Eurovision 2022: Ukraina, semifinale 1. Foto: Alexander Gjørøy / ESC Norge
Fakta
Slagord United by music
Dato Semifinaler: 9. og 11. mai 2023
Finale: 13. mai 2023
Sted Liverpool Arena i Liverpool i Storbritannia
Programleder Alesha Dixon, Hannah Waddingham, Julia Sanina og Graham Norton (finalen)
Vertskringkaster British Broadcasting Corporation (BBC)
Deltakerland 37
Deltar ikke  Nord-Makedonia
 Bulgaria
 Montenegro
 Russland (utestengt)
 Belarus (utestengt)
Stemmesystem Semifinalene: 100 % telefon og SMS – 12, 10 og 8–1 poeng
Finalen: 50 % jury / 50 % telefon og SMS – to sett med 12, 10 og 8–1 poeng
Vinner  

Eurovision Song Contest 2023 blir den 67. utgaven av sangkonkurransen. Kalush Orchestra vant Eurovision Song Contest 2022 for Ukraina med sangen «Stefania» i Torino i Italia, men på grunn av Russlands invasjon av landet vil ikke 2023-årgangen foregå på ukrainsk jord.

Flere land var tidlig ute med å si at de ville hjelpe Ukraina med å avholde Eurovision Song Contest 2023.

Hvorfor Liverpool?

Den 17. juni slapp EBU en pressemelding der de sa at de har sett på flere muligheter sammen med den ukrainske kringkasteren UA:PBC, men etter grundig analyse har de kommet frem til at UA:PBC ikke klarer å møte sikkerhets- og driftsgarantiene som kreves for at en kringkaster skal være vertskap for, organisere og produsere Eurovision Song Contest.
I samme pressemelding forteller EBU at de vil gå i dialog med BBC om muligheten for å arrangere neste års ESC i Storbritannia, da de kom på 2. plass i Torino 2022.

Den 25. juli ble det offentliggjort at Storbritannia skal være arrangør for Eurovision 2023. BBC vil overta det kommende arrangementet for den Ukrainske kringkasteren UA:PBC. Les hele pressemeldingen her.

Dette er den femte gangen Storbritannia tar på seg arrangementet på vegne av andre vertsnasjoner, som av ulike årsaker ikke har hatt anledning til å arrangere selv. Eurovision 2023 blir den niende gangen BBC arrangerer sangkonkurransen!

Bidrag

Semifinalene

Eurovision Song Contest 2023 vil bestå av to semifinaler og en finale. Ti land går videre fra hver semifinale. Konkurransen vil totalt bestå av 37 land. Alle de som deltok i 2022, bortsett fra Nord-Makedonia, Montenegro og Bulgaria.

Semifinale 1

I den første semifinalen stemmer de forhåndskvalifiserte landene Tyskland, Frankrike og Italia, samt online-stemmer fra ‘Rest of the World’.

Startnr. Land Artist Låt Språk Plass Poeng
1  Norge Alessandra «Queen of Kings» Engelsk, italiensk, latin    
2  Malta The Busker «Dance (Our Own Party)» Engelsk    
3  Serbia Luke Black «Samo mi se spava» Serbisk, engelsk    
4  Latvia Sudden Lights «Aijā» Engelsk, latvisk    
5  Portugal Mimicat «Ai Coração» Portugisisk    
6  Irland Wild Youth «We Are One» Engelsk    
7  Kroatia Let 3 «Mama ŠČ!» Kroatisk    
8  Sveits Remo Forrer «Watergun» Engelsk    
9  Israel Noa Kirel «Unicorn» Engelsk, hebraisk    
10  Moldova Pasha Perfeni «Soarele și luna» Rumensk    
11  Sverige Loreen «Tattoo» Engelsk    
12  Aserbajdsjan TuralTuranX «Tell Me More» Engelsk    
13  Tsjekkia Vesna «My Sister’s Crown» Tsjekkisk, engelsk, ukrainsk, bulgarsk    
14  Nederland Mia Nicolai & Dion Cooper «Burning Daylight» Engelsk    
15  Finland Käärija «Cha Cha Cha» Finsk    

Semifinale 2

I den andre semifinalen stemmer de forhåndskvalifiserte landene Spania, Storbritannia og Ukraina, samt online-stemmer fra ‘Rest of the World’.

 

Startnr. Land Artist Låt Språk Plass Poeng
1  Danmark Riley «Breaking My Heart» Engelsk    
2  Armenia Brunette        
3  Romania Theodor Andrei «D.G.T. (Off and On)» Engelsk, rumensk    
4  Estland Alika «Bridges» Engelsk    
5  Belgia Gustaph «Because of You» Engelsk    
6  Kypros Andrew Lambrou «Break a Broken Heart» Engelsk    
7  Island Diljá «Power» Engelsk    
8  Hellas Victor Vernicos «What They Say» Engelsk    
9  Polen Blanka «Solo» Engelsk    
10  Slovenia Joker Out «Carpe diem» Slovensk    
11  Georgia Iru Khechanovi        
12  San Marino Piqued Jacks «Like an Animal» Engelsk    
13  Østerrike Teya & Salena «Who the Hell is Edgar?» Engelsk, italiensk    
14  Albania Albina & Familja Kelmendi «Duje» Gegisk    
15  Litauen Monika Linkytė «Stay» Engelsk, litauisk    
16  Australia Voyager «Promise» Engelsk    

Finalen

Seks land er allerede forhåndskvalifisert til finalen; De fem store (der Storbritannia også er vertsland) og fjorårets vinner Ukraina. Totalt vil det bli 26 sanger i finalen.

Startnr. Land Artist Låt Språk Plass Poeng
   Frankrike La Zarra «Évidemment» Fransk    
   Italia Marco Mengoni «Due vite» Italiensk    
   Spania Blanca Paloma «Eaea» Spansk    
   Storbritannia Mae Muller «I Wrote a Song» Engelsk    
   Tyskland Lord of the Lost «Blood and Glitter» Engelsk    
   Ukraina Tvorchi «Heart of Steel» Engelsk, ukrainsk    

Vertsby

Så mye som 20 byer meldte sin interesse for å arrangere ESC da det ble klart at Storbritannia tok over vertskapet for Ukraina. Den 12. august ble det kjent at det fortsatt var 7 byer med i kampen om vertskapet. Den 27. september ble det kjent at kun to byer gjenstår i kampen om å arrangere Eurovision 2023 – Glasgow og Liverpool. 7. oktober ble den endelige avgjørelsen tatt og musikkbyen Liverpool fikk vertskapet for 2023.

Det var i «The One Show» på BBC One nyheten om hvilken britisk by som var valgt til vertsby ble offentliggjort. Programlederne Alex Jones og Ronan Keating hadde besøk av Graham Norton i studio, og det var Norton som var budbringeren. Og byen er Liverpool, 9., 11. og 13. mai 2023.

Liverpool

Liverpool har omtrent 500.000 innbyggere og ligger vest i Storbritannia, ikke lagt fra Wales, på nordsiden av fjorden som dannes av elven Mersey. Liverpool er er Storbritannias nest største eksporthavn, og byen har et kompakt sentrum som domineres av jernbanestasjoner og kontorkomplekser.
For å komme seg rundt i Liverpool kan man ta tog, buss, ferge eller sykkel.

Liverpool er den byen i Storbritannia med flest gallerier og nasjonale museer, bortsett fra London. I 2008 var byen europeisk kulturhovedstad.

Byens musikkultur har satt Liverpool på verdenskartet, mye takket være The Beatles som ble en av Storbritannias mest kjente og ettertraktede band. Havnebyen har fått mye heder og anerkjennelse takket være sin pulserende musikkscene, natteliv, restauranter, klubber og underholdning. I tillegg til dette er byen kjent for sine to store fotballag: Liverpool FC og Everton FC.

Albert Docks, et dokkanlegg fra 1840-tallet er pusset opp og rommer blant annet Merseyside Maritime Museum, Tate Gallery Liverpool og like ved ligger også Liverpool Arena.

Arena

Liverpool Arena, også kjent som M&S Bank Arena er en del av Exhibition Center Liverpool og ligger plassert på King’s Dock, like ved elven Mersey, sentralt i Liverpool by. Arenaen åpnet i 2008 og har en kapasitet på 11.000 tilskuere.

Man kan ta seg til arenaen med buss, og den ligger en kort spasertur fra James Street togstasjon.

Eurovision Village

Eurovision Village er den offisielle festival-plassen under Eurovision-ukene. Her vil DJ’s, artister og andre kjente fra vertslandet eller ESC-universet opptre. Under livesendingene er det mulig å se showene på storskjerm sammen med tusenvis av andre feststemte tilskuere. Flere vertsland har tidligere valgt å lese opp sine stemmer direkte fra scenen i Eurovision Village.

Liverpool ser nå på muligheten til å huse Eurovision Village på ikoniske Pier Head.

Euroclub

Ofte kun tilgjengelig for akkreditert presse og fanpresse. Noen år er det mulig å kjøpe inngangsbillett i døra. På Euroclub er det gjerne opptredener fra artistene, spesielle fester og den offisielle etterfesten til finalen.

Eurocafé

Også kjent som Euro fan café. Dette er stedet der fans møtes til spesielle tilstelninger og fester. Eurocafé organiseres av OGAE-fanklubbene.

Billetter (utsolgt)

Billettsalget til Liverpool ble lagt til 7. mars 2023 og alle billettene ble solgt ut ganske raskt.
Her er en oversikt over når billettene har blitt lagt ut for salg de siste årene:

De seneste årene har billettene blitt lagt ut for salg i ulike bolker, basert på antall tilgjengelige plasser i salen. Det legges ut billetter til ni show: seks prøver og tre livesendinger.

Juryprøvene er der juryene skal avgi sine poeng og 50% av resultatet avgjøres. Dette er sendinger som er tilnærmet like livesendingene. Resultatene som leses opp under denne prøven er simulerte og helt tilfeldige. Artistene vil være stylet likt som på TV-sendingen og gjøre nummeret så godt de klarer for å imponere juryene.

Familieprøvene går på dagtid. Dette er avslappede prøver hvor artistene kan komme uten sminke og kostymer.

Livesendingene er opptaket hele Europa får se på skjermene sine. Det er svært vanskelig å få tak i disse billettene, og det kan lønne seg å være tidlig ute i den digitale køen for billettsalget.

Billettpriser

Billettprisene varierer veldig, alt fra 100 NOK – 4000 NOK. De billigste billettene får man gjerne til familieprøvene til semifinalene, og de dyreste er oftest til livesendingen for finalen.

Billetter for fans

Er du medlem av den norske Grand Prix-klubben kan man få gode billetter til showene!

I mange år har en rekke billetter blitt reservert for medlemmene i en av de offisielle Eurovision-fanklubbene rundt om i verden. Disse billettene vil som regel være til områder rett foran scenen, i en spesiell fan-sone. Billettene selges vanligvis i pakker, med billetter til seks forestillinger: De tre live-showene og de tre juryprøvene.

Fanbillettene vil bli solgt gjennom de offisielle Eurovision-fanklubbene.

Uttakinger

Ukraina var først ut med sin nasjonale finale 17. desember 2022. Finalen ble holdt i et tilfluktsrom på metrostasjonen Majdan Nezalezjnosti i Kyiv. Dette er første gang en nasjonal finale har blitt arrangert på en metrostasjon. Samme dag som finalen kunne VG melde at flyalarmen gikk i hele Ukraina.

Land Uttaking Bidrag Sted
 Albania Festivali i Këngës 26  
 Aserbajdsjan      
 Belgia Eurosong 7 Palais 12 / Paleis 12 i Brussel
 Danmark Dansk Melodi Grand Prix 8 Arena Næstved i Næstved
 Estland Eesti Laul 20 Viimsi Artium i Viimsi (SF) og Tondiraba jäähall i Tallinn (F)
 Finland Uuden Musiikin Kilpailu 9 Logomo i Åbo
 Georgia The Voice Georgia (artist)    
 Irland   6  
 Island Söngvakeppnin    
 Italia Festival della canzone italiana   Teatro Ariston i Sanremo
 Kroatia Dora    
 Latvia Supernova    
 Litauen Pabandom iš naujo!    
 Malta Malta Eurovision Song Contest (artist) 40  
 Moldova      
 Norge Melodi Grand Prix 21  
 Polen Tu bije serce Europy! Wybieramy hity na Eurowizję    
 Portugal Festival da Canção 20  
 Romania Selecţia Naţională 12  
 San Marino Una voce per San Marino   Teatro Nuovo i Serravalle
 Serbia      
 Spania Benidorm Fest 18 Palau Municipal d’Esports l’Illa de Benidorm i Benidorm
 Storbritannia      
 Sverige Melodifestivalen 28 Scandinavium i Göteborg (SF1), Saab Arena i Linköping (SF2), Sparbanken Arena i Lidköping (SF3), Malmö Arena i Malmö (SF4), Hägglunds Arena i Örnsköldsvik (SF5) og Friends Arena i Solna (F)
 Tsjekkia Eurovision Song CZ 3  
 Tyskland Unser Lied für Liverpool   Köln
 Ukraina Vidbir 10 Tilfluktsrom på Majdan Nezalezjnosti metrostasjon i Kyiv

← Torino 2022 • Liverpool 2023 • Lugano 1956 →