Maria Haukaas Mittet – fra musikal til popstjerne

Maria ble for alvor kjent når hun var med i Idol og ble fort et kjært navn for det norske folk. Siden da har hun vært med og preget det norske musikklivet, hun har også preget Melodi Grand Prix i positiv grad, da hun i 2008 brakte stolthet hjem til de norske stuene når hun sikret et femteplass i Beograd i den internasjonale finalen av Eurovision Song Contest.

Dette er historien om Maria Haukaas Mittet som gikk fra å være ei musikaljente til å bli ei popstjerne både i og utenfor norges grenser.

Maria Haukaas Storeng ble født 3. august i 1979 på Finnsnes i Lenvik kommune, men levde mesteparten av barneårene sine på Senja som ligger i Troms fylke.

Da hun var tolv år spilte hun Annie i musikalen med samme navn på bryggeteateret i Oslo, der hun allerede da fikk vist fram sitt musikalske sangtalent. Fra 1995 til 1998 gikk Maria på Foss videregående skole, der hun utmerket seg bla i skolerevyen.

Maria deltok i den andre sesongen av Idol i begynnelsen av 2004 og ble raskt fremhevet som seerenes favoritt i konkurransen. Overraskelsen var dermed stor da Maria bare kom på femteplass i Idol, mange mente at den plutselige Idol-exiten hadde med hennes puddelhår-frisyre den avgjørende kvelden å gjøre. Hun ble stemt frem som en av fem av idolfinalistene til å være med på TV2s sommerturne.

På samlecd’en for de 11 finalistene sang Maria låten «Don’t Give A Damn».

Etter Idol fikk Maria signert en platekontrakt med Oslo Recordings og plateselskapet ga ut hennes første singel «Breathing» og fulgte opp med debutalbumet med samme navn. Den fikk terningkast to i VG, som mente albumet var et gjennomsnittlig arbeid fullt av A4-låter. Dagbladet var mer positiv og ga den terningkast fire.

Det sies at MGP-redaksjonen lenge hadde vært interessert i å få Maria til å stille opp i Melodi Grand Prix. Men det var først når Mira Craig kom på banen med «Hold On Be Strong», som var den første låta Mira noensinne skrev at Maria fattet ordentlig interesse for å delta.

Maria Haukaas Storeng stilte i den andre semifinalen som holdt sted i Kongsvinger. Hun ble belønnet med en direkte finalebilett til finalen i Oslo Spektrum. I finalen sang Maria som siste kvinne ut og fikk en av gullbillettene sammen med Veronika Akselsen, King Of Trolls og Torstein Sødal. Superduoen Mira & Maria vant billetten til å forsvare de norske fargene i Beograd med 195.661 stemmer, over åttitusen mer enn andreplassen Torstein og hans ballade «Eastern Wind».

Maria og den amerikansk-inspirerte soulballaden «Hold On Be Strong» ble fort en favoritt blant fansen i Europa og ble sett på som en av kandidatene til å vinne pokalen i Serbia. I det svenske panelet i programmet «Adresse Beograd» var samtlige imponert over jenta fra Senja, som fikk utdelt 24 av 25 mulige poeng.

Like før den avgjørende Eurovision-uken i Beograd, slapp Maria sitt andre studioalbum som fikk samme navn som MGP-bidraget «Hold On Be Strong».

Norge skulle delta i den første semifinalen av to i Beograd tirsdag den 20.mai, og Maria hadde fått tildelt startnummer ni. Maria strålte i sin blå kjole og ga en prikkfri vokalpresentasjon på den avgjørende kvelden. Det smittet over på telefonstemmene og Maria kunne pustet lettet ut når Norge ble lest opp som den aller siste konvolutten etter flere nervepinende minuttet. I ettertid ser man på resultatene at Norge og «Hold On Be Strong» kom på fjerdeplass i sin semifinale.

På pressekonferansen trakk Maria drømmeposisjonen i finalen som startnummer 25 og fikk æren av å være sistemann ut på scenen i Beograd, og som mange vet er det ofte en fordel å starte langt bak. Maria sang helt glitrende og uttrykte sin glede av å få være med på dette med å takke hele Europa på slutten av låten. Hennes glade vesen og låtas positive energi smittet også over på poengene, Norge sanket poeng fra nesten alle land og fikk tolvpoengeren både fra Finland og Sverige. Det resulterte i en verdig femteplass, den beste plasseringen for Norge siden 2003.

«Hold On Be Strong» gikk helt til topps på VG-listen, og tilbrakte totalt 21 uker på listen, derfor var Maria invitert til å opptre på det store VG-lista showet på rådhusplassen. Hun hadde med seg Mira Craig som fremførte «Hold On Be Strong» samt duetten «Mine All Mine» til over hundre tusen tilskuere.

Marias Eurovision-suksess smittet også over i nabolandet Sverige der «Hold On Be Strong» lenge tronet på listene. Hun ble invitert til å synge en duett sammen med Sahlene (Estland 2002) i Melodifestivalen i 2009 med poplåta «Killing Me Tenderly». Det gikk ikke veien, duoen havnet nest sist i sin semifinale.

Nesten samtidig som hennes Melodifestival-deltagelse var Maria aktuell som programleder i den norske Melodi Grand Prix sammen med veteranen Per Sundnes i samtlige delfinaler og finale. I pausen under finalen fikk folket oppleve en medley fra Maria der hun avsluttet med «Hold On Be Strong» til stor jubel i salen.

Hans Marius Hoff Mittet har i over 10 år vært Marias kjæreste, i fjor ble paret endelig mann og kone da de giftet seg i Bygdøy Kirke Lørdag 26.Juni. Maria tok deretter Hans Marius sitt etternavn og heter nå Maria Haukaas Mittet.

I 2010 var Maria tilbake i den norske utvelgelsen der hun sang «You Make My Day», en popballade skrevet av Merethe La Verdi og Mats Lie Skåre. Hun fremførte låta i den første delfinalen som fant sted på Ørlandet, ikledd en mye omtalt buksedress som mange mente virket gammeldags og lite kledelig.

Til tross for de forskjellige meningene runt antrekket falt ihvertfall sangen såpass i smak at Maria ble belønnet med en direkte finalebilett til Oslo Spektrum sammen med Metall-gruppa Keep Of Kalessin. I finalen hadde Maria endret klesstil til et mer moderne antrekk, hun framførte med overbevisnig og stil, men det var ikke nok til å gå videre til gullfinalen.

Etter MGP ble hennes tredje studio album «Make My Day» sluppet, der en av låtene var coverlåten «Precious To Me», en duett med Melodifestival-stjernen Måns Zelmerlöw.

I begynnelsen av 2011 fikk Maria æren å fremføre den offisielle VM-låten når arrangementet tok turen til Oslo.

Balladen «Glorious» ble heller lunkent mottatt av kriterene. VG’s-anmelder Thomas Talseth mente låta manglet personlighet og at den bar preg av å være et bestillingsverk, allikevel var det ingenting å si på stemmen til Maria og terningen landet til slutt på tre.

Også i årets utgave av Melodi Grand Prix var Maria med å bidra, men denne gangen var det hverken som deltager eller programleder, mens som pauseunderholder. Årets pauseinnslag var nemlig tidligere MGP-deltagere som var satt sammen til duett-par. I den tredje semifinalen i Skien sang Åge Sten Nilsen og Maria sammen i en duett på Wig Wams norske vinnerbidrag fra 2005 «In My Dreams».

Maria er ofte å se i offentlig arrangementer og konserter, så det er vel lov for MGP-fans å håpe at hun tar turen tilbake til konkurransen en vakker dag?

Kilder: Wikipedia, NRK
Bilde:NRK

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien