En lang vei for Marokko?

Marokko er kanskje et av de mer mystiske landene i ESC-historien. Enkelt og greit fordi de kun har deltatt én enkelt gang, tilbake i 1980.

 Da sang Samira Bensaid landets eneste bidrag til en skuffende 18.-plass (av 19), men låta både huskes og likes allikevel av mange fans rundt i verden.

marokko

Vi har allerede nevnt Marokko et par ganger i sommer. Landet står listet på Wiki med en «mulig retur» for 2012, men kildene er sparsomme. Den aserbajdsjanske nyhetssiden News.Az som står som en referanse, oppgir igjen sine kilder til Gün.az, som igjen ikke har noen kildehenvisninger.

Det kan se ut som om noe av ryktet stammer tilbake til en uttalelse gitt fra den franske delegasjonen tidligere i vår, da franskmennene i et intervju kom med utsagn om at det var sannsynlighet for igjen å se Marokko i konkurransen.

Marokko har geografisk og kultulert nærere bånd til Sør-Europa enn flere andre naboland, og kan regnes som det minst arabiske i den arabiske verdenen. Kongedømmet har riktignok ligget i flere knivinger med naboen i nord, Spania, men situasjonen her har roet seg betraktelig de siste årene. Også Italia har et nært forhold til landet.

Landet har også omfattende samarbeid og frihandelsavtaler med EU og USA.

Det er en utsrakt oppfatning at Marokko deltok i 1980 nettopp fordi Israel holdt seg borte fra konkurransen dette året, og det er også riktig at myndigheten er pro-arabiske, men ikke i samme utstrakning som flere av nabolandene i øst.

Landets ledende TV-stasjon var lenge enerådende i landet: SNRT er kjent for sine nære tilknytninger til styresmaktene, og den har også en nokså restriktiv sendepolitikk.

De siste årene har derimot denne hovedkanalen blitt utfordret av 2M TV, som gjerne kan kalles Marokkos svar på «TV2».  2M er basert i Casablanca og var fra oppstarten uavhengig av staten. Den ble imidlertid statseid etter hver, men har likevel klart å beholde en nesten unik profil på sine sendinger til et arabisk land å være. Her finner vi de største TV-showene, amerikanske TV-serier, underholdnign og spill – og kanalen fremstår faktisk som et symbol på at ytringsfriheten i Marokko er adskillig høyere enn i flere andre arabiske land.

Det er 2M som både wiki, nyhets- og fansider trekker frem som en potensiell deltaker for Marokko i Eurovisjonen. Det er bare ett problem: Kanalen er ikke EBU-medlem! Imidlertid står kanalen oppført med et «pending EBU membership», hvilket vil si at det ventes at kanalen vil søke om et fullt medlemsskap på et eller annet tidspunkt.

Skjer dette, kan dørene utmerket godt være åpne for å se også et afrikansk land i ESC!

Til da, er det bare å følge med her på escNorge og andre sider. Vi følger både Marokko og andre (u)mulige deltakerland videre utover sensommeren og høsten.


Les mer på escNorge:

Fokus på Marokko

Noen kommer, noen går…

Kilder: wiki, news.az, gün.az, 2m.ma

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien