Dagens bidrag: Malta

Det er i år 22 år gamle Kurt Calleja som skal forsøke å få heder og ære tilbake til Malta. De siste årene har det nemlig vært lang mellom lyspunktene for middelhavsøya – i hvert fall på resultatlistene.

Kurt Calleja startet opp med å ta sangtimer i en alder av 15 år fra selve gudfaren av Maltas sangpedagoger – Brian Cefai. Calleja drømte ikke om noen stor sangkarriere tilbake da, og i 2008 flyttet han til Storbritannia for «a year off». Det var via strøjobber der, på klubber og tilstelninger, at karrieren forsiktig startet.

Tilbake på Malta førte erfaringen til at han fikk jobber på maltesisk TV som korist, men fikk snart større og større oppmerksomhet: Noe som igjen førte til en deltakelse i den maltesiske nasjonale utvelgesen i 2010: Malta Song For Europe.

Kurt ble dengang nummer tolv i duett med Priscilla Psaila  og låta Waterfall. Samme år vant han en musikkfestival i Venezia, samtidig som han bidro som oppvarmer for Zucchero på en av hans turneer.

I fjor gikk det noe bedre da han forsøkte seg for andre gang: Over and Over gikk like til bronseplass – og låta regnes som Kurts gjennombrudd på Malta.

Alle gode ting er som kjent tre, og det var i år med sitt tredje bidrag på like mange år, at Kurt Calleja endelig gikk helt til topps: Bidraget han skal opptre i Baku med, heter This Is the Night – og er skrevet av ham selv sammen med to svensker: Johan Jämtberg og Mikael Gunnerås.

Sammen jobber trioen nå med Kurts debutalbum, som er varslet å komme i nærmeste fremtid.

malta

Malta gjorde det meget skarpt i Eurovision da de gjorde comeback i konkurransen i 1991. Øya ble kjent for sine enkle ballader og tyggegummi-refrenger, men har det siste tiåret ikke klart å vinne Europas ører like bra som de siste årene.

This is The Night kan kanskje minne litt om et par tidligere up-tempo låter fra landet, men det spørs om den ikke kommer et tiår eller to for sent?

I den nasjonale utvelgelsen, som sedvanlig på Malta gikk over to kvelder, var den ingen klar vinner – og mange fans ønsket heller andreplassen Claudia Faniellos bidrag Pure som landets representant til Baku. This Is the NIght vant med 6 poeng: Se live-opptredenen her!

I Baku skal Kurt Calleja kjempe mot både vår egen Tooji og svenkenes Loreen, der han står klar med startnummer fire i «vår» semifinale torsdag 24. mai.

Takk til PBS og Kurtcalleja.com for info. Sis

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien