Soluna Samay – fra Gatemusikant til store scener!

Etter endda et spektakulært show fra Danmarks Radio, fandt de knapt 5.6 mio. danskere deres vinner av Dansk Melodi Grand Prix 2012, og dervet representanten som skal forsvare de røt/hvite farger i Baku til mai.

SolunaSamya2012

 

Arenaen Gigantium i Aalborg dannede rammerne for det spektakulære show, som endda en gang viste at Danmarks Radio forstår at lave en fest, som indeholder alt hvad der skal til, for at underholde seerne i hele showets lengde. Verterne Louise Wolff & Emil Thorup viste med charme og humor, at valget av duoen var riktigt gjort.

 

9 låter startede med å være i åpen konkurranse, og etter at alle havde gjort sit bedste, var det tid for seerne og den danske fagjury til å gjøre deres bedste, for å sikre de bedste 3 låter kom sig til superfinalen. Med en blanding av Pop, Jazz-pop, Ballade, Duetter, Disco & Dubstep kom de 9 låter rundt i forskjellige genre, og henvendte sig båte bredt og mere smalt, alt etter hvilken låt man lyttede til.

 

Det danske startfelt 2012:

Jesper NohrstedtTake our hearts (Wildcard)

AyaBest thing I got

Kenneth PotempaReach for the sky

Ditte MarieOverflow

Emilia og Philip HallounBaby, love me

SuriyaForever I B young (Wildcard)

Karen ViuffUniverse

SolunaShould’ve known better (Wildcard)

Christian Brøns og Patrick IsakssonVenter (Wildcard)

 

Verterne presenterte etter den første avstemning, de 3 låter som kom sig vitere til superfinalen: Jesper Nohrstedt, Soluna samt Christian Brøns & Patrick Isaksson. Deretter var det atter tid til å fremføre låterne, inden at seerne, den danske fagjury og de 4 internasjonale juryer fra Aserbajdsjan, Norge, Russland & Tyskland skulle stemme vinneren frem.

 

Årets unnerholdning kom fra bade fjorårets danske vinner A Friend In London, som har allieret sig med Howie D. på deres nye cd. Alexander Rybak var den andre del av unnerholdningen, da han gav et medley av flere Eurovisjons-vinnere, krydret med et veldansende gjeng bak sig. Flere klip fra forgangene Eurovisjons deltakelser fandt vei til skjermene gjennom kvelden, hvor man glidende gjorde entre for bl.a. de 4 internasjonale juryer, som var med til å avslutte kvelden.

 

Først var det tid for de internasjonale juryer til å avgive stemmerne sine, alle var de enige om at duetten Christian Brøns & Patrick Isaksson skulle blive nr. 3, til gjengeld var der uenighet om plaseringen av låterne fra Jesper Nohrstedt & Soluna – Norge, Russland & Tyskland havde Jesper Nohrstedt som vinner, medens at Aserbajdsjan ønskede Soluna som vinneren. Etter de havde givet deres stemmer, var resultatet at Christian Brøns & Patrick Isaksson havde 32 poeng, Soluna 42 poeng & Jesper Nohrstedt 46 poeng.

 

Den danske jury var likeledes enig om, at duetten med Christian & Patrick skulle have 8 poeng, Jesper Nohrstedt 10 poeng, og Soluna skulle gå seiersrikt ut av konkurransen. Den sidste halvdelen av poengene skulle seerne leverer, og her blev der vanen tro byttet liten om på stillingen, Jesper Nohrstedt fik 46 poeng, Duetten Christian & Patrick 48 poeng, og Soluna en sikker første plass med 56 poeng.

VinderenEr2012

 

Den endelige stilling blev:

 

88 poeng : Christian Brøns og Patrick IsakssonVenter

102 poeng : Jesper NohrstedtTake our hearts

110 poeng : SolunaShould’ve known better

 

Endda et Dansk Melodi Grand Prix var over, en kveld med velkomponert musik, fyrværkeri, glimmer, humor, og en scene som var Eurovisjonen værdig, og et vertspar som stod godt til hinanden. Danmarks Radio sluttede av med et kjempe brak, som feirede den 42. danske vinner – Soluna Samay. Hun tok alle med storm, og overraskede selv bookmakerne ved Danske Spil, som havde hende til en 4. plass.

 

 

Jenten som tok mange på sengen, er den 21-årige Soluna Samay, som stillede med 3 populære gutter bak sig. Soluna er kanskje en god blanding av det meste – Tysk, Svejtsisk, Guatemalsk & Bornholmsk. Hun er gatemusikansk, og har hele livet kørt med familjen på veiene rundt omkring i verden, medens at de spillede i de forskjellige byer som lå på veien. Hun mester båte bas og trommer, og utover å synge har hun studert musik.

 

I 2011 kom hennes første album «Sing out loud«, som bl.a. leverte låten Two seconds ago, som hørtes flittigt på Danmarks Radios P4, samt sikrede hende en plass på P3’s Karrierekanon. De 3 gutter bak Soluna er nogen av de populære i Danmark: Remee, Chief 1 & Isam B. 2 av dem har tidligere været med bak låter ved Eurovisjonen, så en smule erfaring er allerede sikret det danske team.

 

Remee har skrevet og co-produsert flere end 60 hits på verdensplan, og har solgt mere end 25 mio. plater. Han var sjelv en del av gruppen Sound of Seduction, inden at han for alvor begyndte at utvikle andre stjerner. Han har været en velset dommer ved X-factor av flere omgange, og brakte blandt andet Jesper Nohrstedt til en 3. plass i konkurransen. Remee var også en av 3 bak den tyske Eurovisjons låt Disappear i 2008, som No Angels fremførte i Beograd.

 

Chief 1 var en del av Danmarks første rapgruppe Rockers by Choice, senere hen har han som komponist og produser solgt over 1 mio. albums i Danmark, og har flere navne som: Outlandish, Kim Larsen & Ace og Base på samvittigheten. Han var også mannen bak den danske «revolusjon» i MGP, da han stod bak Danmarks låt i 1997, Stemmen i mit liv, som Kølig Kaj fremførte i Dublin.

 

Isam B er den ene 3. del av sukses gruppen Outlandish, som båte har gjort det godt i Danmark og i Europa. Som solo har han spundet guld på flere elskede «gamle» låter, bl.a. Vårvise av Sebastian og den danske «nasjonallåt» I Danmark er jeg født. Derutover har han flørtet musikalsk med et av de store navne innenfor populærmusikken i Danmark, Sys Bjerre.

 

I skrivende stund har Dansk Melodi Grand Prix sat sit præg på bl.a. I-tunes listen i Dnamark:

#1: Soluna – Should’ve known better

#2: Jesper Nohrstedt – Take our hearts

#3: Christian Brøns og Patrick Isaksson – Venter

#34: Ditte Marie – Overflow

#35: Aya – Best thing I got

#58: Karen Wiuff – Universe

#70: Christian Brøns og Patrick Isaksson – Venter

#74: Emilia & Philip – Baby, love me

 

 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien