Foto: Corinne Cumming / EBU
Fakta
Slagord  
Dato Semifinaler: mai 2024
Finale: mai 2024
Sted Sverige
Programleder  
Vertskringkaster Sveriges Television (SVT)
Deltakerland  
Deltar ikke Bulgaria
 Russland (utestengt)
 Belarus (utestengt)
Returnerer Luxembourg
Stemmesystem Semifinalene: 100 % telefon og SMS – 12, 10 og 8–1 poeng
Finalen: 50 % jury / 50 % telefon og SMS – to sett med 12, 10 og 8–1 poeng
Vinner  

Eurovision Song Contest 2024 blir den 68. utgaven av sangkonkurransen. Loreen vant Eurovision Song Contest 2023 for Sverige med sangen «Tattoo» i Liverpool, Storbritannia. BBC og Liverpool arrangerte på vegne av Ukraina på grunn av Russlands invasjon av landet.

Eurovision Song Contest arrangeres i Sverige for syvende gang. Sverige deler nå rekorden med Irland som tidenes mestvinnende Eurovision-nasjoner.

Dato for Eurovision Song Contest 2024 er ikke bestemt enda, men det kan virke som de mest sannsynlige datoene er tirsdag 14., 16. og 18. mai.

Arrangementer som kan påvirke datoene for Eurovision 2024:
– UEFA Champions League: Semi-finaler 30 april, 1, 7 og 8 may. Finale 1 juni 2024.
– UEFA Europa League: Semi-finaler 2 og 9 mai. Finale 22. mai 2024.
– Tysk Fotball Cup: Finale 25. mai 2024.

Returnerer

Luxembourgs kringkaster RTL annonserte den 10. mai 2023 at de vil returnere i 2024. Landet deltok i sangkonkurransen da den først startet i 1956, men trakk seg ut i 1993. Etter en 30 års pause er de endelig tilbake. Luxembourg har en av de mest suksessfulle merittene I konkurransen, med fem seiere å vise til.

Bidrag

Semifinalene

Eurovision Song Contest 2024 vil bestå av to semifinaler og en finale. Ti land går videre fra hver semifinale.

Semifinale 1

I den første semifinalen stemmer tre av de forhåndskvalifiserte landene, samt online-stemmer fra ‘Rest of the World’.

Startnr. Land Artist Låt Språk Plass Poeng
             

Semifinale 2

I den andre semifinalen stemmer tre av de forhåndskvalifiserte landene, samt online-stemmer fra ‘Rest of the World’.

Startnr. Land Artist Låt Språk Plass Poeng
             

Finalen

Seks land er allerede forhåndskvalifisert til finalen; De fem store og fjorårets vinner Sverige. Totalt vil det bli 26 sanger i finalen.

Startnr. Land Artist Låt Språk Plass Poeng
   Frankrike          
   Spania          
   Sverige          
   Italia          
   Tyskland          
   Storbritannia          

Vertsby

Stockholm var tidlig ute med å vise sin interesse for å arrangere Eurovision 2024. Allerede før Sverige hadde vunnet ESC-finalen 2023 skal det visst nok ha foregått møter om mulighetene i Stockholm. Andre byer som allerede har meldt sin interesse skal være Malmö, Göteborg og Örnsköldsvik.

Vertsbyen må ha:

Arena

Infrastrukturen til arenaen skal:
Mulige verstbyer:

Sist gang Sverige arrangerte Eurovision var Globen arenaen, i 2016. Globen er stengt for oppussing i 2024 og kan derfor ikke brukes. På Stockholms to andre arenaer, Friends Arena og Tele2 Arena spilles det fotball, og mai/juni er høysesong i ligaen. Live Nation som er ansvarlig for driften ved arenaene sier at foreløpig vet de veldig lite, men de ønsker å gå i dialog for å finne en løsning.

I 2024 er det 50 år siden ABBA vant Eurovision Song Contest, og med et slikt jubileum er det ikke usannsynlig at Stockholm, der ABBA-museet ligger, vil bli neste års vertsby.

Friends Arena har en kapasitet på 60.000, og Tele2 Arena har en kapasitet på 30.000.

Malmö og Malmö Arena var vertskap da Eurovision Song Contest ble arrangert i Sverige 2013. Arenaen har en kapasitet på 15.500.

Göteborgs Scandinavium har en kapasitet på 14.400, men her er ikke taket sterk nok til å bære lysriggen som kreves for Eurovision Song Contest, men dette kan det være mulig å finne løsninger på innen 2024.

I Örnsköldsvik finnes Hägglunds Arena, som har holdt delfinaler i Melodifestivalen i 2007, 2010, 2014, 2018 og 2023. Arenaen har en kapasitet på 9,800, men det kan være at byens begrensede hotellkapasitet vil sette kjepper i hjulene for ønsket om å arrangere Eurovision Song Contest.

Eurovision Village

Eurovision Village er den offisielle festival-plassen under Eurovision-ukene. Her vil DJ’s, artister og andre kjente fra vertslandet eller ESC-universet opptre. Under livesendingene er det mulig å se showene på storskjerm sammen med tusenvis av andre feststemte tilskuere. Flere vertsland har tidligere valgt å lese opp sine stemmer direkte fra scenen i Eurovision Village. Alle sendingene kan ses på storskjerm her.

Euroclub

Ofte kun tilgjengelig for akkreditert presse og fanpresse. Noen år er det mulig å kjøpe inngangsbillett i døra. På Euroclub er det gjerne opptredener fra artistene, spesielle fester og den offisielle etterfesten til finalen.

Eurocafé

Også kjent som Euro fan café. Dette er stedet der fans møtes til spesielle tilstelninger og fester. Eurocafé organiseres av OGAE-fanklubbene.

Billetter

Vanligvis starter billettsalget tidlig samme år eller sent året før konkurransen. Vi forventer at billettene til Eurovision Song Contest 2024 legges ut for salg sent i 2023.

Starten på billettsalget avhenger av flere faktorer. For det første må vertsby og arena velges. For det andre valg av billettbyrå. For det tredje en plantegning av seter og tribuner i arenaen når scenedesign, green room og kameraplassering er grovt bestemt.


Her er en oversikt over når billettene har blitt lagt ut for salg de siste årene:

De seneste årene har billettene blitt lagt ut for salg i ulike bolker, basert på antall tilgjengelige plasser i salen. Det legges vanligvis ut billetter til ni show: seks prøver og tre livesendinger.

Juryprøvene/generalprøvene er der juryene skal avgi sine poeng og 50% av resultatet avgjøres, hvis de stemmer i semifinalen. Dette er sendinger som er tilnærmet like livesendingene. Resultatene som leses opp under denne prøven er simulerte og helt tilfeldige. Artistene vil være stylet likt som på TV-sendingen og gjøre nummeret så godt de klarer. Dette showet blir kun vist på TV dersom noe går galt under direktesendingene.

Familieprøvene går på dagtid. Dette er avslappede prøver hvor artistene kan komme uten sminke og kostymer.

Livesendingene er opptaket hele Europa får se på skjermene sine. Det er svært vanskelig å få tak i disse billettene, og det kan lønne seg å være tidlig ute i den digitale køen for billettsalget.

Billettpriser

Billettprisene varierer veldig, alt fra 100 NOK – 4000 NOK. De billigste billettene får man gjerne til familieprøvene til semifinalene, og de dyreste er oftest til livesendingen for finalen.

Billetter for fans

Er du medlem av den norske Grand Prix-klubben kan man få gode billetter til showene!

I mange år har en rekke billetter blitt reservert for medlemmene i en av de offisielle Eurovision-fanklubbene rundt om i verden. Disse billettene vil som regel være til områder rett foran scenen, i en spesiell fan-sone. Billettene selges vanligvis i pakker, med billetter til seks forestillinger: De tre live-showene og de tre juryprøvene.

Fanbillettene vil bli solgt gjennom de offisielle Eurovision-fanklubbene.

Uttakinger

Land Uttaking Bidrag Sted
 Albania Festivali i Këngës    
 Aserbajdsjan      
 Belgia Eurosong    
 Danmark Dansk Melodi Grand Prix    
 Estland Eesti Laul    
 Finland Uuden Musiikin Kilpailu    
 Georgia The Voice Georgia (artist)    
 Irland      
 Island Söngvakeppnin    
 Italia Festival della canzone italiana    
 Kroatia Dora    
 Latvia Supernova    
 Litauen Pabandom iš naujo!    
 Malta Malta Eurovision Song Contest (artist)    
 Moldova      
 Norge Melodi Grand Prix    
 Polen Tu bije serce Europy! Wybieramy hity na Eurowizję    
 Portugal Festival da Canção    
 Romania Selecţia Naţională    
 San Marino Una voce per San Marino    
 Serbia      
 Spania Benidorm Fest    
 Storbritannia      
 Sverige Melodifestivalen    
 Tsjekkia Eurovision Song CZ    
 Tyskland Unser Lied für Liverpool    
 Ukraina Vidbir    

← Liverpool 2023 • Sverige 2024 • Lugano 1956 →