Folkefest med økonomisk bi-smak

Så er årets utgave av delfinaler i Melodi Grand Prix i gang og første ute var Ørlandet i går. Videre følger delfinaler de kommende lørdager i Larvik og Florø før det hele kulminerer i en stor finale i Oslo Spektrum lørdag 11.februar.

norge

Det er den 50. gangen NRK avvikler Melodi Grand Prix i forbindelse med Eurovision Song Contest og de siste årene har målet vært etter svensk oppskrift å involvere hele landet, i noe man så for seg som en gedigen musikalsk folkefest. Distrikts-Norge har jo vanen inne for å sutre om at «alt foregår og blir lagt til Oslo» og her hadde man altså en gyllen sjanse for kommunene til å få glitter og stas ut til folket og samtidig få satt nettopp sin kommune på turistkartet i beste sendetid.. Gleden var stor inntil kommunene og dets innbyggere forstod at de måtte være med på å betale for kalaset.

Kostnader var kanskje en liten detalj som kommunene og dets innbyggere hadde oversett i kampen om å få arrangere et TV-show. De er vant med at alt betales over lisenspengene og NRK’s budsjetter og hadde ikke tatt høyde for at det er nettopp derfor «alt foregår og legges til Oslo», fordi det er der NRK har sine studioer, utstyr og medarbeidere. Den minste lille produksjon utenfor Oslogryta blir dyrere når alt skal flyttes. Og den fordyrende kostnaden mener NRK at kommunene må ta.

Flere kommuner, der i blant Bodø og Alta hev seg ivrige på tilbudet om å avholde delfinaler, men måtte kaste inn håndkledet etter noen år pga anstrengt kommuneøkonomi. Bodø Kommune hadde jo en vill ide om å arrangere den internasjonale finalen i ESC i 2010 og sånn i ettertid kan man jo lure på hvor de hadde tenkt pengene skulle komme fra. I det hele tatt har alle Norges storbyer så langt avstått fra å holde en delfinale, da de alle har mer prekære utfordringer å bruke penger på.

Det viser seg også at det private næringslivet heller ikke har vært like villige til å sponse delfinalene som kommunene trodde. Næringslivet tolker det vel dit hen at bedriftens navn vist på TV i et sekund eller så har noe å si for arbeidsplasser, etterspørsel eller bedriftens økonomi. De få minuttene som i det hele tatt brukes visuelt på kommunen under showet, er så generelt at man som TV-seer ikke aner hva man egentlig så i det øyeblikket sekvensen er over.

La oss se litt på hva en delfinale vil koste en kommune i kroner og ører. Vi kan bruke Florø som eksempel da deres tall for årets avvikling er tilgjengelig.

Det er eventselskapet HippHipp Flora som har option på å gjennomføre MGP i Florø i 2012 og 2013. Det er de som har søkt om tilskudd på kr 900 000,- fra Fylkestinget til avvikling av ny delfinale i Florø i 2012. Tallene baserer seg på fjorårets tilskudd til samme sak og gevinstene man legger vekt på er samfunnsmessige, markedsmessige og økonomiske gevinster for kommunen. Budsjettet for 2011 var estimert til kr 3 250 000,- mens inntektene etter delfinalen viste et positivt resultat på kr 3 396 438,-, dvs et overskudd på knappe kr 147 000,-. Tilsvarende for i år regner man med et overskudd på mellom kr 180 000,- og 200 000,-, fordi man mener man har mer erfaring og at HippHipp Flora har gode muligheter til å gjenta suksessen.

Med andre ord er ikke gevinsten stor og satsningen på MGP er et økonomisk sjansespill for kommunene. Det er på lang nær sikkert at innvesteringene i en delfinale vil komme ut i pluss. Dette er en sjanse som mange lokalpolitikerne ikke er villige til å ta og dette er nok årsaken til at interessen for avvikling av en delfinale i norske kommuner er laber.

I år har det vært ekstra vanskelig å finne arrangørkommuner, dvs Florø og Ørlandet var vel i utgangspunktet klare, men Larvik takket ja etter en lang og opprivende kamp i kommunen. I tillegg har Larviksfolket engasjert seg voldsomt og diskusjonen har gått høylytt både i media, på blogger og på Facebook. Larvik kommune er nemlig i prinsippet konkurs etter bl.a. innvestering i kulturpalasset Bølgen til 190 millioner kroner og folket og enkelte kommunepolitikere er i harnisk over pengebruken. Det kreves millioner i offentlig støtte hvert år for å drive kulturhuset. Da NRK ønsket å legge en delfinale til Larvik krevde Dinamo kr 800 000,- for jobben. Det hadde ikke en lutfattig kommune som Larvik råd med og avviste forslaget. Tilsvarende tar Dinamo kr 1 250 000.- av Flora Kommune. Flora er den kommunen som i år får mest tilskudd fra det offentlige, 400 000,- skattekroner har kommunen bidratt med og Sogn og Fjordane Fylkeskommune har toppet dette med kr 750 000,-. 

Totalt har da skattebetalerne i Flora og Sogn og Fjordane bidratt med 2.350.000 kroner til to delfinar i Melodi Grand Prix.
Tilbake får en i følge NRK verdifull kompetanse på store arrangement, lokal entusiasme og stolthet, lokale talentkonkurranser og markedsføring i beste sendetid på Norges største TV-kanal. Er det verd prisen, se det må den enkelte kommune selv avgjøre.

Ørland, som arrangerer delfinale i MGP for tredje gang i år, bruker 625.000 kommunale kroner på arrangementet. De får ingen søtte fra fylkeskommunen, noe de heller ikke fikk i fjor.

Etter mye om og men og høylytte diskusjoner i kommunestyret har Larvik Kommune nå bevilget kr 200 000,- til formålet, mens Vestfold Fylkeskommune ikke bevilger et øre. Reaksjonene lot ikke vente på seg og Larviks befolkning er i opprør pga bevilgningen. Det spares for tiden inn på alt og verst har det gått ut over eldre og syke mener folk i Larvik, da kan man ikke bare bevilge penger til MGP. Det vises bl.a. til at kommunen har droppet søndagsmiddagen på eldresentrene for å spare kr 25 000,- og eldre som bor hjemme ikke får hjemmehjelp. Folk mener det er uverdig at NRK ber om penger fra kommuner som praktisk talt er konkurs og truer med opprør og boikott. Videre mener folk at slike arrangement, hvor MGP blir satt opp mot kommunens primærbehov, vil få dårlig omtale og er dømt til å tape i regionen.

Like fullt går delfinale nr 2 av stabelen neste lørdag i Arena Larvik (nok et kostbart prosjekt som ble åpnet i 2009) og erfaringsmessig er det nok fullt i salen (5000 tilskuere), dårlig kommuneøkonomi eller ikke. Dette er tross alt det største som har hent på underholdningsfronten i Larvik på lange tider. Men det er et tankekors at et arrangement som i utgangspunktet skulle samle folket heller splitter pga kostnadene. Det er mange kommuner som sikkert skulle ønske å arrangere MGP, men som ikke vil gå på akkord med sine innbyggere. Heldigvis finnes det også fornuft ute i distrikts-Norge.  Dette er kanskje noe NRK bør ta i betraktning når man planlegger neste års MGP.

Om man drar en sammenligning har vi ikke hørt om kommuner som ikke har råd til å arrangere idrettsarrangement som NM, EM og VM eller for den saken skyld fotball. Da står det ikke på kronene verken i kommunene eller hos NRK og NRKs budsjett er da stort nok til å sende halve staben Norge og jorda rundt i månedsvis. Når det kommer til krita må jo NRK i tillegg betale for rettighetene til å vise idrettsarrangement fra utlandet. Sett i det lyset burde i det minste tre delfinaler i VM i musikk være gratis for kommunene. Tenk på saken NRK, det er ikke for sent å snu, det er enda muligheter til å forvandle Melodi Grand Prix til en gedigen folkefest og ikke til en fest som gir deg flau smak i munnen.

 

Kilder: Østlands-Posten, Næringsavdelinga Flora Kommune, Firda.no

 

 


 

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien