Noen kommer, noen går…

Det spekuleres som alltid nokså vilt rundt Eurovision Song Contest, og det gjelder ikke bare mulige artister, men også mulige deltagerland. Hvem er inne? Hvem returnerer? Hvem trekker seg ut? Hvem gjør debut? Alle har ønsker, mange har tanker, noen har peiling…

eurovisionflags

Og så langt er det kommet et par riktig interessante spekulasjoner…

 

Det første gjelder Israel. Muligheten for at Israel ikke kommer til å delta i Eurovision Song Contest 2012 i Baku ble diskutert allerede før sirkuset hadde forlatt Düsseldorf i mai 2011. Det er flere årsaker som kan bidra til et potensielt nei fra Israel, men jeg vil nevne de to viktigste.

For det første faller finalen på en nokså viktig hellidag i Israel, dog ikke så hellig at det fullstendig utelukker deltagelse. For det andre er den israelske delegasjonen bekymret for sikkerheten i Aserbajdsjan. Både det at Aserbajdsjan grenser til Iran, det at  nesten 100% av Aserbajdsjans befolkning er muslimer og det at landet ligger i konflikt med nabolandet Armenia om området Nagorno-Karabakh er medvirkende årsaker til Israels usikkerhet.israel

Harel Skaat representerte Israel i Eurovision Song Contest 2010 i Oslo

Et annet land som kan komme til å måtte trekke seg fra neste års konkurranse er Portugal. Det er to ulike årsaker til dette, nemlig den vanskelige økonomiske situasjonen i landet, og at den nasjonale fjernsynskanalen RTP muligens skal privatiseres. Det er i så fall usikkert hvorvidt rettighetene til å delta i Eurovision Song Contest automatisk overføres til den nye, private kanalen.

Det vil i så fall bli Portugals fjerde år uten deltagelse siden debuten i 1964. De tre øvrige pausene landet har hatt kom på grunn av boykott (1970), for dårlig gjennomsnittsresultat de foregående fem årene (2000) og rett og slett at RTP ikke ønsket å delta (2002). 

Men mens noen land vurderer å ikke delta er det andre land som mer enn gjerne ønsker å slippe inn i varmen; noen for første gang, andre etter mange år utenfor i kulden. Jeg skal her presentere to, en mulig debutant og en tilbakevendende deltager. 

For å ta debutanten først, så er det Kosovo det er snakk om. Det er mye som skal falle på plass før en deltagelse er mulig, men landet ønsker sterkt å delta. For det første må de bli medlemmer av EBU. For det andre må det finnes en løsning i forhold til at Serbia, Spania og Russland er mot at de skal slippes inn. Et skritt i riktig retning for Kosovo er at de fikk delta i Eurovision Young Dancers 2011 i Oslo i juni. Men dette er helt klart en «vente og se» situasjon.

Kanskje vi kan få høre noe slikt fra Kosovo; Ermal er meget populær blant kosovoalbanere over hele Europa.
Han har blant annet hatt flere konserter i Oslo. 

Et land som kan komme til å gjøre comeback i 2012 er Marokko. De har tidligere deltatt en eneste gang, nemlig i 1980. De ble da representert ved Samira som fremførte sangen «Bitaqat Hob» til en 18. og nest siste plass. Hovedårsaken til at det nå anses som tenkelig at de vil returnere er at Israel kanskje ikke vil delta. Det er Frankrikes Head of Delegation, Bruno Berberes, som nevner mulighetene for at både Kosovo og Marokko kan komme til å melde sin interesse for Baku 2012.

Kilder; eurovision.tv, wikipedia.org, oikotimes.com
Bilde; harelskaat.com 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien