18 år siden Irlands tre på rad

Hvis vi kikker i arkivene til Eurovision Song Contest ser vi at det i dag er 18 år siden Irland skrev historie ved å vinne Eurovision Song Contest for tredje år på rad. Dette skjedde i 1994. 

winner


Rekordbøkene for Eurovision ble omskrevet 30.april 1994, da vi for første, og frem til i dag siste gang, opplevde at et land klarte å ta hjem seieren tre ganger på rad. Dette skjedde da Paul Harrington og Charlie McGettigan vant med sangen Rock `n` Roll Kids, og dermed fulgte i fotsporene til Linda Martin og Niamh Kavanagh som vant i 1992 og 1993.


 

Paul og Charlie skrev også Eurovision-historie gjennom å være den første mannlige duoen som vant Eurovision Song Contest.  

1994 fakta: 
– TV-kanalen RTE arrangerte, som første TV-kanal, Eurovision Song Contest to år på rad. De arrangerte først i Millstreet i 1993 og så i Dublin i !994. Det samme gjorde de også året etter.  

– Syv land debuterte det året: Polen, Russland, Romania, Ungarn, Litauen, Estland og Slovakia. 

– Pauseunderholdningen, Riverdance, ble en stor suksess, og danseformen ble veldig populær over hele verden.

– Vinneroengsummen ble 226, hvilket var ny rekord. 

– Rock ´n` Roll Kids var første vinnerbidrag som ikke hadde noe orkester

 

Paul Harrington, født i 1960, og Charlie McGettigan, født i 1950 var altså duoen bak Irlands tredje seier med sangen Rock `n` Roll Kids.

Begge har en musikalsk bakgrunn, men Harrington hadde vært mest aktiv og hadde gitt ut en del sanger i begynnelsen på 90-tallet. Han hadde tidligere også jobbet sammen med Michael Flatley, som hadde ansvar for Riverdance.

Etter at de vant Eurovision Song Contest fortsatte begge å ha varierende grader av suksess som artister, blant annet gjennom plateutgivelser og deltagelse i forskjellige TV-programmer. 

Kilder:esctoday.com


Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien