Alt klart for spennende dueller i Andra chansen

På lørdag åpner Nyköping dørene for Andra chansen, dette ekstraheatet for bidragene som ikke klarte å gå direkte til finalen i første forsøk. De åtte melodiene som havnet på 3. og 4. plass i sine respektive delfinaler skal konkurrere om de to siste billettene til Globen gjennom seks spennende og nervepirrende dueller.

Det er åtte svært ulike bidrag som står på startstreken i Nyköping. Fra delfinale en kvalifiserte Sean Banan og Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern seg, fra delfinale to gikk Timoteij og Top Cats videre, det ble Youngblood og Andreas Johnson som fikk Andra chansen-billettene i delfinale tre, mens Christer Sjögren & Lotta Engberg og Dynazty gikk videre fra delfinale 4.

Ved trekningen av duellene var Thorsten Flinck, Timoteij, Youngblood og Dynazty plassert i en gruppe, mens Sean Banan, Top Cats, Andreas Johnson og Christer & Lotta var i den andre. Hvilken av disse gruppene som bestod av tredjeplassvinnerne fra delfinalen og hvilken som bestod av fjerdeplassvinnerne er vanskelig å si. Mange hadde på forhånd trodd at Timoteij tok tredjeplassen i Göteborg mens Andreas Johnson tok den i Leksand – men siden disse artistene havnet i hver sin gruppe, må nødvendigvis en av dem ha endt opp nede på en fjerdeplass.

Andra chansen virker mer åpen og spennende i år enn tidligere, ikke bare fordi selve oppsettet ikke ble bestemt før to dager før selve sendingen, men også fordi publikum har svært få holdepunkter å spekulere rundt når det gjelder låtenes styrkeforhold seg imellom. Det er imidlertid tre faktorer det går an å ta med i beregningen. Den ene er oddsen de ulike bettingselskapene setter på låtene, og den andre er hvilket bidrag som fremføres som nummer én og to i duellen – statistisk sett har det vist seg å ha en viss betydning, i og med at den låten som fremføres sist, oftest går videre.

Den tredje faktoren er antall avgitte stemmer i hver enkelt delfinale, som kan si noe om hvor sterkt låtene har engasjert TV-titterne og fått dem til å gripe etter telefonen. Alle årets delfinaler har hatt høye stthomasall, men det var ekstra sterk interesse rundt delfinale fire, med over 640 000 avgitte stemmer. Delfinale en og to samlet begge noe over 500 000 stemmer, mens delfinale tre ikke fikk inn mer enn 390 000 stemmer. Dette kan bety at artistene fra delfinale fire – Dynazty og Christer & Lotta – har en liten fordel i forhold til artistene fra delfinale tre, Youngblood og Andreas Johnson.


Duell 1:

DynaztyDynazty – Land Of Broken Dreams

Tekst/melodi: Thomas G:Son, Thomas ‘Plec’ Johansson

 

Top CatsTop Cats – Baby Doll

Tekst/melodi: Lina Eriksson, Mårten Eriksson, Susie Päivärinta

 

To band innen svært ulike sjangre møtes i den første duellen. Hardrock har pleid å gjøre det godt i MF de siste årene, selv om sjangeren aldri har gått helt til topps. Rockabilly slo an med The Playtones i fjor, men de hadde en stor fanbase fra før av. Top Cats er relativt ferske i gamet og har ikke rukket å opparbeide seg samme status som sine forgjengere fra 2011. Oddsmakerne setter Dynazty som relativt klar favoritt i denne duellen, og selv om Top Cats får fremføre sist, må det også tas med i beregningen at Dynazty gikk videre fra den antatt tøffeste delfinalen.

Tips: Dynazty videre


Duell 2:

Andreas JohnsonAndreas Johnson – Lovelight

Tekst/melodi: Andreas Johnson, Peter Kvint

 

TimoteijTimoteij – Stormande hav

Tekst/melodi: Kristian Lagerstöm, Johan Fjellström, Stina og Jens Engelbrecht

 

Kanskje den på papiret jevneste duellen, og slik ser det også ut på oddsen, selv om Andreas er en liten favoritt der. En av disse ble ikke bedre enn nummer fire i sin delfinale, noe som må sies å være svært overraskende. Andreas er erfaren som få med sine fem deltakelser på syv år, men også Timoteij har vokst som artister siden de først deltok for to år siden. Spørsmålet er kanskje om Andreas fortsatt har like stor appell hos TV-publikummet som før, eller om de begynner å gå litt lei av ham – spesielt med tanke på at han gikk videre fra delfinalen med klart færrest telefonstemmer. Det at Timoteij får fremføre sist av disse to kan bli det siste lille som avgjør duellen i deres fordel.

Tips: Timoteij videre


Duell 3:

Thorsten Flinck och RevolutionsorkesternThorsten Flinck & Revolutionsorkestern – Jag reser mig igjen

Tekst/melodi: Thomas G:Son, Ted Ström

 

Christer Sjögren Lotta EngbergLotta Engberg & Christer Sjögren – Don’t Let Me Down

Tekst/melodi: Lasse Holm, Lars ‘Dille’ Diedrichson

 

En duell der begge artistkombinasjonene har rutine og erfaring i massevis, og der bidragene sannsynligvis appellerer mest til den eldre delen av publikum. Oddsmakerne setter Thorsten Flinck som svak favoritt, men man må ikke glemme at schlagerfansen ikke har hatt mye å juble for i årets Melodifestival, og det spørs om ikke de vil mobilisere slik de gjorde med Pernilla Wahlgren i 2010 for å få sin favorittsjanger i Globen. Legger vi til at Lotta & Christer har fordelen av å fremføre sist, samt at de kvalifiserte seg fra den tøffe fjerde delfinalen, så må denne retro-duetten ses på som knappe favoritter her.

Tips: Lotta & Christer videre


Duell 4:

Sean BananSean Banan – Sean den første Banan

Tekst/melodi: Joakim Larsson, Hans Blomberg, Mårten Andersson, Sean Banan

 

YoungbloodYoungblood – Youngblood

Tekst/melodi: Fredrik Kempe, David Kreuger

 

Hvis forrige duell var for seniorgenerasjonen er nok dette ungdommenes favoritter. Igjen en vanskelig tvekamp å spå utfallet av – Sean Banan gis bedre odds av bettingselskapene, mens Youngblood får fremføre sist. Spørsmålet er om Sean Banans ablegøyer slår like godt an denne gangen, eller om har han mistet noe av den umiddelbare gjennomslagseffekten fra Växjö? Og har guttene i Youngblood fått bedre kontroll på stemmebåndene siden opptredenen i Leksand? Ut fra prestasjonene i delfinalene er det nok Youngblood som har størst forbedringspotensiale, men spørsmålet er om de klarer å heve seg, eller om de kommer til kort mot luringen med konkurransens bredeste glis. I så fall får vi en finale uten et Fredrik Kempe-bidrag for første gang siden 2006…

Tips: Sean Banan videre


Skulle dette bli utfallet av duellene, vil dermed Dynazty og Timoteij møtes i neste duell på den øvre halvdelen, mens Lotta & Christer møter Sean Banan på den nedre. Ser vi på oddsen generelt, og ikke i forhold til de enkelte duellene, er det Dynazty og Sean Banan som ligger best an, og som dermed må sees som favoritter til å knipe de siste Globen-billettene.

Men, som en svensk kommentator i en av de største avisene skrev med tanke på hva som skjedde sist denne artisten stilte opp, fikk oddsen mot seg og endte med å koste bettingselskapene millioner av kroner da han gikk til finale: Man skal aldri undervurdere Christer Sjögrens popularitet blant folket…

Andra chansen sendes SVT1 kl. 20.00 på lørdag, og varer til kl. 21.30. Det er også mulig å følge programmet på web-tv.


Samtidig som forberedelsene til Andra chansen går sin fulle gang, har forfatter Björn Ranelid meddelt svenske medier at han akter å stille opp i neste lørdags finale tross alt.

Ranelid gikk tidligere i uken ut og truet med å trekke seg på grunn av all den negative omtalen han har fått fra medier og artistkolleger etter at han vant delfinalen i Leksand. Men støtteerklæringene har strømmet på i form av tusenvis av mail og avisinnlegg de siste dagene, og nå sier altså Ranelid at han kommer til å fremføre Mirakel i Globen som planlagt.

Vær gjerne med og si din mening om årets svenske låter på escNorges diskusjonsforum.

Kilde og foto: SVT

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien