Dagens bidrag: Tyrkia

Etter noen gode år med høye plasseringer i ESC- finalen snudde Tyrkias hell i fjor da gruppa Yüksek Sadakat og melodien « Live it Up » ikke klarte å ta seg til finalen i Düsseldorf. Skuffelsen var stor hos det tyrkiske folk som i de senere år har kunnet sole seg i finaleglansen med artister som Hadise, maNga, Kenan Dugulu , Sibel Tüzün og for ikke å glemme Sertab Enerer.

I år som i fjor har det nasjonale TV-selskapet TRT valgt artist og melodi internt og håpet er at Tyrkia igjen skal være å se i finalen og i beste fall ta trofeet hjem til tyrkisk jord. Den 9. januar ble det bekreftet at Can Bonomo, en unge og lovene artist, hadde fått oppdraget å representere den tyrkiske nasjonen og gjenopprette dennes ære.

Tyrkiske ESC fans ser helst at TRT lager en skikkelig utvelgelse hvor TV-seerne kan stemme fram vinnerlåt og artist og protesterte også i år høylytt på at valget ble tatt internt. Men trange økonomiske tider har dessverre nådd det ottomanske riket, og TNT ønsker å holde kostnadene nede.

 Can Bonomo er født i Izmir i Tyrkia av jødiske foreldre i 1988 og har drevet med musikk hele sitt liv. Som 8-åring ble han introdusert til tyrkisk musikk av sin nabo og fikk sin første gitar som 9-åring. Musikken ble hans følgesvenn opp gjennom ungdommen og skolegangen og videre på universitetet.

Han spilte i ulike amatør-band som opptrådde både på konsertscener i Izmir og i Istanbul og det førte til at han allerede som 17 åring flyttet til Istanbul, hvor han fikk et ben innenfor musikkbransjen som lydingeniør. Dette passet bra med hans film og TV-studie på Bilgi Universitetet og snart hadde han i tillegg til studier, band og jobb også ekstrajobber som DJ på ulike radiostasjoner. Etter en stund sluttet han som lydingeniør og gikk over i TV-bransjen hvor han har produsert musikkprogram, bl.a. program for MTV.

  Denne driftige unge mannen, som i dag beskrives som en pop-sanger, hadde mange baller i luften og begynte i det stille å arbeide med sitt første album. Etter to år kunne han i januar 2011 utgi sitt første album “Meczup”, hvor alle låter var skrevet av ham selv. Can Bonomos musikk kan enklest beskrives som en blanding av mange ulike sjangere; han har sterke elementer av tyrkisk tradisjonsmusikk som han ofte blander med elektronica og alternativ rock og benytter seg ofte av franske trekkspill og soulinspirerte toner.

At resultatet blir nokså særpreget og spesielt har mange tyrkere trykket til sitt bryst og de fleste velger i disse dager med anspent forhold mellom Tyrkia og Israel, å se bort i fra det faktum at Can Bonomo er tyrkisk jøde.

 På sin Facebook side, som har mer en 100 000 fans, har Can Bonomo lovet å gjøre sitt ytterste for å representere Tyrkia på en verdig måte og har uttalt at han er overlykkelig over å ha fått sjansen til å representere landet.

Om Europa lar seg fascinere og trollbinde av denne 24-årige multikunstneren vil vi få se i den andre semifinalen den 24. mai. Med et album i ryggen skal Can Bonomo da i ilden i Baku for å forsvare de tyrkiske fargene med den egenkomponerte melodien «Love Me Back».

Vil hans spesielle musikk og stemme overbevise Europa om at Tyrkia har noe i finalen å gjøre? I så fall vil Can Bonomo returnere til Tyrkia som vinner med eller uten ESC trofeet i bagasjen.

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien