Dagens bidrag: Estland

Etter en overbevisende seier i Eesti Laul er det Ott Lepland som drar til Baku med sin egenskrevne låt «Kuula», som skal konkurrere med vår egen Tooji om finaleplass 24. mai

Årets estiske finale var tippet å bli en kamp mellom to artister. Den ene var Lenna Kuurma – deltaker for Sveits i 2005 (Vanilla Ninja – Cool Vibes), mens den andre var den tidligere idol-vinneren Ott Lepland. Begge klarte seg fint gjennom hver sin semifinale og i finalen var det bare dem som sto igjen til slutt i superfinalen. Der var det Ott som overbeviste det estiske folket med låten «Kuula» mest med sin låt og han fikk hele 67 % av stemmene i superfinalen mot Lenna. 

Ott Lepland ble født 17. mai 1987 og var en kjent sanger fra barns ben av. Han ga som liten gutt ut fire album med barnesanger og opptrådte i teater. Han trakk seg tilbake fra rampelyset for å fokusere på sang- og musikkstudier blant annet på Georg Ot’s Tallinn musikkskole for pop- og jazzsang. I tillegg har han spilt piano i over ti år.

Ott

I 2009 meldte han seg på den tredje sesongen av idol i Estland («Eesti otsib superstaari») der han gikk helt til topps. Underveis sang han blant annet Rändajad i duett med Sandra Nurmsalu som deltok for Estland i 2009.

Hans første album («Ott Lepland») ble følgende år og ble en stor suksess i Estland og produserte flere hits – som «Süte peal sulanud jää» og «Otsides ma pean su jälle leidma». I samme år spilte han også hovedrollen som Troy Bolton i den estiske oppsetningen av High School Musical. I 2011 tok han hjem seieren for sin hjemby Kärdla i den estiske konkurransen om å bli «Estonian singing capital». Dette var et TV-sendt program der Ott sang blant annet duetter med sin bestemor, nevø og andre fra hjembyen.

Sent i 2011 slapp han sitt andre studioalbum – «Laulan ma sind». Flere av singlene fra plata kom tidligere ( blant annet «Öö» og «Tunnen elus end»), men det var «Kuula» som ble sendt inn til Eesti Laul, musikkonkurransen der vinneren drar til ESC. Som alle de andre låtene til Ott blir «Kuula» sunget på estisk. Opprinnelig er låten på hele 4 minutter og 23 sekunder (hør hele her), og det var Ott sin sanglærer som til slutt kuttet låten ned til 3 minutter slik at den kunne delta i Eesti Laul. 

«Kuula» betyr lytt, er en rolig ballade som bygger seg litt opp mot slutten og handler om at man må virkelig lytte til det som skjer rundt seg i hverdagen.

«Listen to what has fallen silent

Just listen to these simple moments 

listen – My heart has a voice»

Ott har blitt intervjuet av eurovision. tv – der han også forteller litt om seg selv og hans forventninger til Eurovison-deltakelsen

Estland deltar i den andre semifinalen – 24. mai fra startnummer 14 mellom Tyrkia og Slovakia, noe som kan virke fordelaktiv for Ott’s rolige ballade. Vi ønsker Estland, Ott og «Kuula» masse lykke til i Baku.

Kilder: Wikipedia, eurovision.tv

Del:
Relaterte artikler
EBU
2023: Alle låtene
Intervjuer
2023: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2023
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien