Jon Ola Sand: Vår mann i Baku

Etter at den populære svenske Svante Stockselius gikk av som The Executive Supervisor of Eurovision Song Contest i 2010 overtok norsk Jon Ola Sand hans posisjon i EBU. Han har ansvaret for 2011 produksjonen i Düsseldorf bak seg og den kommende finalen i Baku foran seg. Og som Excecutive Producer av finalen i Oslo har Jan Ola Sand nok erfaring til å «stay calm, cool and collected» foran årets kjempeproduksjon i Aserbajdsjan.

bakulogo

Eurovision.tv’s Jarmo Slim hadde fornøyelsen av å intervjue Jan Ola Sand i Baku og her er utdrag av intervjuet.:

Spørsmål: Det er søndag, en uke før artistene inntar arenaen for oppstart av prøver. Hvordan vil du beskrive forberedelsene og framdriften så langt?

Vi er inne i en kritisk fase av forberedelsene. Det er veldig lite tid igjen og vi har ikke råd til at noe som helst går feil. Vi har gått igjennom millioner av detaljer og alle må gjøre sitt absolutt beste , ikke bare på scenen, men spesielt bak scenen.

 Ictimai TV- teamet og EBU arbeider nå det vi kaller «on-site» i Baku Crystal Hall og arbeidsdagene vil bli veldig lange, helt fram til etter finalen. Atmosfæren er hektisk men veldig profesjonell og er vel det man kan kalle det best organiserte kaoset i TV-industrien. Jeg har aldri sett så mange av Europas proffe TV-folk samlet på en kvadratkilometer som akkurat nå i Baku.

 Spørsmål: Hva er årets spesielle utvikling?

Eurovision Song Contest har alltid vært foran og i front når det gjelder TV-produksjon. I år tar vi ting et steg videre. Jeg vil ikke avsløre noen detaljer ennå, men de som har fulgt oss de siste årene vil nok oppdage noen sylskarpe detaljer.

For øyeblikket jobber vi med vertskapskanalen Ictimai TV angående de siste detaljene i konkurransen slik ar dette ikke bare blir en heleuropeisk produksjon men også en produksjon som representerer Aserbajdsjansk kultur.

 Spørsmål: Hvilken type utfordringer møter dere i år?

Vi har sett en del media dekning som linker politiske emner til Eurovision Song Contest, noen av disse er ikke engang basert på korrekt informasjon. Jeg tror det beste ville være å holde politikken utenfor konkurransen, som vi har gjort i 56 år. Eurovision Song Contest er en mulighet for Europa til å bli kjent med Aserbajdsjan, for media å kunne besøke landet og bli kjent med kulturen og folket.

Selvfølgelig er det forskjeller, folk jobber veldig annerledes i Aserbajdsjan en de gjør i la oss si i Norge eller Tyskland for den sakens skyld. For meg er det veldig viktig å forstå den arbeidsmetoden de har slik at EBU-teamet kan anpasse seg til dette. Når alt kommer til alt er vi gjester i deres land.

Jan Ola Sand 1
 

Spørsmål: Da du hørte de 42 bidragene, hva var dine tanker?

At det var store forskjeller i type musikk, bakgrunn og til og med i alder og så setter jeg stor pris på at artistene tar seg friheten til å synge på sitt eget språk. I tillegg er bruken av kulturelle elementer og instrumenter i sangen og opptreden noe jeg liker. Jeg synes at kvaliteten på årets låter er definitivt høy.

 Spørsmål: Eurovision Song Contest har de siste årene blitt mer en et TV-show. Hva kan vi forvente oss i Baku utenfor arenaen?

Baku er en veldig vennlig by med mye lyd, spesielt på nattetid. Alle legger i et ekstra gir fra hotellene til taxisjåførene, fra flyplassen til Bulevardene. Vertskanalen Ictimai TV jobber ikke bare tett med EBU men med sponsorer, kulturelle organisasjoner og myndighetene, som igjen bidrar til evenementet med profesjonell sikkerhet og logistikk.

Spørsmål: Det er masse spekulasjon på internett om hvem som kommer til å vinne og listen med potensielle vinnerkandidater er veldig kort. Hva har du å si til dette?

Det er den samme uroen hvert år under oppladningen til finalen. Så starter prøvene og snur opp ned på alle lister og til slutt ser vi gang på gang at alle bookmakere og til og med fans har tatt helt feil i sine spådommer. Det kreves bare en stor overraskelse for å snu alt trill rundt. Alt kan skje, det har vi sett før og 2012 kommer ikke til å bli noe unntak.

Jon Ola Sand er en norsk TV-sjef, som har jobbet i NRK i 15 år. Han har jobbet med store produksjoner og co-produksjoner i NRK, TV 2 og frittstående produksjonsselskap. Han er medlem i International Academy of Television Arts and Sciences og han har produsert og hatt ansvaret for store produksjoner som Nobels Fredspris Konsert, Amanda utdelingen og Norsk Melodi Grand Prix. I 2010 ble han av EBU utnevnt som The Executive Supervisor of Eurovision Song Contest og Junior Eurovision Song Contest.

 

Jan Ola Sand 2

 Vi ønsker Jon Ola Sand lykke til med årets sending av Eurovision Song Contest I Baku, Aserbajdsjan.

 

 

Kilde: Jarmo Slim, eurovision.tv, Wikipedia

 


 

Del:
Relaterte artikler