Haldor Lægreids topp 10

Jeg har lenge tenkt at det kunne vært interessant å høre hva tidligere Eurovision Song Contest-deltagere synes om årets bidrag, og i år har jeg kastet meg over noen ESC-artister og fått deres vurderinger. Artist nummer tre ut er vår egen Haldor Lægreid! Haldor representerte Norge i Eurovision Song Contest i 2001 med sangen «On My Own».

haldor

En ettermiddag i april tok jeg turen til en trivelig tesalong i Oslo for å møte Haldor, og vi hadde en lang og fin prat om årets Eurovision Song Contest-bidrag (og en god del andre saker!) over hver vår kopp myntete. Oppdraget Haldor hadde fått på forhånd var å velge ut sine topp 10, gi en kort vurdering av hver og gjerne også si noe om hvilke sjanser han tror favorittbidragene hans har i Baku. 

Det kom imidlertid også en del kommentarer om resten av bidragene, for eksempel trakk Haldor fram den noe tvilsomme engelskuttalen hos flere artister. «Nesten litt som Circe de Soleil.» «Morsomt innfall, platt gjennomføring.» «De ser ut som en krysning mellom Justin Bieber og Lady Gaga!» «Dette forvirrer mer enn det fenger!» Og den mest talende kommentaren av alle; «Jeg bare tenkte; «Hva?» Og så gikk jeg videre til neste låt.» 

Men altså; oppdraget var å velge ut og begrunne en topp 10-liste. Listen er ikke prioritert, så vi presentere den i startrekkefølge. Det kommer en liten konklusjon helt til slutt.  


Kypros
Dette er klassisk Europop! Låten er godt sammenskrudd og den har gode pop-schlagerkvaliteter. Jeg håper hun synger bra, for hvis hun gjør det kan denne faktisk vinne. 

 

Russland
Det første jeg tenkte da jeg hørte denne var «Dette må være en JOKE!?» Men så blir det faktisk ganske «genialt». Det er modig, friskt og annerledes. Det er ingen dårlig låt, derimot er den folkelig, noe som kan fenge mange. Det er flott at disse damene får lov til å gjøre dette! 

 

Ukraina
Dette er en vinnerkandidat! Gaitana har en sinnsykt spennende stemme. Hun er en stilig dame, og fremstår som mer menneskelig enn en del av de tidligere ukrainske artistene. Hun og låta kler hverandre godt; denne bør havne høyt! 


Sverige
Dette er en av de to store favorittene mine i årets konkurranse. Første gangen jeg hørte denne tenkte jeg «Denne vinner ESC!» Loreen er flott og mystikk, det samme gjelder lydbildet. «Euphoria» kjøpte jeg tvert! Den fenger, fanger og fascinerer; Sverige fortjener å vinne med denne! 

 

Estland
FOR en bra ballade! Den starter sterkt og holder hele veien inn. Estisk er et fint språk å synge på. Ott har en nydelig stemme og får det til å virke så enkelt. Jeg er blitt kjempeglad i denne låta; håper den kommer kjempehøyt! 


Storbritannia
Engelbert Humperdinck har en solid stemme, og i «Love Will Set You Free» har han fått en låt og tekst som passer godt for ham. Dette fremstår som veldig autentisk. Sjangeren er litt Shirley Bassey/Tom Jones og litt lullaby, men den er litt for enkel og mangler noe for å ta helt av. Det er veldig fint med gitaristen, og Storbritannia bør komme høyt i år.

 

Frankrike
Det er flott at Frankrike synger på fransk. Dette er årets dancelåt. «Echo (You and I)» er veldig europeisk og fresh, og både sangen og Anggun er stilig og sexy. Denne hører uten tvil hjemme i favorittsjiktet! 


Aserbajdsjan
Vertslandet stiller med en bra ballade. Dette er egentlig den låten de burde vunnet med i fjor. Sabina er en dyktig sanger med et stort register i stemmen sin, og er hun god live kan dette gå langt på hjemmebane. 


Spania
Og så kommer vi til mitt andre vinnerhåp! Pastora Soler er en strålende artist med en stor stemme. Her er det verken for lite eller for mye. Det er perfekt kombinert, autentisk, og veldig spansk. 

 

Tyskland
Tyskland satser igjen på et ungt, friskt talent, og sender for tredje året på rad en virkelig bra, moderne låt. Roman Loeb er virkelig  søt, og hvis han leverer godt live bør «Standing Still» havne i toppen. 

 

Der er altså Haldors Topp 10 komplett, og han trekker frem Sverige og Spania som de to bidragene han liker aller best. Og hvis han MÅ velge en av dem? Ja, da blir det Spania. 

En stor tusen takk til Haldor fra escNorge! Det var kjempestas å prate Eurovision med deg over en kopp te! 

 

Bilde; artistens eget, med tillatelse

Del:
Relaterte artikler