisk aften med en del tekniske problemer.

Den aller største skuffelsen for oss her hjemme, er at Stella ikke blir å se i lørdagens finale. For til tross for en prikkfri fremføring av «Haba haba» og nesten et garantert i finalen stempel gikk det ikke veien for Stella. Hun sier selv at hun er skuffet, men at hun ikke kunne ha gjort mer. Den norske delegasjonen har vært på promotering rundt omkring i Tyskland, de har øvd flere timer hver dag og ga sitt aller beste i går. 

Norge var ikke det eneste sjokket i går kveld. Også Tyrkia og Armenia som alltid har gått til finalen gikk heller ikke videre.

Lørdagens finale blir den første finalen uten Tyrkia på mange år, men bandet som representerte de tok det med fatning. De fortalte til eurovision.tv etter semifinalen at de var klar over at de var med i en konkurranse, og at det kunne gå begge veier. 

For Armenia blir det den første finalen de går glipp av noensinne. Siden debuten i 2006 har de alltid gått til finalen, og overraskelsen var derfor stor når konvoluttene ble lest opp uten at Armenia ble nevnt. Det er ingen kommentar å finne fra Emmy som deltok for landet foreløpig. 

Senit fra San Marino gikk heller ikke videre til finalen. Hun hadde i forkant av Eurovision Song Contest vært på en stor promoteringsturne i Europa. Hun sier at hun tar tapet med fatning, men hun håper at San Marino blir å se neste år også, selv om de ikke har gått til finale de to gangene de har vært med må de ikke gi opp. 

Så til de som gikk videre. 

De som blir å se i finalen på lørdag er: Serbia, Litauen, Hellas, Aserbajdsjan, Georgia, Sveits, Ungarn, Finland, Russland og Island. 

I denne rekken finner vi både gjengangere og det man kan kalle nykommere.

Sveits sin representant Anna Rosinelli leverte kveldens aller beste fremførelse ifølge mange av de som var tilstede i salen. Hun ble belønnet med en finaleplass, til stor overraskelse for mange da Sveits ikke hadde figurert på bettinglistene over hvem som skulle gå til finalen. Dermed blir Sveits å se i sin første finale siden 2006. 

sveits_semi1

Litauen overrasket også stort i går kveld. Evelina Sasenko med bidraget «C`est ma vie» sang flott på scenen, og tok seg til finalen. Heller ikke Litauen hadde figurert på listen over de landene bettingselskapene hadde tippet videre. 

En av kveldens aller største favoritter, nemlig Kati Wolf fra Ungarn gikk også videre til finalen på lørdag. Det til tross for veldig varierende fremførelser av bidraget «What about my dreams?». Fremføringen i går var ikke på topp, men den skal ha vært veldig bra under jurysemifinalen dagen før. Kati ble spådd samme skjebne som Kate Ryan fikk i 2006, men gjorde dette til skamme da hun ble lest opp. Dermed beholder Ungarn sitt favorittstempel.

Ellers tar Finland seg til finale for første gang siden 2009, Serbia kvalifiserte seg for andre gang på rad og Hellas og Aserbajdsjan gikk videre til finalen som vanlig. 

Det ble en noe rotete start for tyskerne. Semifinalen var preget av store problemer med både lyd og bilde. Alle kommentatorene måtte dekke semifinalen via mobiltelefon, da lyden fra boksene de satt i ikke fungerte. Forsøkene på å få lyden fra kommentatorboksene til å fungere havnet flere ganger oppå bidrag som ble fremført. 

Lyden på bakgrunnsmusikken var også av veldig lav kvalitet. Dette trodde man først skydtes at ARD produserte sendingen med sorround lyd, men det er nå blitt bekreftet at sendingen også ble produsert med vanlig stereo lyd. Disse lydproblemene fikk mange av bidragene til å høres rare ut, da vokalmiksen heller ikke satt som den skulle. 

I Spania kunne man for eksempel ikke høre Stella synge i det hele tatt. Les mer om dette i denne artikkelen(link) som oppdateres fortløpende fra en pressekonferanse EBU holder for øyeblikket. 

I morgen er det klart for den andre og siste semifinalen fra Espirit Arena i Düsseldorf. Her treffer vi følgende land: 

Bosnia-Herzegovina, Østerrike, Nederland, Belgia, Slovakia, Ukraina, Moldova, Sverige, Kypros, Bulgaria, Makedonia, Israel, Slovenia, Romania, Estland, Hviterussland, Latvia, Danmark og Irland. 

Sendingen kan følges direkte på NRK 1 fra klokken 21:00. Det skal ikke være noen lydproblemer med denne semifinalen, etter at EBU i en pressekonferanse garanterer at dette ikke skal skje igjen. Sendingen går også på SVT 1, for de som får inn denne kanalen. Semifinalen kan som vanlig sees på eurovision.tv sin nett-tv eller nrk sin nett-tv. 

Kilde/foto: Eurovision.tv

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien