Eksklusivt; Krista snakker med escNorge!

Ikke mange dagene gjenstår før Eurovision Song Contest 2013 braker løs i Malmö, og spenningen er stor i de fleste leire. Finlands Krista tok seg en pause midt i oppkjøringen, for å ta en prat med escNorge.

Wiv; Krista Siegfrids er et nytt navn for de fleste nordmenn. Kan du presentere deg selv og fortelle oss litt om din musikalske bakgrunn og karrieren din så langt?

Krista; Jag kommer ifrån Kaskö, Finlands minsta stad och jag har alltid sjungit – när jag var 5 år sjöng jag Carolas «Fångad av en stormvind» med hårtorken som stormmaskin! Jag träffade nyss Carola och berättade detta för henne! Det var helt OMG! Haha! Jag spelat mycket med olika band och varit med i musikaler och The Voice of Finland. Positiv energi, show och underhållning – det är min grej! Bra musik och show!

Wiv; Var dette første gangen du deltok i den finske uttagningen til Eurovision Song Contest?

Krista; Första gången jo och genast seger! Det är AMAZING! ‘Marry me’ passar så ESC – den är catchy, positiv och har crazy Team DingDong energi och show i massor!

Wiv; Dette er det tredje året på rad at en finlandssvensk artist representerer Finland i ESC. Hva tror du forklaringen på dette kan være?

Krista; En bra låt är alltid en bra låt oavsett språk. Jag tycker att de bästa låtarna har alltid vunnit. I övrigt tror jag att finlandsvenskarna följer mycket med Svenska Melodifestivalen och Norska Melodi Grand Pix och får inspiration därifrån!

Wiv; Du ikke bare synger «Marry Me», men er også en av låtskriverne. Har du samarbeidet med noen av de andre låtskriverne tidligere?

Krista; Jo! Vi har sammarbetat med många låtar som finns b.la. på debutalbumet Ding Dong! Vi har alla en likadan vision och det är fint att arbeta tillsammans. Jag är väldigt stålt över våra låtar och albumet och hoppas på att så många som möjligt har chansen att lyssna till den! Den släpps ut 10 maj! Många goa party-låtar men också en ballad som jag har skrivit till min pappa som omkom tidigare. Han är värd alla bästa låtar!

Wiv; Vi gleder oss til å høre albumet! Og kanskje aller mest balladen til pappaen din. Regner du deg selv først og fremst som sanger eller låtskriver?

Krista; Båda två! Låtarna och sången är så totally me! De är mina egna erfarenheter. Jag tror detta hörs och syns också i musiken och show’n.

Wiv; Hvordan vil du selv beskrive sangen «Marry Me»?

Krista; Marry Me är en uptempo partysång som inte ska tas för allvarligt! Den är skriven till min pojkvän – han kunde ju fria snart! Det har han inte gjort ännu! Jag vet inte hur långt jag måste gå! Kanske vinna ESC för att han ska poppa ur sig ‘the question’! Haha!

Wiv; Spennende! Kanskje vi får et frieri i under Eurovision Song Contest!? I Malmö skal du fremføre «Marry Me» i den andre semifinalen. Har du hørt de andre bidragene fra din semi, og er det i så fall noen som skiller seg positivt ut i dine ører?

Krista; Jag tycker att ESC detta år har väldigt bra låtar. Allihopa nästan faktiskt. Det kommer bli en väldigt tuff tävling och vem som helst kan nog vinna. 2. semifinalen är tuff men vi kommer med några verkliga SUPRISES! Så kolla vår show den 16de maj! Norge är också med! Margaret Berger är superbra, en av mina största favoriter i år! Men rösta på «Marry Me» när ni inte kan rösta på «I Feed You My Love»! Love, Happiness, Craziness, Tolerance!

Tusen takk til Team DingDong for videoen!


Wiv; Siden Eurovision Song Contest jo er en tv-sendt konkurranse er styling og sceneshow viktig. Vil vi se endringer, store eller små, fra fremføringen i UMK?

Krista; Ja, för mig är ju shown viktig. Team DingDong vill underhålla, vi vill få alla på gott humör, göra människor glada. Förändringar i show’n kommer men dem kan jag inte berätta om ännu! Ni får se den 16de maj!

Wiv; Videoen til «Marry Me» er ganske vill og gal. Hvor kom ideen til videoen fra, og hva er tanken bak? Det må ha vært veldig morsomt å filme den, selv om enkelte scener så fryktelig kalde ut…!

Krista; Det var super kallt! Men jag tycker att videon är lyckad fast vi hade väldigt lite tid att göra den. Det är tack vare vår super regissör Elias Koskimies! Vi filmade just in min andra video till den kommande singeln Amen och då måste jag gå mitt i Helsingfors med väldigt lite kläder på! Så Elias tycks tycka om att vara i kyla! Inte jag! Hahaha!

Wiv; Eurovision Song Contests popularitet varierer veldig fra land til land; fra blant andre Island og Malta i den ene enden av spekteret, der konkurransen har en seerandel på  ver 90%, til for eksempel Italia, der de færreste har hørt om ESC. Hvor på skalaen vil du plassere populariteten i Finland?

Krista; Alla ser på finalen i alla fall! Jag tror att den finska förnyelsen har hjälpt till att Eurovisionen är nu ganska populär i Finland. Och när Lordi vann – då var det den bästa festen! Så nog är Eurovisionen stor i Finland.

Wiv; Hva er ditt eget forhold til Eurovision Song Contest? Har du pleid å se på konkurransen, både den finske og internasjonale?

Krista; Jag har alltid älskat ESC! Det är ju den störta och crazigaste festen i världen! Alla länder tillsammans, jag tycker att det är underbart. Och musiken har ju inga gränser. Det är bara positive vibes all over!

Wiv; Leserne våre liker veldig godt å høre om artistenes Eurovision-favoritter. Hvilken er din?

Krista; Oj! Det finns så många! Jag kan inte säga bara en! Ruslana Wild Dances, Carola förstås men också så många andra som kanske inte har vunnit men varit superbra låtar och show’n!

Wiv; I tillegg til forberedelser til Eurovision Song Contest, hva har du drevet med etter seieren i UMK?

Krista; Jag har haft SÅ skyndsamt! Spelat in albumet, tränat, gjort en massa promotion, giggat…Så fritids problem har jag inte! Men det är skoj!

Wiv; Hva slags musikk lytter du vanligvis til?

Krista; Jag tycker om bra pop och rockmusik…underhållande, upplifting, energisk..

Wiv; Når du ikke synger; hvordan ser livet ditt ut?

Krista; Detta har jag inte haft problem med sistone! Det har inte varit något annat liv! Jag träffar vänner, idrottar och annat dyligt! Som alla andra!

Wiv; Du har gått klart og tydelig ut med din støtte til homofilt ekteskap, og sangen din er også blitt brukt i forbindelse med dette. Kan du fortelle litt om bakgrunnen for ditt engasjement i denne saken?

Krista; Jag tycker att alla som älskar varandra ska ha möjligheten att gifta sig. KÄRLEK är viktigaste! The Gay Marry me videon är helt super! Everybody should have the right to marry!Wiv; Siden Norge og Finland er i samme semifinale, og dermed har muligheten til å stemme på hverandre; Har du en hilsen til det norske publikummet?

Krista; Det bästa partyt är i maj! Kom ihåg att vara med den 16de maj! Det kommer att vara AMAZING!! Join Team DingDong and Marry Me! Hahaha!

Wiv; Tusen takk for at du tok deg tid til å snakke med escNorge! Jeg gleder meg stort til å se deg på scenen igjen i Malmö; det var kjempegøy å se deg i Amsterdam og London!! Og lykke til med de siste forberedelsene.

Krista; TACK massor! Hugs and kisses from Krista <3

Del:
Relaterte artikler
Malmø
2024: Alle låtene
Intervjuer
2024: Bekreftede land
Vi teller ned til Eurovision 2024
Dager
Timer
Minutter
Utforsk historien